Tietysti meillä oli kinkku. Viivyteltiin sen ostamista ja vertailtiin hintoja pitkään, niin pitkään, että enää ei ollut isoja kinkkuja, meidän piti tyytyä 7,5 kg:n kinkkuun. Ja siksi paistoin sen aattona päivällä, kun se oli niin pieni. Toisaalta lykkäsin paistamista mahdollisimman myöhään, eihän kinkkua kuulu ennen aatoiltaa syödä. Äitini mummu oli vielä niin suomalais-katollinen, että aatto oli täysi paastopäivä. Meillä ei paastota, mutta varsinainen aatto-ateria syödään vasta illansuussa.

Se kinkku oli HK:n ja vain luu on jääkaapissa.

2013_12_23_IMG_0328-normal.jpg

Tyttö oli käynyt ostamassa meille viiniä. Tuo paksumpi pullo tyhjennettiin joulupäivän illalla yhteisvoimin, mutta toinen odottaa vielä. Minä ymmärrän viineistä juuri sen verran, että on punaista ja valkoista, enkä marjaviinejä laske viineiksi, voi sitä lasillisen juoda, jos joku tarjoaa.

2013_12_23_IMG_0331-normal.jpg

Nuo ovat portugalilaisia, tytöllä oli siihen joku hyvä selitys jota en muista, en tainnut edes kuunnella kunnolla.

Yksi tärkeimmistä jouluruuistamme on munajuusto.

2013_12_23_IMG_0329-normal.jpg2013_12_23_IMG_0330-normal.jpg

Olen aina tehnyt munajuuston A-piimästä ja tuskaillut, kun ei tahdo juoksettua kunnolla, vaikka heitän suolankin sekaan, suuri osa siitä jää heraan, mutta onpa siellä valmiina sämpylätaikinaa varten. Äiti on opettanut, että munajuuston annetaan kiehahtaa kunnolla, niin se kypsyy ja juoksettuu. Näin tien nytkin.

Mutta kun olen "kaatopaikka" sisko toi vanhaa maitoa ja rasvattoman hylapiimän ja minäpä tein niistä toisen juuston, kun kattila on vähän pienenpuoleinen ja juustostakin tuli pieni. Mutta, mutta tälläpä piimällä juusto juoksettui paljon paremmin. Eli olenko käyttänyt vuosia vallan väärää piimää. Aivan samalla tavalla tein juuston muuten.

2013_12_23_IMG_0344-normal.jpg2013_12_23_IMG_0345-normal.jpg

Yksi lehmä on eri rotua?

2013_12_23_IMG_0346-normal.jpg2013_12_24_IMG_0360-normal.jpg

Kalja ei tahdo koskaan käydä kunnolla ja luulen, että meillä on kaljalle liian kylmä. Laitoin uunin päälle. Siitä tuli loppujen lopuksi ihan hyvää, kuulemma, en minä sitä itse juonut, en pidä kaljasta tai oluesta.

Munat keitin koviksi ja koristelin niillä sallatin eli rosollin.