Aamun uutinen oli idea, että lihavilta alettaisiin periä muita korkeampia terveydenhuollon maksuja, mutta lihavuuden ehkäisyyn ei tuhlattaisi yhteiskunnan varoja. Lihavuuden ehkäisyyn sijoittaminen onkin osoittautunut tehottomaksi, vaikka nyt kuulemma lihomiskehitys on pysähtymässä.

Suunnittelin tässä jo korotetun maksun perintäsysteemin. Terveyskeskuksen ilmoittautumisluukun eteen tulee lattiaan vaaka ja laaser mittaa tyypin pituuden, sitten painoindeksi ilmestyy näytölle. Jotta lihavuutta voitaisiin myös ehkäistä ilmaiseksi, painoindeksi ilmestyisi myös ruutuun varausnumeron viereen, jotta odottavalle sakille selviää luukulla seisovan lihavuuden aste. Sitten olisi poliittisen päätöksen varassa, se miten paljon maksu nousee. Vaikka painoindeksi 28 ja kaksinkertainen maksu, 30 kolminkertainen. Terveyskeskusmaksu on kuitenkin niin pieni, että pienillä korotuksilla ei ole suurta merkitystä lihavuuden vähenemiseen.

Jos samaa korotusta käytettäisiin erityissairaanhoitoon, niin rahankertymä on isompi. Kun mulla oli neljä vuotta sitten aivokasvain, oli terveydenhuollon kustannukset myös tiedotusvälineissä esillä ja kaiken lisäksi meen kunnassa kustannuksiin oli edellisenä vuonna tullut suuri lisäys ja paikallinen poliitikko haukku suureen ääneen miten kauheeta, kun tarvitsee tehdä elinsiirtoja. Mua vähän harmitti moinen puhe, koska tunsin henkilökohtaisesti yhden noista elinsiirtotyypeistä ja minä olin valmis laittamaan verovarojani hänen hoitamiseensa. Sitten kun olin toipunut omasta leikkauksestani, kyselin yhdeltä lääkäriltä paljonko mun hoitoni tuli maksamaan ja sanin vastaukseksi noin 40 000 €, kaikkineen. Paitsi ei kaikki ole vieläkään maksettu, vielä pitäisi tulla kontrolli magneettikuvausta jatkossakin, ellei niitä poistettu säästösyistä.

Jos tuon 40t€, kerron jollakin kertoimella ja joutuisin itse maksamaan, niin vähän menisi harkintaan.

Mutta tasapuolisuuden nimissä korotettu maksu pitäisi periä muiltakin ryhmiltä, joilla on korkeampi riski sairastua. Paljoko olisi sitten oikeudenmukaista korottaa tupakoitsijan maksua, entä alkoholistin maksua, miten olisi niiden kanssa jotka eivät syö lautasmallin mukaan.

Entä sitten, voisiko sossu maksaa korotetun maksun? Kun lihava tupakoitseva pultari saisi luukulta ison laskun, niin olisiha aivan systeemin hengen vastaista, jos hän veisi sen toiselle luukulle, silloihan se menisi kuitenkin verovaroista.

Tällä systeemillä saataisiin luotua hyvinvointiyhteiskunta, kun ne köyhät jotka eivät hallitse elämäänsä, eivät voisi mennä terveyskeskukseen, vaan kituisivat kotona ja kuolisivat pois, jäljelle jäisi vain rimmatut, hyvinvoivat, hyvin toimeentulevat ihmiset. Samalla vähenisi myös vanhustenhuollon kulut, koska vanhusten määrä vähenisi eliniän laskiessa.

SE