15.8.

Helle jatkuu. On kamalan kuuma.

Pakastin lehtikaalia raakana ja kypsänä.

Paljon kypsiä tomaatteja, keräsin ja lajittelin tuoreena syötäviin ja pataan päätyviin.

IMG_7915.jpg

Keräsin kesäkurpitsoita, niitä alkaa nyt tulla paljon.

Keräsin kasvihuoneesta kurkkuja ja papuja, jotka kiehautin ja pakastin.

Haudutin kasvispataa: tomaatti, kesäkurpitsa, sipuli ja timjami. Laitoin sen pakkaseen.

Laitoin tomaatin pistokkaita vesilasiin juurtumaan: Zuchertraube, Potattomatti, Tumbler ja Sweet million.

 

16.8.

Helle jatkuu. On kamalan kuuma.

Keräsin siemeniä: väinönputki, palavarakkaus, saksankirveli, vuohenherne ja huiskilopietaryrtti.

 

17.8.

Helle, mutta kasvihuoneen ovet täytyi pitää kiinni, ettei ukkospuuska veisi koko höskää mennessään. Oltiin pahimmalta myrskyltä hyvin kallion suojassa.

Murskasin ja järjestelin kuivaamiani yrttejä. On myös vielä viimevuotisia.

 

18.8.

Nostin kaikki sipulit maasta, isot vein vajaan kuivahtamaan, pienet toin keittiöön. Ihan hyvä sato. Tuli avomaankurkuille lisää tilaa kasvaa.

Keräsin tomaatteja kasvihuoneesta ja ulkoa saunan päädystä.

Keräsin ensimmäiset Kiinakaisetkäärmeet ja muita kurkkuja, avomaankurkkuja myös ulkoa.

Keräsin papuja kasvihuoneesta ja ensimmäiset vahapavut ulkoa. Kiehautin ja pakastin.

Laitoin rosmariinin oksia kuivumaan.

Keräsin lehtikaalin lehtiä.

Tein vihannespataa, pakastin sen.

Paistoin lehtikaalilättyjä.

 

19.8.

Tein ensimmäisen kerran kurkkusipuli etikkasäilykettä. Kiinalaisetkäärmeet eivät olleet niin karvaita kuin viime vuonna. Teen etikkasäilykkeitä vasta näin loppukesästä, ennen elokuun puoliväliä yritetään syödä kurkut tuoreina, jos ei itse onnistuta, niin viedään lapsille.

Kynin lehtikaaleista lehdet vähiin, jätin vain muutaman latvaan. Pesin lehdet ja tungin pusseihin ja laitoin pakkaseen. Pihassa lentelee uhkaavan paljon valkoisia perhosia. Muutamissa lehdissä oli pieniä toukkia tai keltaisia munia. Koska ensi viikolla alkaa taas pelloilla tositoimet myös meillä palkattomilla eläkeläisrengeillä, niin minulla ei ole niin aikaa päivystää toukkia, joten tulin siihen tulokseen, että lehtikaalin lehtien on parasta olla pakastimessa. Hyvä vaan, jos kasvavat lisää lehtiä syksyn aikana, ja hoidan niitä mitä kapasiteetti antaa myöden. Nyt istutin niiden viereen pienet samettikukat, jotka ovat olleet tähän asti ruukuissa verannalla.

IMG_7933.jpg

Tein sosekeittoa: sipuli, valkosipuli, lehtikaali, kesäkurpitsa ja Koskenlaskijaa. Nyt pitää syödä mahdollisimman paljon kesäkurpitsaa, koska se ei ole pakastettuna tuoreen veroinen, kun taas pavut ja kasvispata ovat pakastettuna aivan yhtä hyviä kuin heti valmistamisen jälkeen. Jos syksyllä joku kesäkurpitsa pääsee isoksi, se saa kasvattaa rauhassa kovan kuoren pakkasiin asti ja sitten se voi säilyä muutaman viikon sisällä. Nyt on aika yrittää syödä mahdollisimman monta pehmeäkuorisena.

 

$€