Olen nyt kotona, enkä heinäpellolla, koska eilen tapahtui sellainen ikävä pamaus, paalaimen toinen pyöritysketju katkesi ja koko laite meni täydelliseen juntturaan. Se pamaus tulee maksamaan Esikoiselle ainakin kolme tonnia, ei tee hyvää maksuvalmiuteen nyt, kun on rakennusprojekti kuumimmillaan ja olisi hänellä nyt liikaa hommaa ilman rikkinäistä paalaintakin. Eilen hän kiskoi niitä paalaimen sisuskaluja ulos voimalla, ne oli todella tiukassa sykkyrällä, ensin veti kuormaliinan kiristäjällä ja sitten haki pyöräkuormaajan ja rynkytti sillä, kun alkoi hitsillä polttamaan kammioon reikää, lähdin kotiin.

Jos sen ketjun oli pakko katketa, niin mun näkökulmasta nyt oli otollinen aika, saan olla nämä kaksi kuumaa päivää pois sieltä läkähdyttävästä hytistä. Siellä ei toimi mikään puhallin, takalasia pitää pitää auki, jotta näkee pölyn läpi mitä paalain tekee ja samalla saa kaikki moskat silmille. Kaiken lisäksi nyt on vuorossa pellot, jotka ovat pieniä luikuroita metsän keskellä, sillä ei käy tuuli yhtään. Mulla oli kerran lämpömittari mukana ja se näytti tavallisella helteelläkin siellä 50 astetta. Sekin tietysti vaikuttaa, että traktorin moottori huutaa aivan lähellä kiehumista. Sellaista se, toivottavasti silloin kun jatkamme, on vähän raikkaampi sää.

Nyt kirjoitan muistikirjastani tietoja kasvihommistani tänne talteen.

 

1.7.2021

Tuvassa vaihdoimme isomman joulukaktuksen amppelin toiseen ja siirsimme sen valoisampaan paikkaan. Myös herttalyhdyn amppelin vaihdoimme toiseen. Laitoimme Valkoiseen kasvihuoneeseen kattotuoleihin koukkuja, voin sitten virittää sinne amppeleita.

Laitoimme ensin istuttamilleni tomaateille lankojen orren ylemmäksi ja jatkoin lankoja. Otin kaikista tomaateista varkaat pois.

Keräsin koivunlehtiä tuvan ikkunan alla olevasta koivusta siitä, jonka leikkasin viime kesänä poikki ja se kasvoi sen jälkeen muutaman verson. Siinä kohtaa aivan seinän vieressä ei voi kasvattaa isoa koivua, mutta jos pysyisi pienenä, kun kerään suurimman osan lehdistä pois. Lehtiä oli vähän syöty, mutta ei se minua haittaa, kun syöjät eivät olleet paikalla.

Istutin neljä vielä kylvöpurkeissa ollutta krassin ryhmätainta saviruukkuihin.

Kylvin viimeiset tillin siemenet Valkoiseen kiinansipuleitten väleihin.

Istutin neljä vielä ruukuissa ollutta munakoison tainta ulos. Ne olivat koko taimikasvatus ajan huonoiten kasvavat.

 

Ruokaa:

Salaatti: lehtisalaatti, lehtikaali (ensimmäiset), sellerin varsi (ensimmäinen), sokeriherneen palkoja (ensimmäiset), ruukkutomaatteja, kastikkeeksi basilikaöljyä. Pannulle voihin: valkosipulin kukkavarsia, retiisejä (osa vähän kovia, eivät kasva enää niin hyvin kuin keväällä, vieläkö tulee lisää hyviä?), suolaisia suolarouskuja, nahistuneen kaupasta ostetun varhaiskaalin jämät, Esikoisen teettämään makkaraa. Vanhoja perunoita kuorineen keitettynä (ehkä viimeisen kerran vanhoja). Jälkiruuaksi talkkunaa.

