Olen touhutessani pohtinut tuota herbaario asiaa ja tullut sellaiseen tulokseen, että jos haluan tehdä siitä sellaisen kuin haaveilen, niin minun pitää tehdä siitä erikseen herbaario-blogi, sillä se on yhtenäinen aihe ja niin saan asiat pysymään jonkinmoisessa järjestyksessä (mikä minulla yleensä on järjestyksessä? tavarat vai ajatukset?). Jos täällä on vain tunniste herbaario ja sen sisiässä mitä sattuu kasveja, niin ei siitä saa itsekään mitään selkoa, mutta kun tekee eri blogin ja tunnisteeksi lajinimi ja sille oma bloggaus, niin homman voi saada pysymään järjestyksessä.

Tämä vuodatus-systeemi näyttää toimivan niin, että kun korjaa vanhaa blogia se siirtyy korjauksen myötä uusimmaksi, kun on kyse herbaariosta ei se haittaa, siis kunkin kasvin bloggausta voi täydentää milloin vain. Kun kyseessä päiväkirja tyylinen kirjoittaminen, on hassua kun korjauksen myötä joku pari vuotta vanha päiväkirja siirtyy uusimmaksi. Huomasin vain, että niin tapahtuu, kun korjasin vanhasta päiväkirjastani kirjoitusvirheitä ja se siirtyi uusimmaksi, oli se niin hassun näköistä, että poistin sen bloggauksen sitten lopuksi.

Kuitenkin vielä on ongelma se, että ottaako yhden bloggauksen otsikoksi lajinimen vai suvun, siinä kun on niin isoja eroja paljonko missäkin on kuvattavaa ja kerrottavaa. Jos vaikka ottaa lajin pikkutakiainen, saatan onnistua löytämään sellaisen ja voin ottaa siitä kuvan, mutta mitään kerrottavaa minulla siitä ei ole, piikkinen mikä piikkinen. Mutta takiaisista sukuna voisi tulla vähän pidempi juttu. Mutta jotkut suvut ovat liian laajoja yhdeksi bloggaukseksi, vaikka kaalikasvit: rikkakasveja riesaksi asti ja herkkuja laidasta laitaan: hapankaalia ja kiinankaalia, lisäksi retiisit ja rypsit ja joulun lanttulaatikko. Eli lopputulos on, että bloggauksen otsikko on lajinimi, suomeksi ja oikein ja kokonaan.

Vähän selailin Googlen antia herbaarioihin liittyen. Kovin oli sekalaista, tietysti tieteellinen on oma lukunsa. Monissa harrastus -blogeissa oli juttuja herbaarioista osana muuta kokonaisuutta. Jotkut herbaariot olivat jääneet alkuinnostuksen jälkeen varsin suppeiksi ja ihmeellisen paljon oli yksinkertaisia virheitä, ei siinä mitään, virheitä tulee kaikille (jopa minullekin) mutta tuon pikku tuokion aikana jonka aihetta tutkiskelin aivan maallikkona, sain todeta: kaikki nimet eivät olleet oikein. Löysin myös aivan mahtavan ihania kuvia, kauniita ja sellaisia joissa näkyi kasvinosat tunnistettavan hyvin.

Mitään rimakauhua nuo harrastelijoiden herbaariot eivät minussa aiheuttaneet. Mutta kun nyt on kesä ja pitää katsella, kasvattaa ja kuvata päivittäin kasveja, niin teen sillä tavalla, että tänne tulee kasvijuttuja entiseen sekalaiseen tapaan, aivan luovien päähänpistojen mukaan ja sitten kun on rauhallisempaa aikaa (milloin se tulee?) perustan sen herbaarioni ja kerään sinne kasvijuttujani, voin ottaa jotakin samaakin materiaalia mitä täällä on, vaikka lehdettömiä puita (vaikka en tuntenut niitä kaikkia) ja huonekasveja ja kerään sitten kaikkea kasveihin liittyvää uutta ja vanhaa meteriaalia vähitellen yhteen.

Että sellaiseen lopputulokseen nyt päädyin.

Kuopus on täällä nyt, sillä loppuu kevätlukukausi 12. päivänä ja nyt se laskee kevään viimeistä laskutehtäväänsä, se pitää olla tänään valmis, no onhan sillä vielä tunti aikaa vääntää Fourier sarjaa, muuten on kait lukukausi valmis ja kesän kurssit jo hyvässä vauhdissa, niin ymmärsin, jos ymmärsin oikein. Kuopus menee huomenna takaisn kaupunkiin, sillä on koulun yhteydessä olevassa yrityksessä jotakin puuhastelua keskiviikosta alkaen sen kesäkoulun lisäksi. Me ollaan autettu viime päivinä Esikoista saamaan karjansa laitumelle, ja se homma on valmis, mutta vastapainoksi täällä kotona on kaikki jäänyt jälkeen, kaikista ensimmäiseksi pitää käydä ostamassa puutarhamultaa ja kesäkukkamultaa ja laittaa vähän kasvien oloja kuntoon.

Nyt voisi mennä vaikka nukkumaan.

 

SE