Olen kirjoittanut tämän vuosi sitten päiväkirjaani. Laitan aivan sellaisenaan tähän, ehkä nyt kirjoittaisin jotakin toisin, ehkä kaikkea en enää muistaisikaan.

Jos sen oli pakko tulla, niin sen lähettiläiksi sopi hyvin laskettelijat ja turistit. Melko tarpeetonta kumpikin.

Miksi tauti lähti sieltä missä on Kiinan armeijan biologisten aseiden virologinen kehityskeskus. Ihan sattumalta samalla seudulla on perinne, että mitä erikoisempaa villieläintä tarjotaan vieraille ruuaksi, sitä vieraanvaraisempia ovat.

Aluksi kotona olo oli vapauttavaa. Ei tarvinnut suunnitella lähtöä minnekään. Minä kun olen kankea lähtijä. Nyt vähitellen alkaa tuntua, että voisin käydä useammin kaupassa kuin joka toinen viikko. Ja haluaisin vähän katsella hyllyjen tavaroita ja suunnitella, mutta nyt kuljen nopeasti läpi ostoslistani kanssa ja napin tavaroita kärryyn lihasmuistin mukaan mitään ajattelematta.

Se ei ollut yllätys, että kehittyy uusi virus, joka pystyy leviämään ihmisestä toiseen, mutta sen nopeus yllätti. Tietysti on sekin vaihtoehto, että virus oli jo muhinut kauan Kiinassa, kukaan ei vain ole tajunnut, että mistä on kysymys, kun vanhoja ihmisiä kuoli keuhkokuumeeseen.

Nyt ei tarvitse kysellä, että tarvitaanko meillä kansallisella tasolla varautumista poikkeusoloihin tai voitaisiinko Huoltovarmuuskeskus lopettaa tai kannattaako pitää kotivaraa.

Tällainen kotiolo on helppoa, kun tulee sähköä ja saa mennä ulos ja saa käydä kaupassakin. Mutta jos olisikin säteilyä ilmassa, eikä saisi mennä ollenkaan ulos, eikä tulisi sähköäkään, niin sitten olisi elämä ankeeta varsinkin niillä, joilla ei ole puuhellaa, paitsi, että ei klapit sisällä pitkään riittäisi, pitäisi syödä raakakaurapuuroa, paitsi, että ei meillä tulisi vettäkään, kun ei tulisi pumpulle sähköä, eikä saisi mennä hakemaan kaivolta. Siis ihan oikeasti pitäisi olla vettä sisällä jemmassa. Miten vessa sitten ilman vettä toimisi, eikä saisi mennä ulos. Eli siis kyllä tämä poikkeustila on vielä helppoa, toista on sitten kun käynnistetään Olkiluoto kolmosta, jos se joskus valmistuu. Jos ei valmistu, niin mistä saadaan sähköautoihin sähköä.

Mihin jamaan maailma tämän jälkeen asettuu. Onko pakko mennä töihin, työt voi tehdä kotonakin. Onko pakko mennä lomalla ulkomaille, kun voi olla Suomessakin. Onko pakko mennä urheiluhalliin, kun voi juosta ulkonakin. Onko lasten pakko mennä kouluun, kun voi kotonakin tehdä tehtävät ja lukea koulukirjoja. Vain onko niillä nykyään enää ollenkaan kirjoja. Pitääkö jatkossakaan käydä kaupassa kuin kaksi kertaa kuukaudessa, miksi siellä jatkuvasti ravaisi, voi muutakin tehdä sinä aikana.

Ei sitä olisi tajunnut, että mitkä sektorit tässä yhteiskunnassa ensin olisivat ongelmissa: viihdetaiteilijat, ravintolat ja koko kulttuuriala.

Kun Kiinasta lentorahtina tullut konelasti suojaimia eivät olleetkaan kunnollisia, alkoi huoltovarmuuden tärkeys saamaan uutta sisältöä.

Sairaalassa 239 ihmistä, teholla 82, kuollut 28, joiden keski-ikä 82 vuotta. New Yorkissa joukkohautoja, ei olisi uskonut.

Lentokentistä on tullut lentokoneiden hautausmaita.

Onko huolettoman matkustamisen aika takana. Mitä tehdään tarpeettomiksi tulleille lentokoneille. Mikä määrä pääomaa niihin on sijoitettu.

Miljoona suomalaista on etätöissä. Milloin työaika alkaa ja loppuu. Työpäivä alkaa, kun työläppäri otetaan kaapista ja loppuu, kun se läppäri suljetaan ja laitetaan takaisin kaappiin ja jatketaan samalla tuolilla istuen omalla koneella netin selaamista, uutisten lukemista, elokuvien katselua ja somettamista. Niin kätevästi käy vaihto työstä vapaalle, eikä kallista aikaa kulu turhiin työmatkoihin.

Korona tappaa salakavalasti aivoinfarktiin, ei välttämättä edes tiedä saaneensa tartuntaa. Tietojen luotettavuus on huonoa, Suomessakaan ei osata laskea menehtyneiden määrää. Vain sairaalassa kuolleet lasketaan.

Jos on korona vaarallinen, niin voi se olla kokkikin, se tuli meillä koettua vuosi sitten, onneksi mieheni selvisi, mutta kova oli reissu, kun aivopaise poistettiin, yli kuukausi sairaalassa ja yli kaksi kuukautta antibioottia suoneen. Mutta onneksi mieheni selvisi siitä. Kolme vuotta sitten keväällä tätini kuoli streptokokkiin.

Mikä nyt sitten on vuodessa muuttunut. Mikä on haave tulevasta syksystä. Vapaus. Miten valitsen koronan jälkeisenä aikana ajankäyttöni. Onko asioiden tärkeysjärjestys muuttunut.

 

$€