13.4.

Nostin sellerintaimet valoon. Pääsivät vähän venähtämään. Unohdin ne.

Pilkoin vessan vihreän rönsyliljan ja laitoin myös rönsyt multaan.

Toin äitin keittiöstä kaksi pientä pitkänhuiskaa punalehteä ja peräkamarista ½-kuolleen oleanterin ja laakeripuun. Vein keittiöön punalehtien tilalle ison risalehtisen pelakuun, joka aloittelee kukintaansa.

Tuvan katossa roikkuneen nuokkupapinkauran otin alas, erotin siitä yhden elinvoimaisen tuutin, jonka laitoin eri ruukkuun ja monta huonovointista jo kukkinutta tuuttia, jotka heitin kompostiin. Ripustin isomman osan entisessä ruukussaan siihen koukkuun vessan katosta roikkumaan, jossa oli ollut rönsylilja. Se olikin ollut siinä jo kauan, sama röntti samassa ruukussa, siis vuosia, en muista montako.

Lumen alta pilkistää vihreänä ilmasipuli, talvisipuli, käärmeenlaukka, ruohosipuli ja litulaukka. Taitaa talvisipuli olla paremmassa kasvussa lumen alla kuin kasvihuoneessa.

 

14.4.

Siirsin kasvihommat sisältä kasvariin, siis kannoin multapussit ja tyhjät ruukut kasvihuoneeseen. Nyt on jo niin lämmin sää, että voin siellä kylvää, koulia, jakaa ja istuttaa. Myös pihan yli kulkeminen onnistuu, tietysti kuraista on.

Leikkasin eilen tuomani punalehdet –> pistokkaita neljään ruukkuun. Iso punalehti on leikkaamatta ja multa vaihtamatta.

Jaoin ison oleanterin kahtia ja istutin puolikkaat entistä pienempään ruukkuun. Pienemmästä oleanterista kiskoin kuolleen puolen pois ja istutin takaisin entiseen ruukkuunsa.

Kannoin kasvarissa talven olleet pienet purkit ulos sateeseen, heittelin vähän lunta päälle, jotta kostuvat kunnolla. Mitä niissä kasvaa, ei mitään hajua. Ne on niitä perennoita, joita pari vuotta sitten laitoin lapsilleni kasvamaan. Viimeistään juhannuksena tyhjennän kuolleet ja turhat pois ja istutan tarpeelliset ulos maahan tai saa viedä, jos joku huolii.

 

Nyt on vähän sellainen fiilis, että kohta kevät räjähtää ja tulee liikaa hommia kerralla ajankohtaisiksi, osa on myöhässä ja osa taitaa tulla ajoissa, joten kaikki yhtä aikaa. Pitää pitää bujo ajan tasalla ja katsella sitä usein, ettei tule mitään kaaosta. Laitumenaitojen tekemistä on paljon, mutta seipäitä ei voi pystyttää routaiseen maahan. Esikoinen on ostanut mulle tälle kesälle eri lelut, sitä traktoria en ole vielä edes käynyt hytissä katsomassa, se on iso vanha Vatra, äkeen hydrauliikkasysteemin toimintaidean olen unohtanut, uusi kesantomurska on vielä kokoamatta, mutta uutta paalainta kokeilin jo syksyllä vähän. Eikun piti kirjoittaa mun kasvarin viljelysuunnitelmasta. Kurkut tulee liiterin seinän puolelle ja tomaatit ulkoseinän puolelle. Munakoisot laitan kurkkujen viereen käytävän puolelle. Paprikat valoisimpaan päätyyn. Liiterin seinässä on verkko, johon kurkut saavat kiivetä. Mutta pohjoispäädyn tilanne on vielä hakusessa, mukulapinaatti, ruusupapu, avomaankurkku. Väleihin jotakin pientä. Kaikki mansikat pitäisi saada ulos, vai pitäisikö. Kohta selviää, että moniko kellarissa olleista mansikan taimista lähtee kasvamaan.

 

15.4.

Nyt tulee kevät, meillä on västäräkki. Yön jäljeltä on kyllä maan pinta jäässä.

Vein taas 8 tomaatintainta kasvariin ja ensimmäisen kerran langanohuet sellerintaimet.

 

16.4.

Vein päiväksi kasvariin: kaikki ensimmäisen koulintaerän tomaatit (enhän niitä toisia ole vielä koulinutkaan), sellerin taimilaatikon, sitruunamelissan, timjamin taimet.

Kääk! Toinenkin iso kapmaankriinumi näyttää tosi huonolta, mutta se pienin on vielä hyvän näköinen, lähdössä kasvuun.

 

18.4.

Peruoista näkyy versoja, mies kantoi ne kasvariin. Peitän ne yöksi, sitä laatikkoa en jaksa kantaa päivittäin kasvariin ja sisälle. Ennusteen mukaan aamulla klo 6 on huomenna -2, mutta aurinko paistaa heti aamulla kasvariin, niin lämpenee nopeasti. Mitään lämmitystä siellä ei ole, eikä tule, niin olen päättänyt. Keskiviikon jälkeen yöt näyttää lämpimämmiltä, ainakin +0, joten voisin yrittää peittää öiksi taimet kasvariin. Pitää vähän suunnitella.

 

19.4.

Kylvin:

Kasvihuonekurkku Iznik 5 siementä

Mummonpalsamia

Hajakylvönä laatikkoon isosamettikukkaa ja kääpiösamettikukkaa.

 

Vaihdoin pienelle laakerille isomman ruukun.

Vein puumallisen laakerin ja ananassalvian tuulikaapista kasvariin.

 

Auton takaluukullinen huonekasveja äitin asuntoon, saavat taas kadota sieltä vieraiden mukaan.

Vaihdon kerrottukukalliseen pelakuuhun mullat, vein äitin keittiön etelä ikkunalle. Toin sieltä kolme mitälie pelakuuta, vaihdan niille ruukut ja leikkaan.

 

Arkijuorut pois: kaksi kompostiin ja yksi kasvariin, jos pysyy siellä hengissä niin olkoot siellä ainakin syksyyn asti.

 

$€