10.6.2021

Aina on joku uhka, tuleeko korona vai sadekuuro. Äestin uudelleen sitä samaa, joka jo ennen sadetta sain kylvökuntoon, mutta sitten iski sade. Valmetissa palaa ilmansuodattimen merkkivalo, mutta Esikoinen sanoi, että se ei ole vaarallista. Siellä oli kaivettu piiriojia, pellolla oli ojavalleja, äkeen mukana tuli kiviä, kantoja ja hakerankoja.

Toissapäivän kuurot osuivat täysin vääriin paikkoihin, täällä meillä, missä pellot on kylvetty ja maa huutaa vettä ei satanut tippaakaan, mutta siellä missä on kosteaa ja kylvämättä, satoi yli 20 milliä. Täysin väärin. On tässä ollut muutenkin Esikoisella tarpeeksi vaikeaa karjan ja rakentamisen kanssa, joten noita kuuroja ei olisi todellakaan kaivattu.

Kello on 14. – Hiljaa, huudan auringonpimennyksen varjossa, mutta silti läkähdyttävässä kosteassa kuumuudessa metsän takaa kolisten esiin puskeville ukkospilville. Nyt ei todellakaan kaivata sadetta. Jos on pouta, Esikoinen saa tänään tai ensi yön aikana kylvettyä viimeisetkin kauramaat. Ja sitten saa sataa. Toivottavasti sataakin. Lupasin kuivuudessa kituville kasveilleni, että lauantaina tulee sadevettä.

Katselen pilviä ja vilkuilen kelloa. Kolmen tunnin kuluttua pilvet alkavat rauhoittua, toivottavasti vesi pysyy pilvissä. Koronarauha on loppunut, lentomelu alkanut taas, suihkukone sukeltaa pilven sisään. Iltapäiväkuurojen pelko kuuluu kuulua heinänaikaan, ei kylvönaikaan.

Kello 15.15, ei näy vaarallisen näköisiä pilviä.

Kello 16.30, lännen puolen pilvi jyrisee. Nyt jyrisee sitten molemmin puolin.

Antaa olla. Kirjoitetaan Sirppi-sovellukseen avokesanto ja unohdetaan kylvämättömät pellot, yritetään ensi keväänä uudelleen. Toisaalta onhan nyt kylvöaikaa vielä yli kaksi viikkoa jäljellä.

Kello 17.15. Itl lupaa poutaa, pilvet rauhoittuu. Jatkan kasvihommia. Paarmoja, hyttysiä. En käynnistäkään pyykkikonetta tässä jyrinässä.

Ja paskat, kello 18.30, Esikoinen soitti, että täällä sataa, pitää jättää yksi pelto kylvämättä, ei pysty kylvämään, maa tarttuu vantaisiin. Huomenna tulee rakennustyömaalle kaivuri hommiin, joten huomenna päivällä en voi kylvää.

Mies tuli kotiin äestämästä ja laittoi saunaan tulen. Läkähdyttävä helle, pakko päästä saunaan.

Ehkä tässä sateen kanssa kuitenkin päästiin vähällä, molemmin puolin meni mustia kolistelevia pilviä ja tutkakuvien mukaan satoi rajustikin. Esikoisen kylvöpellolla satoi, mutta meillä ei yhtään.

Viimeinen pelto jäi kylvämättä.

 

11.6.2021

Läkähdyttävä sää.

Kannoin sisältä Valkoiseen kasvihuoneeseen huonekasveja ja vesipurkkeja, joissa on pistokkaita juurtumassa (osa ollut jo laittoman kauan vedessä).

Jospa tänään illalla Esikoinen saisi kylvettyä loput kaurat sitten, kun kaivurimiehen työpäivä on päättynyt. Huomenna aamulla sataa, sitten saa sataa, jos Esikoinen on saanut kylvettyä kaikki kaurat, tulkoon kunnolla, vaikka Esikoisella on karjansiirtotalkoot ja kaikki kastumme.

Ei näille huonekasveille oikein löydy uusia paikkoja nyt, kun kaikki taimet ovat muualla. Tuva eteläikkunalle mahtuisi pari pelakuuta, makuuhuoneessa ovat liian ahtaassa, mutta en jaksa nyt vetää niitä kaikkia pois paikoiltaan, sieltä tulee ämpärillinen kuivia lehtiä ja paljon pistokkaita pitkistä versoista. Kannoin ulos 50 huonekasvia, niistä 7 kippasin pois, 23 pientä on Valkoisen pöydän alla, 20 isompaa saa myös kasvaa Valkoisessa. Sitten laitoin vielä kolme amarylliksen sipulia kuivumaan, koska eivät enää kasvaneet. Kannoin ulos myös 8 kippoa, joissa on pistokkaita ja neljään kipoon leikkasin uusia pistokkaita juurtumaan. Mitä sitten teenkään noilla kasveilla, jotka tänään lähtivät ulos. Meille sisälle niitä ei enää tuoda. Vienkö kirppikselle, annanko tutuille ja sukulaisille vai saavatko paleltua syyshalloissa, aika näyttää. Sisälle jääneitä huonekasveja pitäisi hoitaa, pestä, liottaa, suihkuttaa, lannoittaa, jollekin vaihtaa isompi ruukku, siistiä kuivia lehtiä pois, mutta minä vain kirjoitan päiväkirjaa.

On ollut ainakin kuivaava sää, kai Esikoinen nyt saa sen pellon kylvettyä, toivottavasti. Sitten saa laittaa rasti ruutuun to-do-listalle ja huomenna saadaan nuorten lehmien lauma kesäpaikalleen niin sitten voidaan painaa kohti uusia kohelluksia. Sääennuste on sellainen, että kasvimaailmassa tapahtuu rajua kasvua. Ei ehdi perässä, ei pihassa, eikä pelolla, metsäänkin hupsahtaa tuota pikaa kypsiä mustikoita.

 

$€