19.12

Ny on sitten jo 19 päivä. Nämä pimeät päivät vilistää, vaikka oikeastaan mitään ei tapahdu. Tai kai tapahtuu. Eilen olin touhuamassa Kekkulin kanssa, kun vanhempansa olivat tuoneet ensimmäisen muuttokuormansa, Esikoinen moppasi lattioita, näytti helpolta täysin tyhjät lattiat, ja Miniä touhusi uudessa keittiössään. Kekkuli ruokki nautoja tehokkaasti ja minä paimensin Kekkulin touhuja.

 

Aatu-Veikko3.jpg

 

Toissapäivänä olin iltapäivän metsässä. Oikeastaan olin siellä töissä, mutta napsein kännykällä kuvia suppilovahveroista, hallavahakkaista ja ränsistyneistä rouskuista, mutta ne kuvat ovat niin epätarkkoja, että niistä ei saa selvää. Osa suppilovahveroista ja hallavahakkaista oli sellaisessa kohmeisessa kunnossa, että niistä olisi voinut tehdä ruokaa, mutta en poiminut niitä.

Luin jostakin netin ihmeellisestä maailmasta, että lanttujen kypsennys laatikkoa varten onnistuu parhaiten, kun käärii ne kuorineen kokonaisina folioon ja laittaa yöksi 100 asteiseen uuniin. Viisi lanttua oli sitten viime yön uunissa.

Kuvissa on aika jännän näköisiä möykkyjä.

2014_12_18_3026.jpg

2014_12_18_3025.jpg

Ensimmäisen kuvan otin salaman kanssa, toisen ilman salamaa.

Nyt kun olen kuorinut noista kaksi (1300 g) ja murskannut sauvasekoittimella, niin en tiedä onko tämä kätevin tapa tehdä lanttusosetta, vettä piti lisätä paljon. Ehkä nuo olisi voinut paistaa pehmeämmiksikin. Nyt tuntuu, että kätevämpää on keittää syksyllä iso määrä paloja ja ajaa ne sitten lihamyllyn läpi, noin pientä määrää varten en viitsi nyt kasata lihamyllyä.

Mutta tuollainen tapa kypsentää voisi olla kätevä alku jollekin muulle ruualle, sellaiselle johon laitetaan kuutioita. Sitä ideaa voisi kehitellä eteenpäin.

Lanttulaatikon lisäksi nyt on tekeillä taatelikakkua, ohjeen löysin täältä blogistani viine vuodelta, mutta siinä ei ollut ollenkaan sokeria, kyllä siihen sokeria pitää laittaa ja varmaan laitoin viime vuonnakin.

Illansuussa leivinuuni on sopivan miedon lämpöinen sekä taatelikakulle että lanttulaatikolle.

Nyt saattaapi käydä niin, että blogia ei synny paljoa ennen joulua. Huomenna menen kirpparille ja kaupoille, sunnuntaille voisi suunnitella hengellistä menemistä ja maanantaina on suunniteltu mun ja lajitoverin yhteinen varsinainen jouluostospäivä, tiistaina teen ruokaa, keskiviikko on arvoitus, joulupäivänä on perheen yhteinen kinkunsyönti Esikoisen luona, olen suunnitellut viedä sinne: kinkku, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, graavilohi, munajuusto, rosolli ja taatelikakku, ehkä silakkarullia, ruokailijoita on 10 ja Kekkuli, muut saavat hommata mitä tuosta puuttuu: lihapullia, tuoresalaattia, silliä, juomia, pipareita, juustoja.....näillä mennään ja muutoksia tulee.

Lajitoveri on ollut kaksi päivää Pojan tontilla auttamassa, oli siellä yötäkin, tulee tänään illalla. Kuopus voi tulla huomenna.

 

$