Joulukalenteri

Miksi joulukalenteri aloitetaan joulukuun ensimmäisenä päivänä? Tietty, silloin on joka vuosi yhtä monta luukkua aattoon!

Kuitenkin ensimmäinen adventti on minulle lapsuuden perintönä pikkujoulu. Muistoissani se ei ole kaikilta osin mukava päivä, sillä kauan sitten sen päivän leimasi mustaksi kaksosveljieni hautajaiset. Tietyllä tavalla joulun vastakohta. Jouluna syntyy lapsi, mutta silloin oli lapsien hautajaiset. Ei siitä sen enempää, sillä nyt olisi jo aika jättää ne ajatukset unholaan ja ajatella muuta. Mutta kuitenkin, lapsuudessani pikkujoulu oli ensimmäinen adventti, eikä mikään muu, eikä muita pikkujouluja ollutkaan. Sitten vähän isompana tuli toinen joulun odotusjuhla, koulun kuusijuhla. Se olikin merkittävä, sillä siitä alkoi kauan odotettu joululoma.

Jouluharrastajilla on joulu aina mielessä, tapaninpäivänä alkavista alennusmyynneistä ostetaan seuraavan joulun lahjoja ja koristeita.

Kristillinen joulupaasto alkaa 15.11 ortodokseilla. Sitä en tiedä tarkkaan, miten katoliset valmistautuvat joulun viettoon. Me luterilaiset juhlitaan pikkujouluja ja puurojuhlia. Minusta joulupaasto on mahtava vastakohta jatkuville pikkujouluille, pikkukinkuille, jouluruuille jo paljon ennen joulua, tavaratalojen ja ostoskeskuksien ruuhkalle ja tarjouksille. Taitaapi olla niin, että jokainen valmistautuu jollakin tapaa jouluun, jotkut painaen hiki hatussa kaupoissa jouluressissään etsimässä ruokaa ja lahjoja, toiset ottavat rauhallisemmin paastoten ja etsien hiljaisuutta rauhallisesti valmistellen. Ja voihan pyrkiä rauhalliseen elämään  ja vaatimattomampaan ruokaan, vaikka välillä syöksyy mukaan kaupalliseen hälinään. On todella vaikeaa ryhtyä kokonaan joulun kieltäjäksi, sekä kaupallisen että hengellisen joulun, kaksihan niitä on, tietyllä tavalla erillään mutta kuitenkin yhdessä.

 

 

DSC_0007.jpg

 

SE