 

2.7.2021

 

Istutin Polkan taimia amppeleihin. (se on mansikka)

Vein auringontähden isoiksi kasvaneet taimet Valkoisesta ulos, 2 kpl.

Järjestelin ruukkuja ja purkkeja.

 

3.7.2021

 

Istutin pienemmän sinisarjan muovipussista betonisankoon (ei kovin nätti sekään). Tässä pienemmässä sinisarjassa on monta nuppua.

Tunkin kuivat mäkimeiramin versot lasipurkkiin.

 

8.7.2021

Valkoisessa kasvihuoneessa tillit itävät.

Nyt on ruusupavuissa pölyttyneitä kukkia.

Kurkkuja tulossa monta, kaksi on syöty.

On vielä vähän hyviä retiiseitä.

Tomaatteja värittyy monta, muutamia on jo syöty.

Munakoison kukkia on pölyttynyt, pullistelevat siihen malliin.

Vesimelomissa yksi poikakukka, ei tyttöä.

Basilika ja varsiselleri kasvavat hyvin, on syöty.

Salaattiakin on syöty, se kasvaa kasvihuoneessa huonosti, pihassa hyvin.

Puumallinen laakeripuu on hurjassa kasvussa.

Paprikoiden värittyminen vie aikaa, odotetaan. Jokaisessa kasvissa on isoja raakileita.

Palsternakat itää.

 

10.7.2021

Pölytin vesimelonin kukan. Onnistuikohan.

Tomaattien latvamätä ei ole helpottanut niissä taimissa, jotka istutin ensimmäiseksi keväällä kasvihuoneeseen. Ne on Tanskanvientiä. Nyt on Potattomatissakin vähän latvamätää.

Kurkut kasvavat hurjaa vauhtia.

Laitoin sellerin lehtiä kuivumaan ja varsia pakkaseen.

 

11.7.2021

Otin Valkoisesta kasvihuoneesta kaikki retiisit ja sipulit pois. Kalkitsin sen kohdan ja lisäsin sontaa ja santaa, istutin siihen pillisipulin taimet, n.20 kpl.

Istutin kahteen amppeliruukkuun loput Polkan taimet, 2+3.

Siistein latvamätäiset tomaatit, laitoin lisää kalkkia juurelle ja kastelin sen maahan. Nyt en kastele pitkään aikaan, kun ei ole pakko, kun ei ole juurella retiisejä ja sipuleita.

Meloni kasvaa vauhdilla mittaa.

Tillit ovat itäneet.

Basilikat, kurkut, paprikat ja munakoisot kasvavat hyvin.

Siivosin latvamätäiset tomaatit, poistin alimpia huonoja lehtiäkin. Kalkitsin lisää ja kastelin kunnolla märäksi, nyt ei tarvitse päivittäin liruutella niiden juurelle vettä, kun ei ole sipuleita ja retiiseitä siinä.

 

12.7.2021

Nostin loput Siiklit saunanpäästä ja laitoin auringonkukkien juurelle sontaa, kastelin kunnolla.

 

13.7.2021

Otin isot punalehdet pois tuvan ikkunalta paahteesta ja leikkasin toisen reippaasti, tein pistokkaita. Siinä, jonka leikkasin, oli kilpikirvoja.

Söimme paistettuna: retiisit, sipuleita, sokeriherneitä, kiinalaisen käärmeen (se on kurkku, ei eläin, kurkku on kasvi ei elin)

 

14.7.2021

Keräsin basilikan lehtiä ja tein pestoa, laitoin sitä pakkaseen.

Kauhea kuumuus, ei jaksa mitään, selasin netistä siemenpussien kuvia, siis ensi kevääksi, haluan erilaisia kurkku- ja tomaattilajikkeita ja kaikkee muuta.

 

$€

 

PS

Ken kaipaa lämmintä, nauttikoot nyt. Minä en nauti tästä säästä.