Talvella istuin yhteiskristillisessä seurakuntaillassa kahvittelemassa ja kuuntelin miten puolitutut naiset olivat tyytyväisiä siihen, että toisessa maailmansodassa saatiin lopulta Hitler kukistettua ja päivittelivät tuon tyypin kauheutta ja hirmutekoja. Ihan totta kaikki, enkä halua mitenkään vähätellä juutalaisten kauheeta kohtaloa ja se tapahtui keskellä Eurooppaa. Mutta sitten mua alkoi harmittamaan kaskustelun yksipuolisuus, ja mietein, että kumman valitsisin Hitlerin vai Stalinin, en päässyt mihinkään tulokseen, mutta sanoin ääneen, että kyllä, Hitler kukistettiin ja Stalin otti vastaan voitonparaatin Punaisellatorilla. Sitten ne kaikki mummelit oli pitkään hiljaa ja aloittivat uuden aiheen.

 

punainentori3.jpg

Noin kaksi vuotta sitten Pyhän Vasilin katedraalin portailla Tyttö sanoi: kattokaa ny, ei ne osaa tehdä edes lipun raitoja erivärisistä tuoleista suoraan, ja pitihän siitä räpsästä kuva. Tyttö asui silloin Moskovassa ja oli Punaisellatorilla juhlimassa vappua ja sitten siitä runsaan viikon kuluttua katsomassa paraatia. Me käytiin vain kylässä Tytöllä ja oltiin vappuna jo kotona.

punainentori2.jpgpunainentori.jpg

Niin se aika rientää, tuosta on jo kaksi vuotta. Viime keskiviikkona tuli isäni kuolemasta kymmenen vuotta ja tuntuu, että juuri äsken hän vielä tassutteli pihan poikki sorvinsa luo. Ja sodan loppumisesta on 70 vuotta. Koska minä olen 56 vuotias, silloin kun synnyin oli rauhaa ollut vain 14 vuotta, eli paljon vähemmän aikaa kuin me nyt ollaan oltu EU:ssa, siis onko Kekkulillekin Suomi ilman EU:ta joku kaukainen asia, josta hän lukee koulussa historiankirjastaan ja miekäläisen näkökulmasta Suomi liittyi EU:n juuri äsken.

 

SE