Nyt istuin puolenpäivän aikaan tähän koneen ääreen, kun mun mies lähti kyntämään Esikoisen uutta peltoa, ja tässä istun edelleen. Nyt voi taas kyntää, kun talvi meni jo tai ainakin pitää taukoa. Pelto on todellakin uutta, mutta älkää huolestuko, se ei ole suota tai turvemaata, vaan kivennäismaata, joten ei mitään ilmastoa muuttavia päästöjä tule tuosta hommasta. Mä pääsin hyvään vauhtiin vanhojen asiakirjojeni kanssa ja kehittelen systeemiä, jolla saan ne hallintaani. Vastaan tuli teksti, joka herätti huomioni. Se ei ole elämänkertaa, päiväkirjaa eikä muistelua, vaan tuhtia asiaa.

Otsikoksi olen kirjoittanut: Piha ja puutarha

Piha on oleellinen osa asumista ja viihtymistä. Pitämällä pihamme kukoistavana huomioimme myöskin naapureiden viihtymisen ja asuntojen arvon säilymisen alueellamme.

Nurmikko on pihan tärkein alue ja se kannattaa perustaa kunnolla hyvällä mullalla ja kylvää laadukkaalla nurmikkosiemenseoksella. Hyvän ja riittävän kokoisen ruohonleikkurin lisäksi pitää hankkia viimeistelyyn sopivat välineet: trimmeri ja ruohosakset. Sammalenpoisto pitää hoitaa vuosittain.

Pihan reunoihin kannattaa istuttaa tuija-aita. Se suojaa tuulelta ja ohikulkijoiden katseilta. Timanttituija on varma valinta.

Kukka- ja pensasistutukset ryhmitellään tarkoituksenmukaisesti ja näyttävästi huomioiden kasvien kukinta-aika ja korkeus. Kannattaa istuttaa vain sellaisia kasveja, jotka menestyvät alueellamme hyvin, sillä talvenaroista kasveista aiheutuu paljon lisätyötä ja huonosti kasvavina ne eivät kaunista pihaa. Kukkien värit valitaan toisiinsa sopivista sävyistä. Kannattaa istuttaa laajoja alueita samaa lajiketta, jolloin saadaan pihaan näyttävyyttä ja selkeyttä. Istutuksia suunniteltaessa voi käyttää mielikuvitusta muotoja tehtäessä, mutta käytännöllisyys ja hoitotoimenpiteiden sujuvuus pitää huomioida.

Istutukset rajataan tarkoitukseen sopivilla materiaaleilla sekä kulkuväylien suuntaan että nurmikkoon päin. Paras materiaali on betonilaatat. Niistä on helppo saada siisti reunus. Muihinkin materiaaleihin kannattaa tutustua. Paras kasvi reunuksen päälle istutuksen reunaan on kuunlilja. Siitä on myynnissä kymmeniä lajikkeita, joista voi valita oman pihan sävyihin sopivia.

Vaihtelua istutuksiin saadaan käyttämällä ikivihreitä kasveja ja asettelemalla luonnonkiviä sopiviin paikkoihin. Pieniä ja isompiakin betonipatsaita voidaan asetella istutusten sekaan. Suosittuja ovat tontut, pöllöt, kissat, koirat ja sammakot. Enkelipatsaiden käyttöä ei voi suositella, sillä ne voivat ahdistaa joitakin henkilöitä.

Vuodenajat kannattaa huomioida ihan käytännön tasolla, minne kasataan lumet, minne putoaa lumet katolta ja onko paikkoja, joihin muodostuu helposti liukasta jäätä. Mutta vuodenajat kannattaa huomioida myös koristelussa. Varsinaiset kesäkukat istutetaan kesäkuun alussa, mutta sitä ennen piha kaunistetaan kevätkukilla, jotka kestävät kylmää. Tähän tarkoitukseen on orvokki paras vaihtoehto. Syyskesällä kesäkukkien aika on olhi ja ne vaihdetaan syyskukkiin, krysanteemeihin ja syklaameihin. Kun talvi tulee lopullisesti, pihasta siistitään pois kuollut kesän kasvusto ja koristeluun käytetään kanervia, kransseja ja ulkovalosarjoja.

Tuo ei ole tarkoitettu opetukseksi vaan se on itseironiaa omasta pihastani, jossa vallitsee hallittu hoitamattomuus ja luova hulluus, jossa luonnonkasvit ja melkein luonnonkasvit levittäytyvät pitkin ja poikin. Lajien runsaus on kyllä suuri, eikä vierekkäin kasvavien kukkien värit sovi hyvin yhteen, kuten oranssi ja lila. Tai miten sen ottaa, voihan ne sopiakin. Nurmikkoa ei ole koskaan perustettu, mutta tasaisempaa kohtaa leikataan, jos viitsitään.

Sellaisia kesäjuttuja, mutta nyt taas takaisin asiakirjojen sekaan.

 

$€