Keräsin hajanaisia muistiinpanoja:

 

24.7.2021

Poimin mustaherukoita, siivosin, soseutin, sokeroin, pakastin.

Keräsin basilikan lehtiä, tein pestoa, pakastin siitä suurimman osan.

 

26.7.2021

Vuonankaalit ovat itäneet.

 

28.7.2021

Joku käy syömässä papujani, ehkä myyrä, voi se rusakkokin olla.

Kurkut ovat kasvuhuoneessa huonon näköisiä, ei niissä elukoita näytä olevan, mutta varmaan vesi ja ravinnepuoli on jotenkin sekaisin, kuiva ja hapan?

Munakoisot kasvavat vauhdilla kurkkujen vieressä.

Pihassa kukat ovat nuutuneita ja lopettaneet kukintansa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Olkikasan kurpitsat kasvavat vauhdilla, vaikka en ole kastellutkaan aikoihin.

Pihlajan marjat punertuvat.

Kallion koivut ovat olleet jo pitkään keltaisia.

Läkähdyttävä hellekausi päättyi sateeseen. Tai sitten tulee seuraava helle. Paitsi ei enää niin kuivaa ja läkähdyttävää tule, koska jaakonpäivä on takana ja yöt pitenevät vauhdilla.

 

29.7.2021

Kylvin kasvihuoneeseen retiisiä.

Toin kasvihuoneesta sellerin varsia. Kirkkaanväriset lehdet laitoin kuivumaan, haalean väriset menee suoraan ruokaan. Osan varsista pakastan, osa menee kurkkusäilykkeeseen tai ruokaan.

Siivosin kurkkuja, otin kuolleita lehtiä pois. Kävikö siinä niin, että viimeisinä kolmenkympin päivinä kastelin kurkkuja liian vähän. Latvat ovat vihreitä ja pirteitä ja uusia kurkkuja on tulossa.

Keräsin kurkkuja: Kiinalaista käärmettä ja avomaan kurkkuja kasvihuoneesta ja ensimmäisen kerran avomaankurkkuja avomaalta.

Toin ensimmäisen chilin, se on punainen.

Varjostuslakanan takana tomaatit ovat vähän oikaisseet lehtiään ja latvojaan, luulen saavani niistä vielä syyssatoa. Näkee.

Vesimeloni jököttää entisen kokoisena. Latvassa saattaa olla toinen hedelmöittynyt emikukka.

Basilikat saattavat olla jo niin vanhoja, että mieluummin kukkisivat kuin kasvattaisivat lehtiä. Saan niistä kyllä päivittäiseen käyttöön tarpeeksi ja pakastimessa onkin jo paljon. Nou hätä.

Ostin siemeniä ensi kevättä varten, höh, kun huomasin kauppareissulla alennusmyynnissä siementelineessä Iznik F1 kasvihuonekurkkulajikkeen, parasta ennen 12/2023, Kiinalainen käärme saa jäädä omaan arvoonsa, vaikka siemeniä on pussissa jäljellä.

 

2.8.2021

Retiiseissä oli ituja jo seuraavana päivänä, nyt jo taimia.

Metsässä on kaskinauriit itäneet, kasvihuoneessa sirkkalehdissä on reikiä.

Paprikoita kypsyy nyt monta yhtä aikaa, punaiset chilit kypsyvät myös.

Olen kerännyt siemeniä: karhunkumina, sokeriherne ja sitten ne keräkaalin siemenet, mitähän niillä teen. Pitääkö kylvää keväällä mielenkiinnosta.

On satanut sen verran, että tuskin ulkona tarvitsee enää tänä kesänä kastella maassa kasvavia, ruukut ovat eri asia.

Toin äitini peräkamarista oleanterin. Se on keskellä pihaa kaukana muista, siinä on ainakin kilpikirvoja, pesin sitä. Pitäisi leikata ja vaihtaa mullat, ehkä laittaa myrkkytikkuja, jos aion ottaa sen syksyllä sisälle.

