Jos kaktuksessa on vain yksi kukka, ja sekin jo kuihtunut, niin on mulla jotakin muuta. Enkä muuten ollenkaan tiedä mikä tuo yksikukkainen kaktus on lajiltaan tai lajikkeeltaan, se voi olla vaikka marraskuunkaktus. Olen laittanut sen emoyksilön kasvamaan kaverilta saaduista pistokkaista yli 30 vuotta sitten. Ja kaiken lisäksi luulen, että siinä ruukussa on kahta eri kasvia.

2014_12_13_2950.jpg

Onnistuin ostamaan voimakkasti tuoksuvia hyasintteja, minäkin haistan niiden tuoksun, vaikka luulen, että osa hajuaististani jäi aivokasvaileikaukseen kolme vuotta sitten. Hyasintti on mun hääkukkani. Muita joulukukkia en ole ostanut, noita sai vitosella kolme komijaa.

2014_12_18_3023.jpg

Punainen sopii jouluun, mutta ehkä pelargoni ei ole parhaimmillaan jouluna.

2014_12_18_3024.jpg

Nämät ei kuki vielä jouluna, mutta sieltä tullaan. Olen alunperin laittanut tuohon ruukkuun 7 sipulia, nyt siinä näkyy ainakin 5 nuppua, saattaa niihin nousta kaikkiinkin kukkia. Nuo ovat olleet tuossa samassa mullassa ainakin kolme vuotta ja kukkineet aina silloin tällöin, nyt näyttää olevan pikkusipuleitakin. Tämä maatiaisamaryllis on ikivanha suvussa kulkenut, meidän sukuhaarasta se oli kateissa 1990-luvulla, mutta sitten saatiin sipuleita serkultani. Joulun jälkeen voisin siistiä tuota vähän ja etsiä jonkun suojaruukun. Nyt kastelen todella vähän tai en ollenkaan, jos kukkavarret pysyisivät edes kuhtuullisen mittaisina.

2014_12_13_2946.jpg

Jouluni ulkokukka. Keväällä se lysähtää kasaan ja minä kaiken kerääjä kauhon moskan seasta siemenet talteen, pesen ja kuivaan ne ja sitten ihmettelen, että mitä kurpitsansiemenillä voisi tehdä.

2014_12_16_3021.jpg

Tiistaina lätkein kukkia ikkunaani. Nuo ovat sellaisia, jotka ovat olleet jo viime jouluna ikkunassa, kiskoin ne nuuttina irti suunnilleen ehjinä, osa on vähän rikki, tietty niistä meni osa aivan rikki ja roskiin. Viime vuonna ne oli liimattuna keitetyllä perunalla, kuen aina ennenkin ikkunatähteni, mutta nyt liimasin piimällä. Tiedä sitten kumpi on parempi. Perunaa on hankalampi laittaa, mutta piimä sottaa helpommin.

Tuo tähtien leikkely on mun jouluhommista kärkipäässä. Se lähti liikkeelle siitä kun kansakoulussa ensimmäisellä luokalla (1965) opettaja opetti taittelemaan paperin ja sitten leikattiin tähti. Nyt olen leikannut noiden ideoiden mukaan uusia siistejä tähtiä, vai onko nuo tähtiä, kukkia vai lumihiutaleita. Kehittelin vähän erilaisia mallejakin. Tuo paperi on mitälie pakkauspaperia, silkkipaperista tulisi hennompia.


$