Jos punajuurilla on aikaa olla kellarissa muutamia viikkoja, niin porkkanat alkavat olla edesmenneitä, ovat tulleet meen kellariin samasta osoitteesta kuin punajuuret, kaalit ja perunat.

Eri erät ovat kovin erilaisia. Kannattaako mädäntymään alkaneet pelastaa osittain, pakastamalla ne kuutioina tai soseena. Soseesta voi tehdä sosekeiton, kun taas porkkanalaatikko vaatii mukaan riisiä ja sellaista teen vain joulunaikana. Tietysti voi tehdä porkkanalaatikkoa lanttulaatikon tapaan pelkästä juuressoseesta, mutta minulla ei ole tapana tehdä niin. Mutta kiehautetut pakastetut palat ovat käteviä ja niille on monta käyttökohdetta.

Raastettavien porkkanoitten pitää olla ehdottomasti  hyviä, täydellisiä, voimakkaan värisiä ja makeita. Nyt alkaa allakassa olla sellaiset ajat, että hyvän raasteen tekeminen omassa kellarissa talvehtineista porkkanoista on vaikeaa. Minä en laita omaan porkkanaraasteeseeni joukkoon mitään, enkä käytä edes salaatinkastiketta. Kun lapset olivat pieniä laitoin porkkanaraasteen joukkoon ananasmurskaa. Nyt kun koko sakki on aikuisia, en syyspuolella edes raasta porkkanoita, kuorin vain kippoon ja siitä katoavat. Porkkana on aina parempi mitä vähemmän sitä on käsitelty. Porkkanaraaste sopii mausteeksi, väriksi ja raaka-aineeksi moniin ruokiin leivistä, pihveistä ja piirakoista keittoihin ja salaatteihin.

Porkkanasosekeiton pitää olla kirkkaan väristä, joten siihen ei voi laittaa mitään sellaista mikä sekoittaa värin. Maku vaatii sekaan happaman omenan, ruokasipuli kuuluu siihen myös. Selleriä ja palsternakkaa voi myös laittaa sekaan. Porkkanan maku on sosekeitossa vähän villi ja siitä tulee aina parempi, kun siihen lisää useampia makuja täydentämään toisiaan. Ulkomaan hedelmistä sekaan sopii appelsiini. Kermaa voi laittaa ja sulatejuustoja. Muuten sitten mausteita en juuri kaipaa, sopivasti vaan suolaa.

Lapsuudestani muistan syyskesän porkkanamuhennoksen, pienet oranssiset kiekot vaaleassa kastikkeessa olivat kauniita ja maukkaita. Toisaalta kesäinen porkkanamaan harventaminen ja perkaaminen oli kyllästyttävää puuhaa.

Kuva ei ole herkullinen, eikä koko totuus porkkanasta, mutta näikin voi käydä kotikellarissa ja tarvitseehan kompostikin oman osansa.

2014_02_01_IMG_1065-normal.jpg

 

SE