Mitä syön? Mitä muuta voisin syödä?

Ruuan hiilarit kertyy pääasiassa kasviksista. Niitä syön raakoina, kypsinä ja ruokiin sekoitettuna. Minulle ei mikään tapa syödä kasviksia ole vastenmielinen, vaikka tietenkin toisten mausta pidän enemmän kuin toisten. 

Nyt kevättalvella syön jääsalaattia. Sen syömisellä ei oikeastaan ole mitään tekemistä ravitsemukseni kanssa, mutta se rouskuu kivasti hampaissa ja sen avulla saan säädettyä suolen toiminnan sopivaksi. Määräthän ovat pieniä, jos grammoina ajattelee, 100 g:n pussia syön kaksi-kolme-neljä päivää.

Kurkusta pidän myös ja sen kanssa on sama juttu, hyvää, mutta melkein pelkkää vettä.

Olen syönyt myös vähän tomaatteja, vaikka joskus minulle tuli sellainen käsitys, että mun maha ei pidä tomaateista, mutta nyt ei ole tullut mitään oireita, joten niiden syöntiä voin lisätä ja kipata vaikka ruokaani tomaattimurskapurkin, sitä en ole aikoihin tehnyt. Sille kaveriksi voisin ottaa paprikan, jossa siinäkin on alla 5 hiilaria.

Kellarin kalpeat porkkanat on onneksi jo loppu, niistä täytyi tehdä rosmariini/timjami/oreganoporkkanoita, kun eivät maistuneet millekään, tai vain kellarille. Nyt ostan kaupasta makeita porkkanoita ja niille ei tarvitse tehdä muuta kuin kuoria, tietysti voin laittaa mausteeksi ruokiinkin. Porkkanassa on yli 5 hiilaria ja sen GI kohoaa reippaasti, kun sen kypsentää.

Keräkaali tulee olemaan edelleen tärkeä osa ruokaani, onhan siinä enemmän (4,1) hiilareita kuin kukkakaalissa (2,2), mutta keräkaalit ovat kellarissa, kukkakaalit säilyvät pakastimessa. Nyt kevättalven keräkaalit kypsennän tavalla tai toisella, joskus vain kiehautan vähän ja lisään voita sekaan, joskus teen pataa, voisihan tehdä laatikkoakin. Keräkaali raakana on ihan mahtavaa, varhaiskaalia sitten salaatiksi.

Koska kukkakaali on kiehautettuna pakastimessa, siitä tulee ruokaa, kukkismuusia pääasiassa. Pidän kovasti raakasta kukkakaalista, mutta sitä sitten kesällä.

Sipuli on suosikkini, sitä pitää saada moniin ruokiin. Sen hiilarit on viiden luokkaa.

Kaupan vokkisekoituksissa on vähähiilarisiakin ja niistä saa ihanaa thairuokaa, siinä kookoskerma on paikallaan, muuten en pidä kookoksen mausta. Olis kaapissa kookoshiutaleita, ne pitäisi käyttää pois, eikä tarvitse ostaa uusia. Kookosöljy sen sijaa ei maistu liikaa kookokselle, sitä käytän.

On myös vihanneksia, joita syön vain tiettyinä vuodenaikoina, kesällä voin kasvattaa ja syödä kesäkurpitsaa ja muitakin kurpitsoita, mutta en niitä näin keskitalvella tarvitse. Varsisellerin ja purjon ostan yleensä muutaman kerran talvessa. Kesällä syön kaikenlaisia pikkuvihanneksia ja myös luonnonkasveja ajoittain. Näissä ryhmissä on sellaisia, joista voisin etsiä vaihtelua vihannesvalikoimaan. Ja nyt olisi aika roudata kellarista ylös kaikki kuivatut yrtit ja syödä ne tai kompostoida.