7.6.

Nyt alkoi uusi jakso vuoden kierrossa, kesä.

Läppäri on nyt kanssani ulkona ja kirjoitan tällä aina selkää lepuuttaessani. Istumapaikkana mulla on ränkylä retkituoli, mikä lie teurastajainyhdistyksen logolla varustettu, kestää kuitenkin vielä istua. Tätä tuolia on helppo siirtää ja kääntää sopivasti auringon mukaan. Sadekuuron yllättäessä voin siirtyä vajaan. Näin saan yhdistettyä kasvihommat ja kirjoittamisen. Kesällä kirjoittaminen tahtoo jäädä vähiin, enkä nyt aiokaan ottaa esille keväällä kesken jääneitä pitkiä tekstejä, vaan kirjoitan uutta, helppoa, kevyttä, vaikka vaan tajunnanvirtaa.

IMG_7576%20%282%29.jpg

Nyt on pojan kylvöhommat siinä mallissa, että mun osuus alkaa olla valmis. Kivienkeruusta yritän pinnata mitä vaan onnistun. Se on rasittavaa ja tylsää hommaa. Nautojen laiduntamisessa autan vielä tässä ennen juhannusta. Muuten onkin sitten palkattomalla eläkeläisrengillä vapaata, kunnes kolmen viikon kulutta alkaa rehun teko. Lastenlasten hoitoa tässä on sekä pakollista että muuten vaan. Mikä sitten onkaan mummun pakollisen lastenhoitoavun määrä, se on se, ettei koskaan kieltäydy.

Olis pikkasen kiire saada taimet maahan ja siemenet kylvettyä. Pianhan sitä kylvää ja istuttaa, mutta kasvupaikat vaativat vielä kääntämistä ja kitkemistä enemmän kuin selkä kestää, mutta kai tämä tästä. Taitaa olla niin, etten odota enää yhdenkään perennan heräävän kasvuun, vaan kaikki, jotka ovat nyt lehdettömiä saavat antaa paikkansa toisille. Raaka peli.

Mies leikkaa nyt talon toiselta puolelta nurmikkoa, tulee pihasta siistimmän näköinen ja alkaa erottua se, että missä on nurmikkoa ja missä muita kasveja. Nyt tulee koko nurmikko ajettua kertaalleen ja osa toiseen kertaan. Satoi sen verran, että nurmikko kasvaa vauhdilla.

*

Istutin kurpitsoita ja kesäkurpitsoita ja ensimmäisille härkäpavuille löytyi paikat.

Penkin o3 päähän istutin kaksi keltaista kesäkurpitsaa ja 9 härkäpapua kolmen ryhmiin.

Penkin v4 päähän istutin 4 talvikurpitsaa.

Kaikki kurpitsat ovat kärsineet hallasta peitoista huolimatta, mutta luulen, että kaikki selviävät. Kuitenkin nyt istutin lisää kurpitsoita, tottahan minulla oli lisää taimia kasvarissa. En tiedä, että löytyykö niille kaikille paikka, mutta nyt olen hallasta johtuen istuttanut enemmän kuin oli tarkoitus. Ne rääpäleet myskikurpitsan taimetkin ovat alkaneet kasvaa kasvarissa.

Melonin taimi on edelleen tuvassa.

Harasin innoissani sipuleitten rivivälin ja sitten vasta muistin, että olin kylvänyt siihen palsternakkaa sillä miellä, että palsternakka alkaa kasvaa vasta sitten, kun sipulit ovat jo korjattu pois. Saattaa olla, että en tehnyt tuhoa palsternakoille, eivät ne vielä ole itäneet, siihenhän menee paljon aikaa.

 

8.6.

Herätys 5.30 ja hommiin. Kotiin 21.00. Joten eipä paljoa piha tai kasvihommia tehty.

Kastelin aamulla kasveja ja laitoin kasvihuoneen oven auki.

Ostin heviosastolta persiljan. Istutin sen isompaan ruukkuun ja vein kasvariin. Kylvämäni persiljat ovat kyllä itäneet, mutta ovat kovin pieniä. Syksyllä ulos kasvamaan jääneet kuolivat kaikki talven aikana, joten kevätsatoa ei ole ollut.

 

9.6.

Vein tuvasta basilikan taimet ja melonin taimen kasvariin ja tuulikaapista ananaskirsikan sekä tuvasta mummonpalsamit verannalle.

Punaisen raakapuisen pöydän siirsin tuvasta verannalle. Nyt loppui taimikasvatus sisällä.

Söimme kasvarista ensimmäiset retiisit. Ei niillä ravitsemuksellista merkitystä ole, mutta ovat piristävän näköisiä ja rapsakoita hampaissa.

IMG_7577.jpg

Istutin ylimääräisiksi jääneet tomaatintaimet saunan seinustalle. Tukikeppeinä on viimevuotiset auringonkukan varret. Pitää sitoa niihin kiinni.

 

10.6.

