Vanhan tavaran järjestämisessä tuli uusi urakka, kun äiti pyysi käymään läpi hänen puorinsa, pääasiassa tekstiilitavaraa, mutta myös vähän paperia, lehtiä ja tavaroita. Jotenkin tuntui, että mulle olisi ollut tarpeeksi omissa romuissa, mutta löytyy tuolta mielenkiintoistakin. Toisaalta tiedon puute ahdistaa.. Kuka on tehnyt tämän pitsin. Kuka on ommellut tämän revinnäisliinan. Kyllä äiti isojen tekstiilien historian muistaa ja ne ovatkin äitin asunnossa piirongin laatikoissa. Mutta täällä on unohduksissa ollutta pikkusälää, matonkuteita ja epäonnistuneita ja kesken jääneitä käsitöitä, ei yksin äitin suvun naisten vaan myös isäni siskojen. Isäni äiti oli niin kiinni karjatyössä, että hän ei ole ehtinyt tehdä aikaa vieviä liinoja ja pitsejä, käyttövaateissa on ollut tarpeeksi hommaa.

pitsi.jpg

Tuliko tehtyä yksi ylimääräinen? Eikö kuvio miellyttänytkään? Puuttuuko jostakin yksi? Kuka tämän virkkasi ja milloin? Äiti neiti-ihmisenä?

Tämä oli tippunut matkasta. Löysin äsken, ei mennyt kuitenkaan roskikseen vahingossa. Pitääkö kaikki pitää tallessa? Tämä nyt ainakin on pöydälläni ja katselen sitä. Pitäisikö pestä?

 

$€