Minulla on siemenaddiktio, kaikki mikä voi mahdollisesti itää pitää kerätä talteen, vaikka niitä ei keväällä kylväisikään, koskaan ei ole siemeniä liikaa varsatossa. Niitä voi käyttää askartelussa tai niitä voi skannata herbaarioon. Tottahan toki suurin osa meidän tontin siemenitä putoaa maahan tai tuuli vie metsään. Mutta tällaiset houkuttaa keräämään.

2015_10_16_0116.jpg

Sanomalehdestä kierretään truutti, joka teipataan maalarinteipillä sivusta kiinni. Siihen teippiin kirjoitetaan kasvin nimi ja latvat sujautetaan sisään. Truutit laitetaan pystyyn kuivumaan. Sinne voi lisätä, jos tulee kerättyä enemmän seuraavina päivinä.

2015_10_06_0050.jpg

Kun on tullut kerättyä tarpeeksi ja truutin sisältö vaikuttaa kuivalta, varsia ravistellaan niin, että siemenistä suurin osa tippuu pohjalle ja varret otetaan kulhoon tai ämpäriin, niitä ravistellaan ja puidaan siinä tarpeen mukaan. Sitä viimeistä siementä ei saa koskaan talteen.

2015_10_06_0052.jpg

Siemenistä tyhjennetyille varsille voi tehdä mitä haluaa. Jos on oikein nuuka ja hyvällä mielikuvituksella varustettu henkilö kyseessä, niitä voi laittaa kuivakukkakranssiin tai muihin askarteluihin, mutta yksinkertaisinta on laittaa ne kompostiin.

2015_10_06_0053.jpg

Kipon pohjalle jääneet siemenet kaadetaan truuttiin siellä jo olevien lisäksi.

2015_10_06_0055.jpg

Sitten truutista leikataan ylimääräinen pois uuninsytykkeeksi ja jäljelle jäänyt taitellaan kiinni ja teipataan. Sivussa onkin jo valmiina limilappu. Pikku paketit suljetaan jyrsijänkestäviin purkkeihin, hyvällä kannella varustettu lasitölkki on hyvä.

Ja sitten odotetaan kevättä tai jotakin muuta tarvetta käyttää siemeniä.

Onko ihan pakko kerätä siemeniä?

Tuvan pöydällä on viisi kappaletta Suomessa tänä syksynä puusta otettuja saksanpähkinöitä. Luulepa, että ne eivät idä, pitää pitää koristeina tai jos söisin ne?

SE