Kikkailin hellan savut menemään ulos, hellassa ei ole ollut tulta sen jälkeen, kun toukokuussa alkoi helteet. Nyt muuttui elämän tyyli, saan keitettyä siinä isoja annoksia vaikka pakastimeen laitettavaksi, ja saan kuumaa puhdasta vettä, ei tarvitse kantaa ämpärillä pihasaunan padasta juuri silloin kun siellä sattuu olemaan kuumaa vettä. Ja ne mitä kuivatan kuivuvat nyt keittiössä paremmin, kun lämpö kuivattaa ilmaa, vaikka ovet ja ikkunat olisivatkin auki.

Ostin Hankkijan alennushyllystä kolme isoa yrttiä, 1€/kpl. Oregano, timjami ja ilmeisesti kynteli, myyjä sanoi sitä mäkimeiramiksi, mutta ei se se ole.

 

3.8.2021

Otin eilen ostamastani oreganosta kaikki kukkivat versot kuivumaan keittiöön. Laitoin oreganopurkin kasihuoneen hyllylle valoisaan paikkaan.

 

4.8.2021

Kävin ruokakaupassa, ostin taas vihannesten siemeniä. Höh.

Tein kesäkurpitsasitruunahyytelöä. Pakastin pensaspapuja.

 

7.8.2021

Jospa nyt meen porukoitten elämä vähän rauhoittuisi, on ollut sellaista haipakkaa niin hyvässä kuin huonossa, ettei pää kauaa kestä: yksi on mulle yllätyksenä ottanut vastaa AMK:ssa opiskelupaikan ja tekee ison muutoksen elämässään, ei kuitenkaan ole irtisanoutunut työpaikastaan, yksi on saanut suuren hallin katon onnellisesti paikoilleen, yhdellä on käsi paketissa, yksi auto meni lunastuskuntoon, paalain hajosi, traktori hajosi, karhotin oli päivittäin rikki varmaankin johtuen vauhdikkaasta pikkurengistä, kuitenkin rehut on saatu paaliin ja nyt rullataan olkia. Mutta mulla on kasvien kanssa ollut tietynlaista hiljaiseloa. Jos nyt kohta alkaa sade, taivas vetää jo pilveen kello 14.30, niin hiljaisuus pihassa jatkuu.

Tein vihannespataa, laitan pakasteeseen, siinä ei ole nyt munakoisoa, koska olivat niin pieniä, että jätin kasvamaan. Yritän katsoa, että joskus tässä olisi kerralla kaikkia kerättävissä: munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia, valkosipulia ja timjamia, sitten saan ranskalaisempaa pataa.

Tungin jo kuivat yrtit lasipurkkeihin: rosmariini, sellerinlehti, ranskalainen rakuuna ja meirami. Toin kuivumaan: yrtti-iisoa, mäkimeiramia (jo kerran kerätystä mausteeksi ja rauhassa kasvaneesta kuivakukaksi) ja alennusmyynnistä ostamastani timjamista latvat.

Keräsin kurkkuja. Löysin ämpärillisen hässäkän aikaan keräämättä jääneitä keltaisia avomaankurkkuja. Laitoin ne veteen likoamaan ja viritän niistä jonkun niin maustetun kurkkusalaatin, että karvaus katoaa muiden makujen sekaan. Hain kellarista purkkeja likoon sitä kurkkusalaattia varten. Jos siitä tulisi sellaista, että kannan purkit kellariin, nuo aikaisemmat saavat olla jääkaapissa, ainakin toistaiseksi. Näkee.

Keräsin pensaspapuja. Ei niitä aivan odotusten mukaan tule, mutta tulee kuitenkin.

 

10.8.2021

Tapoin perhostoukkia lehtikaaleista, ne kasvihuoneessa tomaattien takana olevat lehtikaalit on nyt aika loppuunsyötyjä.

Yksi munakoiso oli tippunut mädäntyneenä, mikähän sille oli tullut, muut ovat hyvän näköisiä.

 

11.8.2021

Vein kuivakukiksi tarkoittamiani kuivumaan varastoon koulun vanhaan karttatelineeseen: kuuruoho, osmankäämi, tarhamaltsa, hevonhierakka, nukula,

Otin varjostuslakanat pois tomaattien ja seinän välistä.