Kasvien päiväkirja jatkuu. Tässä ennätyslämpimän kesäkuun loppupuolta.

 

16.6.2021

Kaikki Valkoisen kasvihuoneeni ovet auki.

Kylvin retiisiä, auringonkukkia ja kaunokaisia: (20 pientä ruukkua Jukkaa varten ja 10 muuta itselle).

Sain Siskolta kuparilehden ja tulilatvan, sekä pistokkaita tuoksuliisanjuorusta ja puukaktuksesta.

 

17.6.2021

Raivasin talvivalkosipulit pois mäkimeirameitten seasta. Mitä teen valkosipuleilla? Ne on nyt vesiämpärissä, jospa saisin aikaiseksi niiden marinoinnin.

Käänsin tulevaa perennantaimien istutuspaikkaa, mutta se on kova ja savinen ja siinä kasvaa kirahvinkukkia ja sinipallo-ohdakkeita, jotka pikkutaimina istutin siihen viime kesänä. Joten tilaa on vähemmän kuin luulin.

 

19.6.2021

Laitoin ranskalaisen rakuunan isompaan ruukkuun. Laitoin lisää multaa kurpitsoille (pahnakasan ja väinönputkien välissä)

Istutin täpötäyden krassintaimiruukullisen mummun vihreään styroxruukkuun, vien sen huomenna mummun pihapöydälle. (se on ruukku, johon kippasin kaikki vanhat krassin siemenet, joiden en uskonut itävän)

Näkyy ensimmäisiä kaunokaisen taimia.

 

21.6.2021

Koulin väinönputket, tuli 10 ruukkua ryhmätaimia.

Laitoin sokeriherneille tuet kultapallon viime kesän varsista.

 

24.6.2021

Mikä on vienyt pienet auringonkukan taimet.

Pakastin basilikaa.

Marinoin ne valkosipulit, jotka oli rikkaruohoina mäkimeirameitten seassa.

 

26.6.2021

Maa-artisokat, jotka peitin oljilla nurmelle kasvamaan, eivät ole kasvaneet.

Kirjoitin listaa perennoitten kukkimisjärjestyksestä.

Siiklejä ensimmäisen kerran kattilaan.

 

27.6.2021

Kiskoin kaikki tillit maasta ja pakastin ne. Käänsin maan ja otin maa-artisokat pois. Kylvin siihen uudelleen tilliä.

Toin kuivumaan mäkimeiramin latvoja ja salvian lehtiä.

Pölyttyykö kurkut? Kiinalainen käärme? Pavut eivät ole pölyttyneet. Kaivanko ne pois Valkoisesta. Siis salkopavut, ruusupapuja ei voi siirtää ne on jo monta metriä pitkiä, latvat tunkee Valkoisen katon ja liiterin seinän välistä ulos.

Vesimeloni on lähtenyt kasvamaan.

Kuivaa, pitää kastella ulkonakin joka ilta, toivottavasti kaivossa riittää vettä.

 

28.6.2021

Mitä salkopapuja ne kasvihuoneessa muka on. Pitäisi olla kaikki siemenpussit tallessa, eikä siellä ole mitään salkopapua. Yhdet pavut eivät itäneet ollenkaan ja yhdet on ulkona kasvamassa ja ruusupapu on sitten eri juttu. Mitähän ne pavut mahtaa olla, niiden täytyy olla Borlotto lingua di fuoco nano, koska sellaisia ei ole missään ja tyhjä pussi on. Ja ulkona olevat olisivat vihreää pensaspapua ja keltaiset eivät itäneet. Toivottavasti tulee sen verran satoa, että lajikkeet selviää. Höh.

Kylvin itämättömien papujen ruukkuihin palsternakkaa.

Huolsin makkarin huonekasvit ja vähän muitakin.

Illalla perkasin ja laitoin ottamiani pistokkaita ruukkuihin.

Tomaateissa on latvamätää, laitoin niille tuhkavettä. Ne on ne ensimmäiseksi Valkoiseen istuttamani, joissa sitä on.

 

29.6.2021

Istutin pienissä ruukuissa kituvia kukkia auringonkukkien ja Siiklien väliin. Kehäkukka, maloppi, silkkiunikko. Niille tulee kasvutilaa, kun syömme lähiaikoina Siiklit pois.

