28.8.

Istutin Trumbler ja Zuckertraube tomaattien pistokkaat vesilasista multaan. Niissä oli hyvät juuret.

 

29.8.

Keräsin satoa: kurkkuja, tomaatteja, papuja ja ensimmäisen kerran useamman paprikan kerrallaan.

Tein: kasvispataa, kesäkurpitsakakun, kurkkusipulietikkasäilykettä ja pakastin pavut.

Mies poimi ämpärillisen mustikoitapuolukoita, laitoin ne kokonaisina pusseissa pakkaseen.

Pesin lehtikaalien lehtien alapinnoilta pois keltaiset munat ja pienet toukat.

 

30.8.

Vaikka kuinka pistäisin hanttiin niin nyt tulee syksy ja pitää saada sato turvaan ja kasvit sisään. Joten kannoin kaikki kuusi isoa enkelinsiipeä tuulikaapista tupaan. Ne oli tarkoitus kylläkin kipata syksyllä kompostiin, mutta niin ei vaan nyt tapahtunut. Pienemmät enkelinsiivet, jotka piti tuoda sisään, ovat isän haudalla ja saavat paleltua siellä. Pitää järjestellä huonekasveja, jotta saan enkelinsiiville tilaa.

Kannoin pelakuut, punalehdet ja oleanterit tuulikaappiin. Keräsin ulkoa ja sisältä huonekasveja ja vedessä olevia pistokkaita, joita en sellaisina aio pitää, laatikkoon pyykkikoneen viereen. Päätän myöhemmin kunkin niiden kohtalon.

Toin kaikki kesäkurpitsat sisälle, isot ja pienet.

 

31.9.

Keräsin kasvihuoneesta kaiken käyttökelpoisen, tomaatit, kurkut ja basilikat, paprikat jätin ja peitin ne yöksi. Keräsin myös vihreät tomaatit. Ulkoa toin pois myskikurpitsat, niitä oli vain kolme pientä, eivät kasvaneet hyvin.

Kannoin amppelitomaatit, 4 kpl, ruukkuineen sisäsaunan pesuhuoneeseen.

 

1.9.

Tein basilikoista pestoa, pakastin sen. Kiinalaisista käärmeistä tein purkillisen etikkakurkkusiivuja. Viimeiset pienet kesäkurpitsat tein keitoksi. Isot kesäkurpitsat istuvat sisäsaunan lauteilla. Luultavasti viimeiset, pavut tein myös ruuaksi.

Teippasin pohjahalkisaavin ja heittelin sinne kuivumaan kaikkia siemeniä sekaisin.

 

2.9.

Ei ollut niin kylmä yö mitä ennustettiin. Paprikat oli peitettynä kasvarissa, kurpitsat pressun alla ja saunanpäädyn tomaatit peitettynä.

 

3.9.

Aamulla oli kurpitsoitten päällä olevan pressun päällä vedessä jäähilettä. Avomaankurkkujen lehdissä on hallan jälkiä, kurkkuja siellä ei enää ole, eikä kesäkurpitsoita, mutta kesäkurpitsoitten lehdet näyttivät hyviltä.

Paprikat ovat olleet viime yöt peittojen alla kasvihuoneessa, mutta päivisin olen antanut niille valoa. Saunan päädyn tomaatit ovat olleet yötä päivää muovien ja pressun alla, mutta sinne menee vähän valoa niiden läpi.

Sisällä kypsyneistä tomaateista keitin sosetta, pakastin sen.

Illalla peitin kurpitsat pressulla, vaikka päivällä jo suunnittelin niiden keräämistä pois.

Keräsin liperin ja rikkaporkkanan siemeniä.

 

$€