16.12

Aurinko paistaa. Miniän koira maatarötköttää meen sängyllä. Se ei viitsinyt nostaa päätään, kun Esikoinen kävi äsken hakemassa partakoneen teriä, sillä on ongelma, tiskikone ei mahdu tiskipöydän alle tehtyyn koloon, se on parista millistä kiinni, mutta ei mahdu, joten ne kiskoivat sen juuri vaivalla paikalleen saadun tiskipöydän pois ja laittavat listaa väliin, ja sitten tarvitaan partakoneen teriä, jotta saadaan entiset silikonit pois. Sitten Esikoinen menee vauhdilla hakemaan lisää listaa ja sähköliikkeestä ne tarvikkeet, jotka sähkömies unohti nottaa mukaansa, ei sillä sähkömiehellä vielä pitäisi olla vanhuuden dementiaa, on Kuopuksen koulukaveri. Eielen illalla sanoin, että nyt on viimeistä myöden mun ja mun lapsien tavarat pois Esikoisen asunnosta, mutta kun menin makuuhuoneeseen, niin siellä keskellä muuten tyhjää huonetta tönötti mun kaikkien lasten yläasteella tekemät puiset lasioviset pikku kaapit, Tyttökin oli puukässässä, kun siltä meni pasmat sekaisin lankahommissa. Ja Esikoinen nauroi, että meen tavarat ei lopu koskaan. Mies on kokouksessa, varmaan koko päivän, se meni fillarilla, kun mun pitää mennä iltapäivällä kuskaamaan äitini lääkäriin, nyt yritetään kolmatta kertaa onnistuttaisiinko laittamaan oikean kokoinen rengas pitelemään kohtua paikallaan. Äiti on kohta 89 vee, joten sitä ei enää leikata, mutta yritetään saada muuta apua vaivaan, jospa jo onnistuisi.

Päätin, että joulu tulee valmistelemattakin, niin taitaa käydä, nyt mulla ei ole mitään paineita, mutta onko joulufiiliksen rakentamisen perusta itse tekeminen ja pieni paniikki siitä, että saako kaiken valmiiksi. Tuleeko fiilis ilman edeltävää paniikkia?

Laitan nyt urakalla Jatkokertomuksen menemään, saan sen juuri jouluksi surkeaan loppuunsa, mitä se sitten vaikuttaakin joulufiilikseen.

19.12

Ny on sitten jo 19 päivä. Nämä pimeät päivät vilistää, vaikka oikeastaan mitään ei tapahdu. Tai kai tapahtuu. Eilen olin touhuamassa Kekkulin kanssa, kun vanhempansa olivat tuoneet ensimmäisen muuttokuormansa, Esikoinen moppasi lattioita, näytti helpolta täysin tyhjät lattiat, ja Miniä touhusi uudessa keittiössään. Kekkuli ruokki nautoja tehokkaasti ja minä paimensin Kekkulin touhuja.


Aatu-Veikko3.jpg


Toissapäivänä olin iltapäivän metsässä. Oikeastaan olin siellä töissä, mutta napsein kännykällä kuvia suppilovahveroista, hallavahakkaista ja ränsistyneistä rouskuista, mutta ne kuvat ovat niin epätarkkoja, että niistä ei saa selvää. Osa suppilovahveroista ja hallavahakkaista oli sellaisessa kohmeisessa kunnossa, että niistä olisi voinut tehdä ruokaa, mutta en poiminut niitä.

Luin jostakin netin ihmeellisestä maailmasta, että lanttujen kypsennys laatikkoa varten onnistuu parhaiten, kun käärii ne kuorineen kokonaisina folioon ja laittaa yöksi 100 asteiseen uuniin. Viisi lanttua oli sitten viime yön uunissa.

Kuvissa on aika jännän näköisiä möykkyjä.

2014_12_18_3026.jpg2014_12_18_3025.jpg

Ensimmäisen kuvan otin salaman kanssa, toisen ilman salamaa.

Nyt kun olen kuorinut noista kaksi (1300 g) ja murskannut sauvasekoittimella, niin en tiedä onko tämä kätevin tapa tehdä lanttusosetta, vettä piti lisätä paljon. Ehkä nuo olisi voinut paistaa pehmeämmiksikin. Nyt tuntuu, että kätevämpää on keittää syksyllä iso määrä paloja ja ajaa ne sitten lihamyllyn läpi, noin pientä määrää varten en viitsi nyt kasata lihamyllyä.

Mutta tuollainen tapa kypsentää voisi olla kätevä alku jollekin muulle ruualle, sellaiselle johon laitetaan kuutioita. Sitä ideaa voisi kehitellä eteenpäin.

Lanttulaatikon lisäksi nyt on tekeillä taatelikakkua, ohjeen löysin täältä blogistani viine vuodelta, mutta siinä ei ollut ollenkaan sokeria, kyllä siihen sokeria pitää laittaa ja varmaan laitoin viime vuonnakin.

Illansuussa leivinuuni on sopivan miedon lämpöinen sekä taatelikakulle että lanttulaatikolle.

Nyt saattaapi käydä niin, että blogia ei synny paljoa ennen joulua. Huomenna menen kirpparille ja kaupoille, sunnuntaille voisi suunnitella hengellistä menemistä ja maanantaina on suunniteltu mun ja lajitoverin yhteinen varsinainen jouluostospäivä, tiistaina teen ruokaa, keskiviikko on arvoitus, joulupäivänä on perheen yhteinen kinkunsyönti Esikoisen luona, olen suunnitellut viedä sinne: kinkku, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, graavilohi, munajuusto, rosolli ja taatelikakku, ehkä silakkarullia, ruokailijoita on 10 ja Kekkuli, muut saavat hommata mitä tuosta puuttuu: lihapullia, tuoresalaattia, silliä, juomia, pipareita, juustoja.....näillä mennään ja muutoksia tulee.

Lajitoveri on ollut kaksi päivää Pojan tontilla auttamassa, oli siellä yötäkin, tulee tänään illalla. Kuopus voi tulla huomenna.


$