Tässä sateisen päivän hommakseni selasin taas vaihteeksi menneitä päiväkirjamerkintöjä muistikirjastani ja tällaista löytyi. Jatkoksi kirjoitin sen mitä on vielä muistissa.

 

 

12.8.2021

Keräsin keltaisia kurkkuja. (kaikki päätyivät etikkaan ja purkeissa viileään)

 

13.8.2021

Tapoin krasseista perhostoukkia, olivat syöneet päivässä paljon.

 

14.8.2021

Paprikoita, tomaatteja, sipuleita, kesäkurpitsoita, avomaankurkkuja, kasvihuonekurkkuja, papuja, timjamia, valkosipuleita, persiljaa, perunoita, vadelmia, chiliä, tilliä, pillisipulia, sellerin varsia.

Tein kurkkusipulisalaattia ja vihannespataa pakkaseen.

 

16.8.2021

Leikkasin pihassa lojuvaa oleanteria.

Siivosin perennoista pois kukkineita ja kaatuilevia versoja. Otin osan varastoon kuivumaan. Tulipa pihasta vielä ihan kivan näköinen. Paljon ovat piristyneet ja lähteneet jopa uuteen kasvuun, kun saivat taivaalta vettä.

Käänsin, perkasin.

Nostin jatkokasvatukseen menevät talvivalkosipulit ja laukat. Itusilmut otin erikseen. Ne on nyt kasvihuoneessa kuivumassa. (yhdet jo kesällä kuivahtaneet viime vuoden itusilmut on kellarissa ämpärissä, älä unohda niitä!)

Toin väinönputken lehtiä kuivumaan, mutta en tiedä nyt oikein, en pidä niiden mausta, en ole niitä ennen syönyt, pitäisi varmaan kerätä keväällä.

Toin kaikki viisi Huvitusta ja söimme ne. Amppelimansikoita tulee myös.

Keräsin kurkkuja. Nyt pitäisi tehdä muuta kuin kurkkusipulisalaattia, sitä on jo. Jospa laittaisin viipaleina.

 

17.8.2021

Tein maustekurkkuja.

 

18.8.2021

Huonekasvien päivä.

Kävin läpi huonekasvini, järjestin tuvan kasvit uuteen järjestykseen, valikoin myyntiin menevät ja mummulle menevät. Kävin mummulla ja järjestin siellä kasvit. Poistin flamingokukan, koska se oli täynnä punkkeja, vihreän rönsyliljan, joka oli melkein kuollut, nukkatyräkin vien Siskon kirpparimyyntiin. Enkelinsiiven leikkasin reippaasti lyhyeksi, ison kliivian kannoin peräkamariin ja kielsin kastelemasta. Vein mummun keittiöön ison kukkivan oleanterin, kukkivan mummonpalsamin, ison amppelisoilikin pöydän reunalle ja ison kiiltoliisukan sen viereen. Puolitoista meriä pitkän kiinanruusun vein valoisalle paikalle ja siirsin eteisestä samanmoisen sen viereen. Laitoin pikkupöydälle kolme saintpauliaa. Metrisen tyyriän vein kamarin pöydälle ikkuna lähelle. Ison joulukaktuksen laitoin peräkamarin pöydälle joulutähden viereen.

Valitsin viisi isoa kasvia, jotka Sisko saa myydä: rahapuu, kiiltoliisukka, apostolin miekka, tuoksupielikki ja yksivärinen taskujuoru. Pakkasin laatikoihin 37 pienempää kasvia, jotka nekin Sisko saa myydä, siinä on seuraavat lajit edustettuna: taskujuoru, tuoksupielikki, enkelinsiipi, pitsi-itulehti, purppurajuoru, vihreä rönsylilja, herttalyhty ja yksi inkivääri.

Tuntui, että mahdun kasvieni kanssa syksyn tullen sisälle, mutta sitten muistin, että olen haaveillut, että kannan kasvihuoneesta paprikoita ja chilejä sisälle, minne ne mahtuvat.

