Otin pakastimesta illalla sulamaan joulun aikaan sinne varastoimani jätteet: juuston heran, kaljan mäskin ja riisipuuron jämät. Aamulla tein uuniin tulen ja sekoitin mäskin ja puuron yhteen, ei mikään kaunis velli, ja lisäsin palan hiivaa, heran lämmitin, jotta saisin hiivaan vähän vauhtia. Jauhoiksi laitoin kaikkia kaapin peränurkan löytöjä, joiden parasta ennen oli mennyt, siinä oli jämät soijajauhoa joka oli jäänyt karppiveripaltun teosta, vähän oli myös ruisjauhoja ja tattarijauhoja sekä mämmimaltaita. Tuli tummia sämpylöitä, vaikka alustinkin taikinan vaaleilla vehnäjauhoilla. Taikina kohosi hitaasti vähällä hiivalla viileässä keittiössä, mutta oli ihan leivottavissa, kun sain uunin pellin kiinni. Sämpylät kohosivat uunin päällä ja paistuivat sopivassa lämmössä. Miehet söivät niitä innolla, kun olivat riehuneet töissä pakkassäässä, mutta suurimman osan laitoin pakastimeen jemmaan.

2013_11_09_IMG_9774-normal.jpg

2013_11_09_IMG_9776-normal.jpg

2014_01_14_IMG_0823-normal.jpg

 

SE