Joulun ruokalista

On aika suunnitella mitä jouluna syödään. Nyt on meidän 33. yhteinen joulu ja ilmeisesti ollaan aatto ensimmäisen kerran kahdestaan, vielä viime jouluna Kuopus oli täällä aattona saunomassa ja syömässä, häipyi sitten poikien kanssa baariin, kun me lähdettiin yökirkkoon. Ja siellä suhteemme alkupäässä ei vietetty joulua kahdestaan, kun loppiaisena menimme naimisiin ja muutimme yhteen, niin jouluna meillä oli jo esikoinen. Eipä tuo kahdestaan olo mitään suurta muutosta tuo viimevuotiseen verrattuna, mutta ollaan kuitenkin aattona vapaita tekemään mitä vaan. Viime vuonna syötiin yhdessä joulupäivänä Tytön luona, vein sinne kinkun ja vähän muutakin. Ne oli vähän nyyttikestit. Mutta siellä ei ollut aivan koko sakki, kun vanhempi miniä oli kotona pikkuvauvansa kanssa. Ja nyt on uutena tuttavuutena Kuopuksen tyttöystävä, tulee ensimmäistä kertaa meille.

Joulupäivänä he kaikki tulevat meille syömään, niin on suunniteltu, eli neljä paria ja kolme pikkulasta, syömässä on siis kymmenen aikuista. Koska aattona ei ole sakkia syömässä, teen vanhanaikaisen ohjelman mukaan, silloin aatto oli käytännössäkin valmistelupäivä. Taidan laittaa kinkun uuniin vasta aattoillalla ja aattona päivällä teen laatikot, joita teen aika montaa lajia. Omat itsetehdyt perinteeni hylkään, joten pöydässä ei ole rouskusalaattia, nappirouskuja eikä etikkaista  kurpitsasalaattia.

Joten olen suunnitellut näin:

kinkku

graavilohi

silliä (ostetaan valmiina)

munajuusto (iso)

rosolli, keitettyjä munia päälle

vihersalaatti ?

italiansalaatti (teen itse)

lanttulaatikko

porkkanalaatikko

hämäläinen perunalaatikko

maksalaatikko (tuunaan eineksestä)

kaalilaatikko ?

makaronilaatikko (lapsille)

ruskeakastike

pakasteherneet

maustekurkut (kaupasta)

kurkkusalaatti (kaupasta)

puolukkasose

sinappi (myyjäisistä, kaupasta)

ketsuppi

salaatinkastike (kaupasta) ?

kotikalja (uutteesta)

maito

vissy

perunalimppu (kaupasta)

piimälimppu (kaupasta)

voi

Illaksi ja /tai kahvin kanssa

hedelmäkakku (pitäisi tehdä pian mehevöitymään)

juustotarjotin: juustoja, rypäleitä, taateleita, suolakeksejä, sipsejä

piparit (teenkö itse?)

suklaata

vaahtokarkkeja

jäätelöä ?

kahvia

glögiä (kaupasta?)

limpparia

 

Tuollainen on ruokien suunnitelma nyt, mutta muutoksia voin tehdä ihan viimehetkiin asti. Makeita leipomisia teen ainakin joulupöytään aika vähän, koska sakki syö kinkun jälkeen vain suklaata, sitä pitää olla paljon. Jos olisin pirteä ja sosiaalisesti aktiivinen voisin kutua joitakin ihmisiä tapaninpäivänä tai välipäivinä tai loppiaisen tienoilla kahvittelemaan ja juoruamaan, niin sitten tarvitaan kahvipöytään kastettavaa. Mutta se on eri juttu.

 

SE