Kriinumit, lukinliljan ja sinisarjat kuivattelen jossakin, verannalla tai kasvihuoneessa ja vien talveksi kellarin rappuun. Niiden ei tarvitse mahtua tänne sisään. Oxalikset laitan tuvan komeroon talveksi.

Niin mutta, mutta, mutta pitäähän kaikki kolme laakeripuutakin saada talveksi lämpimään, ja se yksi on aika iso. No joo, onhan niitä monta kasvia ruukussa, joiden lopullinen kohtalo on vielä päättämättä, mutta talveen on vielä aikaa, nythän on vielä kesä.

 

19.8.2021

Laitoin talouspaperin päälle Potattomatin siemeniä kuivumaan.

Otin kasvihuoneessa kasvaneen Borlotto-pavun pois ja laitoin siemenet kuivumaan, ei niitä montaa ole.

Istutin salaatintaimet kasvihuoneeseen.

Keräsin basilikaa, tein pestoa.

Valkosipulin lisäykseen tarkoittamani sipulit olivat kasvaneet aika huonosti. En ole varma, että missä kipoissa on nyt pikkusipulit talvivalkosipuleita ja missä käärmeenlaukkaa.

Kannoin verannalta pöydän kasvihuoneeseen ja siinä olleet kaksi kriinumia ja mummonpalsamit myös. Mies laittoi kasvihuoneen sivuoven eteen sepeliä, nyt kulku on siitä, koska päätyoven edessä on pöytä, näin kulku tulee jatkossa olemaan, päätyjen ovet ovat vain tuuletusluukut. Alan nyt totuttautumaan lopulliseen järjestykseen. Kasteluvesisaavin paikka on vielä hakusessa.

Tomaatit kypsyvät nyt hyvin. Munakoisot kasvavat vauhdilla.

 

21.8.2021

Otin kasvihuoneesta kurkut pois. Keräsin avomaan kurkut ja miehen metsäpalstalta löytyi keltaisia avomaankurkkuja. Tein kaikista eri kurkuista etikkakurkkuja vähän eri maustein.

Kävin liiterin takana metsässä, löysin yhden punikkitatin, paistoin sen sipulin kanssa, metsässä on jonkin verran puolukoita.

Kannoin kurkkupurkit, myös edellisen satsin, kellariin. Siellä on nyt 12 tai 13 purkillista. Kurkkusalaatit on jääkaapissa.

Laitoimme illalla osan kurpitsapöheikön päälle harson, koska lähipäivinä virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta.

 

22.8.2021

Laitoin kasvihuoneeseen ruukkuihin mansikan rönsytaimia juurtumaan.

 

23.8.2021

Tein 4 ämpärillistä Valkeakuulaita soseeksi. Omput hain Esikoisen pihasta.

 

25.8.2021

Tein 4 ämpärillistä Valkeakuulaita soseeksi. Omput hain Esikoisen pihasta.

 

26.8.2021

Tein päärynäsosetta, hain päärynät eilen Tytön pihasta.

Tein taas kurkkusipulisalaattia. Ensimmäinen keltainen chili oli kypsä, laitoin sen sekaan. Tein myös, sellaista joka voisi sopia äitilleni ruuaksi, ikä 95+, tein isoista avomaankurkuista, otin siemenet pois, kuorin, raastoin, sekaan vain tilliä ja kokonaiset mausteet oli teenhaudutuspussissa, jonka nostin pois. Jospa taas päättäisin, että en tee enää kurkuista mitään etikkasäilykkeitä, niitä on nyt tarpeeksi, jos vaan jotenkin säilyvät. Osa on jääkaapissa, osa on kellarissa, osassa on Atamonia, osassa ei ole säilöntäainetta.

Vattupuskassa on vielä muutamia marjoja.

Syksyn ensimmäinen hiiri loukussa.

Luulen ja toivon, että nyt muuttuu hommien luonne sekä täällä kotonurkissa että Esikoisen pelloilla, jospa tulisi poutaisempia säitä.

 

 

$€