On vanhanajan juhannuksen sää, märkä ja kolea. Meidän juhannusperiteet on aika vaisuja ja vähätkin ovat vuosien varrella karisseet pois. Nyt oli sellainen erilainen ohjelmanumero, että käytiin aattona Tytöllä saunassa, ne sai Vävykokelaan kanssa talonsa avaimet maanantaina, nyt olivat lomapäivinään raahanneet tavaransa kaupungista tuohon ostamaansa omakotitaloon. Sauna oli hyvä, tarpeeksi iso, jotta löyly oli pehmeän kosteaa. Kuopus oli siellä kans ja Esikoisen perhe kävi, mutta eivät saunoneet.

Keskiviikkona vietiin Tytölle pakastin ja ne tavaralaatikot, josta vuosi sitten täällä sauhusin. Täällä ja Esikoisella on vielä Tytön tavaroita, mutta niitä voidaan kuskata vähitellen, kun käydään kylillä kaupassa. Jotenkin kivaa, kun Tyttö on lähempänä, häntä on viime vuosina tullut tavattua lapsista vähiten, koska hän on vaeltanut innolla pitkin Eurooppaa sekä töissä, opiskelussa että lomillaan, oli sen puolivuotisen siellä Moskovassakin.

Sanon Vävykokelasta sillä nimellä, vaikka he eivät ole kihloissa ja Vävykokelas sanoo mulle, että hän ei ole enää kokelas, vaan siirtynyt aikoja sitten reserviin.

Maanantai ja tiistai meni nuoremman miniän roskaruokaravintolan sisäremontin lautapoikina. Yöllä se homma tehtiin tai piti tehdä kokonaan, mutta pääosa kalusteista tuli vasta aamulla kuudelta. Olin varautunut valvomaan sillai, että käytiin illalla menomatkalla Kuopuksella keitättämässä täysi pannullinen kahvia ja minäkin join kaksi mukillista, se takaa, että seuraavana yönä en nuku. Mutta kun tarvikkeet loppuivat yhden aikaan, niin miniä sanoi, että mennään nukkuun kolmeksi tunniksi, muut nukkuivat mutta minä en. Tiistai aamupäivä oli mielenkiintoinen sähellys, olipa kokemus ja onpa mulla mainio miniä, vaikka joku (mun äiti) voi nähdä siinä tyypissä paljon puutteita, mutta minusta hyvä tyyppi ja nyt näin uudella tavalla millainen työihminen hän on, kädessä pysyy yhtä hyvin sekä vasara että akkuruuvari, vaikka on vähän eri alan ihminen. Kuuluu muuten siihen paljonpuhuttuun ongelmaosastoon yhteiskunnassamme, hänellä ei ole mitään kuolutusta väkisin väännetyn peruskoilun jälkeen. Ehkä hän ei kuitenkaan ole suuri ongelma, sillä hänellä on vuositulot enemmän kuin Vävykokelaalla, jolla on meen sakin korkein koulutus, hän on DI. Väkisinkin on tiedossa heidän tulot, ko oon takaamassa asuntolainoja, ei sellaisia asioita mistään verotiedoista jaksaisi etsiä esille.

Kaiken lisäksi viimeiset puolitoista viikkoa on mennyt mahataudin merkeissä. Ensin oksensi vanhempi miniä, mutta sitä ei kukaan ihmetellyt, siinä tilassa kuuluukin oksentaa aina silloin tällöin, mutta kun seuraavaksi oksensi Kekkuli ja Esikoinen niin oli pakko todeta sen olevan tarttuvaa laatua. Äitikin (89v) oksensi ja oli monta päivää sängyssä aika väsyneenä. Esikoinen on käynyt katsomassa useamman kerran päivässä. Oli eilen jo huolinut grillatun nautapihvin ja luvannut jopa syödä sen. Kun Kekkulin oksentelu ja ripuli pitkittyi, he käyttivät nappulaansa päivystävällä ja lääkäri sanoi sen oleva norovirus, mutta ei Kekkulilla mitään nestevajausta ollut jätkä juo ja juoksee, muttei taida olla vieläkään aivan kunnossa. Me ollaan kans oltu jotenkin mahavaivaisia. Koska alkuviikolla jäi se yksi yö väliin, en tarkkaan osaa sanoa miten kipeä olen ollut ja ruokakin on ollut aivan mitä sattuu, myös makeutusaineita, jotka saavat mahan sekaisin. Mutta koko viime viikon olen ollut vähän nääteä, tänään tuntuu kroppa lähtevän vauhtiin.

Tuon taudin ja väsymyksen seurauksena tein tempun, jota en uskonut koskaan saavani aikaiseksi, luin kannesta kanteen Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen (Преступление и наказание), ihan suomeksi, enhän tunne edeä venjänkielen kirjaimia. Se on vuoden 1985 käännös, ostin hiljattain kirpparilta hintaan 1,5€. Ei sitä turhaan pidetä hyvänä, se on erinomainen, vaikka en minä mikään kirjallisuusarvostelija ole, luen todella vähän kirjoja. Tuo vaati aika paljon keskittymistä ja silti jäi sellainen fiilis, että kannattaisi lukea toiseen kertaan saisi vielä paljon lisää irti. Mulla on hyllyssä Idiootti, joka on ollut puoliväliin asti luettuna muutaman vuoden. Sen vieressä on Tolstoin Anna Karenina, ostin alennusmyynnistä niihin aikoihin, kun se elokuva tuli ja käytiin katsomassa, sitä en ole lukenut.  Kai seuraavaksi pitäisi urakoida Tolstoita, kun Tolstoilla käytiin taannoin Tytöllä kylässä, mutta jos yhden Tolstoin jaksaa lukea, niin onko se kuitenkaan Anna Karenina? Pitää kuuklettaa ja käydä kirjastossa miettimässä asiaa.

 

SE