Kylvin Kiinalaistakäärmettä kasvarin päätypenkkiin, siihen piti tulla ruusupapua, mutku niitä iti vain neljä, niin jäi pitkälti tyhjää tilaa. Kylvin taajaan, jatko selviää aikanaan, itävätkö, jos kasvavat liian taajassa voin harventaa tai leikata. Nyt on kaikki Kiinalaisenkäärmeen siemenet kylvetty, toivottavasti en enää erehdy niitä ostamaan. Jos tulee yhtä karvaita kuin viime vuonna, niin ei niitä pysty tuoreena syömään, mutta kyllä etikkasäilykkeistä tuli ihan hyviä. Olen kylvänyt avomaankurkkua, joka vaatii pölytyksen, mutta yhtään ei ole itänyt, ne ruukut on ollut kosteina kasvarissa. Milloinhan kylvin ne, tuntuu vaan, että eivät idä ollenkaan. Jos kuitenkin itävät, laitan ne ulos autokatoksen päätyyn.

Istutin basilikan taimet laatikosta kasvariin.

Vein sisätiloista verannalle punaiselle pöydälle pelakuita, punalehtiä, puukaktuksen, sen ainoan hengissä olevan kapmaankriinumin.

Isotuliköynnökset vein liiterin seinustalle rullakon päälle.

Istutin päivänsinet tynnyrin puolikkaaseen saunan nurkalle. Laitoin narut mitä pitkin voivat kiivetä. Yksi ruukullinen päivänsinejä on kasvarissa istutettuna penkkiin.

Istutin melonin saunanpäätyyn, laitoin harson päälle.

Istutin krassin taimet äitini isoon ikivanhaan styroxruukkuun. Taidan pitää sen meen pihassa, en laita äitille mitään kukkia ulos, on parasta, että pysyy sisällä, onhan liikunta varttuneellekin (vanhukselle) hyvää, mutta parempi raajat ehjinä sisällä kuin kaatua lonkka rikki ulkona.

Sitten on vielä muutama krassin taimi omista siemenistä.

Kannoin kaikki istuttamatta olevat kurpitsoitten taimet ulos. Muilla ei ole niin väliksi, mutta myskikurpitsoille pitäisi löytää hyvä paikka. Ne itivät huonosti ja alkuun kaikki neljä taimea olivat vaivalloisen näköisiä, mutta ne ovat nyt oienneet ja lähteneet kasvamaan kasvarin hyllyllä. Ulos kasvarista lähti myös kaikki muut taimet, jotka istutan ulos: kehäkukan, silkkiunikon ja samettikukan.

Kasvariin jäi taimikasvatusruukkuja vain avomaankurkut ja pavut itämään.

Vein kasvarista ulos kaksi vanhaa pelakuun ränkylää, ovat olleet kasvarissa koko kevään. Niille pitäisi tehdä jotakin tai sitten ei.

Istutin pienet mukulapinaatit kasvariin liiterin seinälle ananaskirsikan viereen. Lankaa en vielä laittanut, pitää hakea tikkaat, jotta yletyn laittamaan sen.

Istutin neljä pavun tainta kasvariin, en tarkkaan tiedä mitä papuja ne on, mutta ei härkäpapuja kuitenkaan.

Kärräsin tyhjät ruukut ja laatikot kasvarista kellariin sekä muovit, peitteet ja pressut varastoon.

 

13.6.

Pihlajat kukkii jo täysillä. Tallinnanpäärynäomenassa on vielä kukkia.

Kypsä tomaatti, siitä Potattomatista, joka oli talven tuvan ikkunalla.

Raivasin perennapenkkiä väriminttu on jäänyt toiseksi kilpailussa juolavehnän kanssa. Väriminttu olisi ihana kukka, mutta se on rikkakasvien kanssa hankala, jotta rikkakasvien juuret saa pois, pitää koko juurakot nostaa ylös ja siitäpä väriminttu ei pidä. Nyt mietin, että istutanko ylös repimäni juurakot ruukkuihin.

Kannoin isot enkelinsiivet tuulikaappiin.

Purin ison juhlakukka-asetelman ja lisäsin tekemääni pienenpään siitä hyviä kukkia. Ison ruukun tyhjensin.

Istutin härkäpapuja ja auringonkukkia.

Mua vituttaa rikkaruohojen juuret. Voisiko harrastaa jotakin muuta, kuin selkä kipeänä käntää juuria ja lajitella niitä hyviksiin ja pahiksiin. Jos vaikka lähtisin souteleen järvelle pois täältä työleiriltä. Pitäisi ihan itse tietää mitä haluaa. Poika soitti ja valitin sille juolavehnän juurista. Hän sanoi, että harrastuksen pitää olla kiva, jos ei ole kivaa, harrastusta pitää vaihtaa.

 

14.6.

Toin ison amppelisoilikin äitini peräkamarista, se on nyt kovassa tuulessa pihapöydällä. Se saa olla nyt ulkona, jos ei ala pahasti kärsimään.

Kylvin yön liossa olleet Borlotto-pavun siemenet kasvihuoneeseen munakoisojen viereen aivan penkin reunaan. Kaikki pavut itää edelleen huonosti.

Kylvin loput avomaankurkun siemenet kasvihuoneeseen, laitoin lasilevyn päälle, jotta pysyvät varmasti kosteina. Onkohan sen pussin siemenistä aikaisemmista kylvöksistä itänyt vielä ainuttakaan.

 

*

Ei tää taaskaan mennyt suunnitelmien mukaan. Mun piti laittaa joka päivä tarkkaa päiväkirjaa kasvihommistani, mutta tässä sitä nyt ollaan. Pitkä pätkä vähän joka lajia ja tarkat havainnot tekemättä. Ei muuta kuin eteenpäin, ei näitä jäädä jauhamaan. Kävi vaan niin, että oli tuota rengin hommaa olettamaani enemmän.

 

$€