Siirsin saunan ovipieleen tynnyrin pään, se vuotaa, laitoin siihen naudankuivikelantaa.

Istutin Valkoisessa olleita huonekasvien pistokkaita ruukkuihin.

Laitoin tynnyrin päähän lannan päälle hiekkaan, kastelin kunnolla. Siirsin puolet ”salkopavuista” tynnyriin, juurien lähelle puutarhamultaa ja laitoin harson varjostamaan paahteelta, kastelin.

Istutin vielä kylvölaatikoissa kasvaneita taimia, mäkitervakoita sokkelin lähelle kissankellojen sekaan ja rikkaporkkanoita polun vasemmalle puolella.

Sain melkein kaikki huonekasvien pistokkaat istutettua ruukkuihin, pitkiä tuoksuliisanjuorun pistokkaita olis vielä yksi kipollinen.

Se kurkku, jota olen seurannut, ei taida olla pölyttynyt, mutta vähän sen yläpuolella on mun huomaamatta kasvanut jo 15 cm pitkä.

Murskasin ½ ämpärillistä munankuoria muusinuijalla ja kaadoin kiehuvaa vettä päälle, jospa irtoaisi vähän kalkkia. Ja sitten huomasin, että miehen Tikkuhuoneella on puoli säkillistä puutarhakalkkia, käytti sitä johonkin muuraushommaan, ko ei kaupassa ollut muuta kalkkia. Joten laitan sitä huomenna, niiden munankuorien lisäksi.

Sähläsimme vanhan puutarhaletkun kanssa, mutta sen jatkokset vuotaa, voi sillä just vettä päästää, mutta ei siihen voi olleenkaan jättää painetta sisään. Mutta riittää se nykyisenkin mitta melko hyvin.

Mies teki yhteen amppeliruukkuun pohjaan reikiä, mitä siihen laittaisin. Toinen samanlainen amppeliruukku olisi tuvassa, siinä on ollut väliaikaisesti joulukaktus jo monta viikkoa.

 

30.6.2021

Tiskasin kaikki likaiset pistokaspurkit.

Hain pois kaikki jäljellä olleet valkosipulin nuput vietäri varsineen, laitoin ne pakastimeen, paitsi ne joiden varsi tuntui kovalta, ne syödään heti pois.

Kannoin Valkoisesta kasvihuoneesta ulos pienet kaunokaisen taimet ja väinönputken taimet. Tuli Valoisen pöydälle tilaa.

Laitoin matalalle alustalle kuivuneet pienet valkosipulit ämpäriin ja nostin kellarin hyllylle odottamaan syksyä.

Laitoimme lyhyitä seipäitä pihaan penkkien päihin ohjaamaan puutarhaletkun kulkua.

Istutin vähään tyytyvien kasvien taimia seinustalle kissankellojen sekaan. En tiedä mitä kaikkea siinä oli, osa ollut ruukuissa jo vuoden, kaikki erilaiset näyttää samanlaisilta, ehkä siinä oli ainakin helokkia, jänönapilaa ja mäkitervakkoa ja sitten muutamaa muuta.

Kurkut kasvaa nyt lämpimällä ilmalla, paitsi ei tänään ollut helle, niin hurjaa vauhtia, että latvaa pitää kiertää naruun joka päivä, etteivät karkaa naapurin naruun ja tule yhteen kohtaan kova ruuhka ja toinen kohta jää tyhjäksi. Paitsi ei siinä näytä tyhjäksi jäävän mikään, sivuversoja kasvaa joka puolelle.

 

Se oli siinä, kesäkuu.

Välillä tuntui, että en pärjää kasvieni kanssa, kun teen välillä eläkeläisrengin hommia taloon, mutta nyt tilanne on kohtuullinen ja kasvit siinä mallissa, että ne tulevat toimeen aika vähällä hoidolla, nyt kun lähipäivinä lähden paalaamaan heiniä. Päivittäin pitää kastella osaa kasveista ja tietysti rikkakasvit valtaavat alaa joka päivä ja perkausrästiä kertyy, jos jää monta päivää väliin. Mutta nyt on kaikki taimet maassa, joiden pitikin päätyä pihaan. Siis melkein kaikki ja kuitenkin kylvän lisää. Ei tästä valmista tule, mutta se on tarkoituskin.

 

 $€