21.3.

Koulin tomaatintaimia, 27.2. kylvämäni Moneymaker, Tumbler, Zukertraube ja Evakko.

IMG_7311.jpg

IMG_7312.jpg

Tein tomaateille purkit maitotölkeistä. Leikkasin sivut auki puoliväliin ja taitoin sivut alas ja teippasin kiinni. Nostan ne sitten ylös, kun taimet ovat kasvaneet ja voin sitten lisätä multaa. Viime vuonna tein myöhemmin vielä jatko-osia toisesta maitotölkistä, mutta nyt en aio tehdä niitä, ne olivat aika hankalia teipata kiinni ja jatkokset vuotivat kasteluvettä. Saa riittää tuo yhden tölkin korkeus.

Siivosin isomman afrikankarvajuorun, oli paljon kuivaa. Pienemmästä otin muutaman pistokkaan ruukkuun ja heitin vanhan pois.

Pienemmän herttalyhdyn laitoin matalaan ruukkuun ja kiersin mullan pintaan kerälle.

Istutin kolme talven vedessä ollutta enkelinsiiven pistokasta yhdessä juurikrympyssä ruukkuun.

Otin neljästä pienestä punalehdestä pistokkaita ja vein ruukut pesuhuoneeseen, niissä on kamalasti kilpikirvoja. Pistokkaat pesin ja hankasin kirvoja irti, laitoin veteen juurtumaan ja lasin pistokkaineen muovipussiin, ettei kirvat leviä.

Vaihdoin isolle valkoreunaiselle pelakuulle mullat. Se on hyvän näköinen.

Järjestelin kasveja, on jo vähän ahdasta.

Mies laittoi pöydän reunaan laudan ja siihen kaksi työvaloa. Nyt tuli tomaateille hyvät oltavat. Ainakin paremmat.

 

22.3.

Makuuhuoneen kasvien hoitoa, vihdoinkin, ovat olleet huonolla hoidolla pitkään.

Iso apostolinmiekka: Pesin pesuhuoneessa suihkulla.

Pelakuu, lajikenimi kateissa (kuva alla): Pienen istutin isompaan ruukkuun. Isomman leikkasin rajusti, nypin kukat ja nuput pois ja leikkasin pistokkaiksi.

IMG_7314.jpg

Tuoksupielikit: Keräilin niitä yhteen paikkaan ja suunnittelin, että mitä kullekin teen. Leikkasin pistokkaista, laitoin vedessä juurtuneita multaan, lisäsin multaa.

Rahapuut: Kaksi noin 20 cm. Ovat pistokkaat mun vanhasta rahapuustani, joka n. 30-vuotiaana kuoli. En tehnyt niille nyt mitään.

Karvajuoru: (minkähän maanosan karvajuoru tämä punertava mahtaa olla, sehän on intiankarvajuoru) siirsin kamariin, ei taida tykätä olla suorassa paisteessa. Siellä niitä nyt on neljä samanlaista.

Iso papinkaura: pesin pesuhuoneessa suihkulla. En tee nyt muuta, vaikka ruukku on aivan täynnä.

Huonemaksaruoho: Leikkasin lyhemmäksi. Alas amppelista en sitä ota, tippuu liikaa pimpuloita pois. Siis en vaihda isompaan ruukkuun. Laitoin toistakymmentä latvapistokasta yhteen ruukkuun ja kolmeen välipistokkaita viisi kuhunkin. Minne mä ne ruukut laitan. Sitten jäi kasa pimpulaita, nekin juurtuisi. Kaikki kasvamaan?

Enkelinsiipi: Leikkasin neljä yli metristä versoa pois ja pistokkaiksi veteen juurtumaan.

Tuoksuliisanjuoru: Leikkasin kaikki latvat. Päähaaran ison pistokkaan laitoin yksin ruukkuun ja sivuhaarojen latvat laitoin toiseen ruukkuun, niitä on kuusi. Vanha röntti saa jäädä vielä olemaan, jos vaikka innostuu kasvamaan.

Puukaktus: Leikkasin neljä latvaa pistokkaiksi veteen. Vaihdoin isompaan ruukkuun.

Haworthia: On pieni ja saa olla nyt rauhassa.

Hatiora: Vaihdoin pintamullan. Liotin, oli kuiva. Laitoin hyönteistikkuja, oli kilpikirvoja.

Ananaskirsikka: lisäsin multaa. Liotin, oli kuiva.

Pelargonit: Muutaman pienen istutin lisäksi Kuopuksen ruukkuun, jossa on talvehtinut pelakuu pyykkikoneen vieressä. Lajikkeista ei mitään tietoa.

Ruelia: Istutin vesilasissa juurtuneet pistokkaat kaikki samaan ruukkuun.

23.3.

Koulin tomaatteja: Sweet Million, 6 kpl

Ostin kilon sipulin istukkaita, 3,98 €

24.3.

Koulin munakoisoja: 8 isoa, 3 pienempää, yhteen purkkiin jäi koulimatta. Ja sitten vielä 2 isoa.

Koulin paprikoita: 3 kpl saattavat olla myös chilejä? + 10 paprikaa, joissa nimet.

Laitoin tyyriän pistokastaimia maitopurkkeihin. Toisesta isosta purkista, niitä on 12, uutta kasvua on, muttei niillä juuria näkynyt. Toinen iso purkki jäi entiselleen.

 

Vein henkilöautolastin huonekasvien taimia valoisaan paikkaan äitini keittiöön. En aio tuoda niitä koskaan takaisin. Saavat sukulaiset, tutut ja kylänmiehet ottaa siitä itselleen tai viedä kirpparille myyntiin. Tietysti osa voi jäädä äitillenikin.

Toin tytöltä ison huonovointisen apostolinmiekan.

25.3.

Kiskoin em. apostolinmiekan kaikki kolmekymmentä viuhkaa erilleen. Isoimmat laitoin multaan ja pieniä juurettomia jäi veteen. Ne on kaikki pesuhuoneessa.

26.3.

Hoksasin, että en ole kylvänyt lehtiselleriä, kun laitoin purkista kuivia sellerinlehtiä soppaan. Olen kylvänyt viime vuonna 4.2. ja se oli mielestäni liian aikainen ajankohta, kai nyt on sitten liian myöhäinen. Kuitenkin kylvin kaikki viimevuotisen pussin pohjalla olleet siemenet ja laitoin rasian muovipussiin, etteivät mullan pinnassa olevat siemenet kuivu.

 

Joku päivä tässä kävin tökkimässä eteisessä kasvuun lähteneet talvivalosipulin kynnet kasvariin multaan ja kippasin huonekasvien hoidossa tullutta käytettyä multaa niiden päälle. Tänään kävin kastelemassa ne.

IMG_7304.jpgIMG_7305.jpg

 

 

$€