Minusta joulurauhaa pitäisi toivottaa ensimmäisenä adventtina tai joulukuun ensimmäisenä päivänä, kyllä joulupäivä on toivottamattakin rauhallinen, kun maataan maha täynnä kinkkua ja jouluviinoihinsa sammuneetkin ovat vielä unten mailla. Mutta nyt se rauhan tarve alkaa.

Ajattelin valmistautua jouluun todella passiivisesti tänä vuonna. En hae joulukuun alussa joulutavaralaatikoita sisälle, vaan olkoot ulkovarastossa. Ostin kirpparilta kauniin nelihaaraisen adventtikynttelikön, siihen laitan kynttilät. Sen vanhan vastaavan voisin etsiä ja viedä sinne mistä tämän ostin. Miksi ihmiset ostaa tajuttoman määrän joulukrääsää, kun muuten yritetään olla mahdollisimman ekologisia. Eihän kaupoissa olisi kuutiokaupalla tonttuja pyykkipojissa, pukkeja tarroissa, tähtiä naruissa ja kaiken maailman hilettä, liimaa, helmiä, kuvioita, papereita, puseroita, kippoja, kuppeja, kynttilänjalkoja, ei ole mielikuvituksella mitään rajaa, ellei ihmiset ostaisi niitä. Sen tiedän varmasti, että kaupassa on vain sitä tavaraa, mitä meille onnistutaan myymään. Kyllä mua niin harmittaa, että älä-osta-mitään-päivä jyrättiin tänä vuonna täydellisesti mustan perjantain alle. Tähän väliin ei olisi tarvittu yhtään roskan ja moskan lisäämispäivää, kun juuri on saatu halloweenin muovikurpitsat ja luurangot kannettua sekajätteeseen, niin pitäisi pitää pieni tauko ennen joulurihkaman markkinointia.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että laitetaan joulua koteihin. Askarrelleen koristeita ja leivotaan yhdessä pipareita. Mutta kun tuntuu, että ostetaan jo heti roskaksi tuomittua tavaraa: valmiita koristeita, jotka eivät sitten olekaan kauniita ja ne heitetään roskiin, ennen kuin on joulu. Leluja, jotka rikkoontuvat jo pakettia avatessa tai jotka eivät kiinnosta lapsia sen ennestään suuren leluvuoren vieressä. Eikö voisi ostaa vähemmän ja kauniimpaa, kestävämpää. Silti se tärkeä kaupan joulumyynnin kokonaisarvo euroissa voisi olla sama summa, mutta saataisiin pidempään iloa ostamistamme esineistä ja vähemmän roskaa, jota jätteenkäsittelijät kutsuvat raaka-aineeksi.

Mutta mä olen päättänyt ostaa uudet joulukuusen koristeet. Meillä on ollut samat kirkkaanpunaiset pallot ainakin 15 vuotta, nyt saan ostaa uudet koristeet. En vielä tiedä millaiset ja minkä väriset. Yksi syy siihen, että miksi nuo pallot ovat olleet niin kauan käytössä, on se, että pidän niiden väristä todella paljon. Muita syitä on, että olen saita, eikä ole ollut intoa perehtyä uusiin koristeisiin, koska on ollut muutakin ajateltavaa. Tietysti saitana ajattelen, että joulun jälkeen koristeita saisi -70% hintaan. Jospa ostaisin ne vasta välipäivinä ja laittaisin kuusen uuteen väriin vasta uudeksi vuodeksi.

Kaikesta tästä pohdinnasta huolimatta aijon unohtaa koko joulun nyt kahdeksi kokonaiseksi viikoksi. Kuun puolivälissä vävy lopettaa työt ja aloittaa vuosilomansa, pitää lomiaan sitten vuoden loppuun ja loput lomat ottaa rahana ja vuoden alusta aloittaa uudessa työpaikassa. Kaakelperi ei ole hoidossa isänsä loman aikana ja mä haaveilen, että menisin vävyni ja Kaakelperin kanssa jonnekin markkinoille tai ostoksille. Viikolla 51 voi sitten jo kerätä joulufiilistä.

Aatonaattona 23.12 pidän siivouspäivän ja aattona teen ruokaa ja käyn kaupassa, vaikka onkin sunnuntai. Joulupäivänä meidän koko sakki tulee meille syömään kinkkua ja vaihtaan lahjapaketeita. Sellainen suunnitelma on nyt bujoon kirjoitettuna.

joulu15kuu%20012%20%282%29.jpg

Vielä olis kurpitsoita, vaikka ne kasvoi viime kesänä todella huonosti. Mulla on kummallinen kaksisuuntainen kurpitsaongelma: kun niitä on, niitä ei tule käytettyä; kun niitä ei ole, olis tarvetta, aina käsissä kurpitsaruokaohje. Pari viikkoa sitten raivasin yhden soseeksi, sitten se sose lojui jääkaapissa, kunnes vein sen kompostiin. Noita pallukoita pyörii täällä mun jaloissa, jospa ottaisin siitä yhden ja väsäisin jotakin.

 

SE