Nyt on koronan yksivuotispäiviä julistettu tiuhaan tahtiin ja niin jatkuu. Vuosi sitten sitä luuli, että tämä on kuin mikä tahansa flunssa, jonka kesä siivoaa pois kansasta ja ihmisten muistista. Mutta toisin kävi.

Tässä on vallinnut kauhun tasapaino politiikan ja tiedotusvälineiden välillä. Politiikkoja saa arvostella, mutta oikea järjestys on joka asiassa, ei yksin koronassa, että poliitikot päättävät ja kantavat vastuun, toimittajat ilmaisevat mielipiteensä päätösten järkevyydestä.

Toimittajat voivat nostaa esille asioita, joita poliitikot eivät ole huomanneet tai halunneet ottaa esille. Siinä onkin tiedotusvälineiden valta, kun voivat tehdä räiskyviä otsikoita juuri siitä mistä haluavat ja voivat vaieta mistä haluavat. Poliitikot voivat tehdä suuriakin päätöksiä, joista media vaikenee. Siinäkin on median valta.

Tässä on sellainen pari, että kumpikaan ei saa saada täydellistä valtaa, mutta poliitikoille valta kuuluu.

Onko meillä täällä Telluksen pinnalla menossa loputon hippaleikki koronan kanssa.

Kun nyt on saatu rokotteita, tilanne rauhoittuu. Sitten korona tekee uusia muunnoksia, joihin ne rokotteet eivät tehoa, kehitellään uusia rokotteita. Ja sama testien kanssa, nyt on muunnos, joka ei näy nykyisissä testeissä, joten pitää kehittää uusia testejä. Ja niin homma pyörii ikuisuuteen asti. Jos kesän aikana saadaan aikuisväestö rokotettua, niin saammeko jo joululahjaksi seuraavaa rokotetta ja taas vuoden päästä uutta ja erilaista.

Jos meillä täällä Suomessa on korona joskus aisoissa, niin uskaltaako matkustaa ulkomaille, kun ei tiedä mikä muunnos siellä vaanii hyökätäkseen, näkyykö se edes testissä, tehoaako siihen saamani rokotteet. Eli rokotuksista huolimatta kuljemme maski naamalla, pidämme etäisyyttä lajitovereihimme, pysymme kotimme lähistöllä, emmekä tapaa montaa kaveria kerralla. Ei kuullosta kivalle.

Mutta jos

Jos koronan tulevaisuus ei olekaan loputon voittokulku. Jos ilmestyykin tehottomia muunnoksia. Jos virus taantuu niin, että muutaman vuoden kuluttua onkin jäljellä vain maailmanhistoriassa kahden vuoden mittainen ajanjakso, jota historiankirjoittajat kutsuvat korona-ajaksi.

Se on minulle selvää, että edessä on toinen koronakesä. Minä en usko saavani rokotetta ennen syksyä, vaikka suuria lupailevat, koska olen perusterve, alle 70-vuotias ja asun hiljaisella peräkylällä, jossa korona ei jyllää. Me saamme pysyä täällä omassa rauhassamme, kunnes aktiiviset kaupunkien matkustamaan ja juhlimaan haluavat ihmiset on ensin rokotettu. Me saamme odottaa koska olemme tällaisia, joita ennen muinoin sanottiin junteiksi. Mutta syksyllä kyllä rokotteen mielelläni ottaisin, kesä menee ulkona kaukaa toisille huudellen, mutta syksyllä pitää taas ahtautua sisätiloihin ja toivon, että meillekin suodaan rokote, jotta pääsemme menemään, emme haluakaan sivistyneiden lailla bailaamaan, mutta jos Esson baariin kaljalle ja sunnuntaina kirkkoon messuun, nekin ovat puutteita meille, joiden elämässä ei sen isompia rientoja ole.

Iloisin ja reippain mielin kohti toista koronakevättä.

$€