Joulu meni, hups!

Oli taas tänä vuonna vaikeaa päästä joulufiilikseen. Kun tiistaina lähdettiin hakemaan Kuopusta kaupungista, oli mulla vielä siivoomiset tekemättä. Kuopus ei oikein voinut tulla bussilla, kun se toi Tytölle pöytätietokoneensa ja näytön. Kuopus oli tilannut itselleen tonnilla tietokoneen osia Saksasta, sanoi sen olleen haasteellista, kun Sakassa nettisivut on vain sakasksi ja hän ei osaa ollenkaan saksaa, sanoi siellä sivustolla olleen kohtuullisen hyvä kääntäjä. Sitten hän käy vielä ostamassa kaupungista itselleen pöntön, jonka sisään voi ne osat koota ja sitten hän tarvitsee vielä näytön. Miksi? En tiedä. Hänen kämpässään näytti olevan kolme näyttöä ja vain yhden hän Tytölle kiikutti. No, kaippa tietävät mitä tekevät, aikuiset ihmiset. Reissussa meni koko päivä, kun aamulla lähdettiin kävin ensin ostamassa valkoisen leikkokukkakimpun ja vietiin se vanhemman miniän kotiin surunvalitteluksi, kun mummo oli kuollut, siis miniän mummo. Sitten käytiin ostamassa nuoremmalle miniälle joululahja ja vietiin se hänelle töihin, hän on aina töissä, yrittäjä kun on. Ruokaa käytiin myös ostamassa takaluukullinen.

Ei siitä varsinaisesta siivoomisesta sen valmiimpaa tullut, mitä vähän siinä sivussa, kun aatonaattona imellytin 6 kg perunoita laatikoksi ja tein lanttulaatikon, ja aattona, kun keitin rosollijuureksia. Kinkkua en paistanut, koska Esikoinen osti kaksi tuottajakinkkua. Toisen hän paistoi Kekkulin kanssa urakalla. Ensin heillä ei puu-uunin lämpö riittänyt ja sitten he jatkoivat sähköuunissa. Siellä äiti keskittyi lähinnä vauvan hoitoon. Ja toisen kinkun paistoi Tyttö, sinne sitten kokoonnuimmekin joulupäivänä sitä syömään. Minä vein perunalaatikkoa ja rosollia, sekä juustotarjottimen aineksia. Tyttö oli tehnyt lanttulaatikkoa ja munajuustoa. Tosi kiva juttu, kun oli kaikki lapset paikalla. Ja muutenkin puuttui vain vanhempi miniä vauvansa kanssa, kun olivat vähän nuhaisia. Poika ja nuorempi miniäkin ehtivät pistäytyä. Meillä oli hyvä tunnelma.

Me mentiin Tytölle jo aatto illalla, siis minä, mun mies ja Kuopus. Kuopus oli Tytöllä kylässä, kun me mentiin yömessuun. Se oli oikein hyvä messu ja muutenkin hyvä valinta, nukuttiin siellä sohvalla, ja oltiin siis aamulla valmiiksi siellä, ei tarvinnut soitella, milloin tullaan ja saatiin yhdessä kasata ruokaa pöytään. Paitsi, että Kuopus ja Tyttö ja se insinööri, joka asuu Tytön kans, keskittyivät lataamaan siihen tietokoneeseen Tytölle sopivai pelejä. Ei siinä muuten mitään ongelmaa ollut, mutta heillä ei ollut nettiä kotonaan, vain jotakin työnantajan rajatulla kaistalla varustettuja puhelimia, joten mun piti lainata omaa Huoletontani niiden käyttöön.

Täällä Kuopus sai työkseen Kekkulin läppärin, joka oli tippunut liian korkealta. Siitä oli kovalevy mennyt rikki, mutta senkin Koupus sai toimimaan, kun otti Kekkulin edellisestä läppäristä kovalevyn, kun siitä taas pudotuksessa meni rikki latauspistoke. Montako läppäriä lapsi ehtii särkeä ennen kuin täyttää kolme? Kuopus kyllä tiesi neuvoa, että on olemassa kovalevyjä, jotka eivät pyöri ollenkaan, joten kestävät paremmin kolhuja. Niitä pitää varmaa ostaa pussillinen?

Mulla on melko uusi puhelin ja suunnittelin siirtää sieltä kuvat koneelle samalla kun siirsin kameroistakin, mutta eipä onnistunut. Olen siirtänyt kerran aijemmin ja silloin se oli helppo homma, mutta olen sen jälkeen siirtänyt kuvat puhelimen muistista muistikortille, enkä nyt tiedä miten saan tietokoneen löytämään sen muistikortin. Sitten tuossa uudessa puhelimessa on jotakin häikkää, kun se tippuu pois verkosta silloin tällöin, tai sitten vika on verkossa.

Nyt pitäisi laittaa joku kuva. Tänään katselin läpi vuoden kuvat, millä energialla järjestän ne. Osan voisi poistaa. Mulla on ollut jo paperikuva-ajalla tapana joulun tienoilla järjestää kuvat. Silloin ennen ne liimattiin lasten albumeihin, nyt en oikein tiedä minne ne tallettaisin. Kyselin varmaa säilytyspaikkaa nuoremmalta sukupolvelta ja vävykokelas sanoi: teetä paperikuviksi, se on ainoa varma tapa.

img355.jpg

Mää oon piirtänyt tuon lumiukon varmaan joskus vuonna 1966

Mutta

Josei joulun ol lunt lainkka

voik sitt pukk päisis painttakka?

Konei pulkallas pääs kai kulkema

ilma lumist pintta maa

Josei joulun ol lunt lainkka

ni lastpiili hyyrät josta vois

taikk lahjoines junaha hän pakkais

se o laskuist pois?

 

SE