Käytän raaka-aineena munakennoja, myös kaikki muu paperin ja pahvin kaltainen käy. WC-paperitötteröt ovat hyviä. Voihan massaksi silputa vaikka käyttämättömiä aanelosia, mutta onko siinä mitään järkeä. Käytetty paperi sopii hyvin: veroehdotus tai ne keskussairaalan kirjeiden sivut, jossa on vain oma nimi, mitä nyt kuhunkin huusholliin tulee turhaa paperia.

IMG_2979%20%282%29.jpg

Revein munakennot kattilaan, sitten ne likos muutaman päivän. Koska näillä kylmillä tuulilla pitää lämmittää hellaa, niin kattila on kiehunut siinä perunakattilan vieressä päivittäin. Tavallisella yksivietärisellä vispilällä menee revityt palat pienemmiksi.

IMG_2812.jpg

Varsinaista hienontamista varten massaa kannattaa laittaa pienissä erissä isoon syvään astiaan, kaupan ilmaisämpäri on mitä mainioin. Minulla on tällainen keskustalainen vaaliämpäri.

Käytän hienontamiseen sauvasekoitinta, mutta pelkää, että se hajoaa, sillä se on vanha halppisvekotin, mutta vielä toimii.

IMG_3000%20%282%29.jpg

Viiran tein kahdesta taulunkehyksestä, jotka edellisessä asumuksessamme roikkuivat tuvan seinällä parikymmentä vuotta. Toiseen nidoin muovista kärpäsverkkoa. Se aaltoilee vähän, mutta ei haittaa ollenkaan. Toisen laitan verkon päälle rajaamaan massaa.

IMG_2998.jpg

IMG_2999%20%282%29.jpg

Varsinaiseen paperin valmistamiseen pitää olla laaja astia, pesuvati, punkka tai soikko. Minulla on vati, jota käytin tiskaamisessa ennen, kuin mulla oli täällä tiskipöytää. Mitä isompi viira, sitä laajempi astia pitää olla.

IMG_3005.jpg

Paljonko litkuun laitetaan massaa ja paljonko vettä, sitä ei voi selittää. Kun massaa on vähän tulee ohuita papereita, kun on paljon tulee pahvia. Viira sujautetaan pää edellä litkuun ja kahmaistaan verkon päälle massaa. Sitten valutetaan hetki.

IMG_2824%20%282%29.jpg

Rajaava kehys otetaan pois ja paperi kipataan kuitukankaan päälle. Kankaan alla on hyvä olla kerros sanomalehteä. Paperia kuivataan painelemalla verkkoa sienellä. Vesi imeytyy hyvin sieneen, vesi puristetaan pois sienestä. Viira nostetaan varovaisesti irti. Paperin päälle laitetaan kuitukangas ja päältä kaulitaan varovaisesti. Päällimmäinen kuitukangas otetaan pois, pitää varoa paperin repeämistä. Kuitukangas, jossa on paperi kiinni ripustetaan kuivumaan.

IMG_2822%20%282%29.jpg

Kun paperi on kuiva, kuitukangas irrotetaan siitä. Sitten vain mielikuvitus on rajana sille, että mitä paperilla voi tehdä.

IMG_3007.jpg

Vain kokeilemalla voi löytää sen mitä haluaa. Ehdottomia sääntöjä on vain yksi: älä kaada kuituja sisältävää vettä viemäriin.

 

$€