Täällä Telluksella on monen moista elämää. On kasveja ja eläimiä ja sitten jotakin muuta: viruksia, bakteereita ja sieniä. Harrasteviljelijäkin tulee ennemmin tai myöhemmin tutuksi näiden kaikkien eliöryhmien kanssa.

Kaiken perusta on yhteyttäminen, yleensä kaiken elämän perusta, ei yksin kasvien elämän. Siinä auringon energia sitoutuu sokeriin. Kaikki maailman energia, paitsi vesivoima ja ydinvoima, on peräisin tästä yksinkertaisesta reaktiosta. Siinä pitää olla auringonvalon lisäksi lehtivihreää ja rakennusaineiksi hiilidioksidia ja vettä. Tämä on se reaktio, joka sitoo ilman hiilen kasveihin. Vedestä tarvitaan vain vety, happi vapautuu ilmaan.

Fotosynteesin, yhteyttämisen, kaava:
6 CO2 + 6 H2O  =>  C6H12O6 + 6 O2

hiilidioksidi + vesi  =>  sokeri + happi + auringon energiaa sitoutuu

Jotta kasvi voi elää, pitää siis olla valoa, lehtivihreää, vettä ja hiilidioksidia.

Mutta kaikki eliöt, myös kasvit, hengittävät. Hengitys on täysin päinvastainen reaktio yhteyttämiseen verrattuna.

Hengityksen kaava:
C6H12O6 + 6 O2 =>  6 CO2 + 6 H2O + energiaa

sokeri +happi  => hiilidioksidi + vesi + vapautuu energiaa

Sekä meidän, että kasvien pitää hengittää, jotta saamme sokeriin sitoutuneen energia solujemme käyttöön. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Kun hengitetään, tarvitaan se yhteyttämisessä vapautunut happi ja auringosta peräisin oleva energia vapautuu. Sen voimalla sitten voi tehdä töitä, kävellä, kasvaa tai mitä nyt kulloinkin kunkin eliön pitääkin tehdä.

Kaikki biomassa, sekä kasvit että eläimet, rakennetaan yksinkertaisen yhteyttämisessä syntyneen sokerimolekyylin avulla. Kun niitä laitetaan peräkkäin saadaan monimutkaisempia sokereita ja muita hiilihydraatteja, niistä ja niistä vapautuvalla energialla rakennetaan myös proteiinit = valkuaisaineet ja rasvat. Tässä rakennustyössä tarvitaan monia muitakin aineita, joita otetaan käyttöön hengittämällä saadun energian voimalla, kasvit ottaa aineet maasta ja eläimet ja ihmiset syövät ruokaa.

Reaktioiden nopeuteen vaikuttaa lämpötila. Tässä tullaan huonekasvien ja muidenkin viljelykasvien kohdalla tärkeään asiaan. Jos huonekasville on vain vähän valoa, se yhteyttään vähän, saa vain vähän energiaa. Jos huone on yölläkin lämmin, kasvi hengittää paljon ja silloin kaikki sen päivän aikana keräämä energia vapautuu ja kasvi alkaa kitua. Vähässäkö valossa kukin huonekasvi tulee toimeen, on aivan lajikohtainen asia. Monet huonekasvit ovat kotoisin tropiikista puiden alta lämpimästä ja hämärästä, mutta siellä on myös varsin kostea ilma, siksi monille kasveille talvinen huoneilma on liian kuivaa.

Sieppaa.jpg

Sieppaa2.jpg

 

Tuossa kasvien listalla on paljon outoja sanoja ja se mitä me yleensä ymmärrämme kasveiksi ovat vain putkilokasveja.

 

$€