Kullakin on omat tärkeät jouluruuat, minulla kärkipään juttuja on taatelikakku. En muista, että se liittyisi aivan lapsuuteeni, mutta ehkä nuoruuteeni, en muista milloin olen ensimmäisen leiponut, ehkä 1984. Pitääpä kysyä äitiltä mitä hän muistaa taatelikakusta. Siinäpä huomiselle vierailulle hyvä puheenaihe, niin ei tarvitse väkinäisiä sanoja väännellä. (Äiti on 87 vuotias ja asuu yksin, käyn päivittäin juttelemassa hetken)

Laitoin kakkuun:

3 dl vettä

paketti taalelia (250g)

200 g voita

(muok 2014: kyllä tähän sokeria pitää laittaa, laitan tuon saman mitä tuossa toisessa ohjeessa alempana on, siis 3dl, sitä en tiedä paljonko laitoin viime vuonna)

Nuo kiehautin ja jätin levylle jäähtymään, vatkasin haarukkavatkaimella taatelinpalat pienemmiksi.

2 munaa vatkasin jäähtyneeseen keitokseen ja

4 dl jauhoja, nyt laitoin 3 dl tattarijauhoja ja 1 dl perunajauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

Tämä mahtuu kahden litran vuokaan. Paistetaan miedossa lämmössä ainakin tunti.

Tähän kakkuun voi laittaa melkein mitä tahansa jauhoja, tein nyt gluteenittoman version, kun sellaista kuitenkin juoluna tarvisen, itse pidän taatelin ja tattarin yhdistelmästä niin paljon, että laitain joskus puoliksi vehnää ja tattaria, vain sopivan maun vuoksi.

Tästä saa myös maidottoman, kun vaihtaa voin öljyyn, sekin onnistuu aivan hyvin, ei muuta rakennetta, eikä paljon makuakaan.

Minulla on taatelikakusta myös toinen versio, se maistuu vähemmän taatelille, koska siinä on myös paketti taatelia ja 4,5 dl vettä, 3 dl sokeria ja 300g voita tuossa keitettävässä osassa. Ja sitten tietysti enemmän jauhoja, 5,25 dl, ja soodaa ja leivinjauhetta kumpaakin 1,5tl. Sitten siinä on vaniliinisokeria ja nyt muistankin, että se sopii tähän hyvin, sitä laitan sitten, kun teen vehnäjauhoversion.

Kuvaa ei ole, kun kakku on nyt uunissa.