Kun jääkaapissa on happamia maito- tai kasvispohjaisiavalmisteita vailla käyttöä, parasta ennen on mennyt tai avattujen purkkien pohjilla on vielä vähän jäljellä, voi ne kerätä yhteen ja leipoa hävikkikakun. Alkuperäinen version mummoni on kirjoittanut mustakantiseen viivalliseen paksuun vihkoon, jonka reunat ovat punaiset. Se vihko on saanut vuosikymmenten aikana päällensä vähän ruoka-aineita, mutta on edelleen sellaisessa kunnossa, että sivuja voi selailla ja suurta osaa lukeakin. Mummo on kirjoittanut nimeksi Kardemummapullakakku ja kardemumma tähän minunkin mielestä sopii mausteeksi parhaiten.

Osa jauhoista voi olla voi olla mitä tahansa, mikä on jäänyt vaille käyttöä. Tietysti voimakkaan makuiset jauhot, kuten tattari, antaa kakulle oman makunsa. Joulun taatelikakkuun laitan tattarijauhoja, sillä minusta taatelin ja tattarin maut sopivat hyvin yhteen, eikä enää juuri mausteita kaivata.

2 munaa

2 dl sokeria

3 dl hapanta kermaa (Kaikki hapanmaitotuotteet ja hapatetut kasvipohjaiset käy, myös vanhuuttaan hapantuneet, kunhan eivät ole homeessa. Vähärasvaiset piimät ja jukurtit sopivat, joskin smetanan tai ranskankerman rasva antaa pehmeämmän maun.)

1 dl rasvaa (Kaikki käy, kunhan on rasvaa. Ne, jotka eivät ole juoksevassa muodossa, sulatetaan.)

1 rkl kardemummaa (Voi laittaa lisäksi muita makeaan makuun sopivia mausteita. Sellaisetkin käy, joiden parasta ennen meni jo.)

5 dl jauhoja (Kaikki käy, mutta sitkottomien tai kokonaan gluteenittomien seuraksi pitää laittaa kolmannes tilavuudesta vehnäjauhoja tai tärkkelysjauhoja, mikä nyt sopii ruokavalioon.)

3 tl leivinjauhetta

IMG_1669.jpg

Laitoin tähän vanhentunutta kuohukermaa ja kookoskermaa. Rasvana on vanhentunutta rypsiöljyä jatkettuna nökäreellä voita. Jauhot ovat tavallisia kakkujauhoja vehnästä, kun mitään epämääräisiä jauhopussien pohjia ei nyt sattunut olemaan kaapissa.

Paistan tämän kakun aina matalassa vuokassa. En tiedä miksi, kuohuisiko se kakkuvuokassa.

 

$€