21.9.

Mun mies nosti osan perunoistaan.

Keräsin taas vaihteeksi kaikki viimeiset kurkut, pavut ja paprikat kasvarista.

IMG_8438%20%282%29.jpg

IMG_8439%20%282%29.jpg

Saunan päädyn tomaatit keräsin lopullisesti, sillä kiskoin ne juurineen irti maasta ja keräsin kaikki tomaatit, niitä tulikin yllättävän paljon, kaksi ämpärillistä. Nyt on se homma selvä. Ne olivat pitkään pressun alla, kun en viitsinyt kiskoa peittoa päiviksi pois ja taas yöksi päälle.

IMG_8431.jpg

Amppelitomaatit käsittelin myös lopullisesti, ne olivat pesuhuoneessa. Leikkasin versot pois ja toin tomaatit tupaan kypsymään. Niissä oli paljon vaaleanpunaisia, hassuja vähän läpikuultavia. Kai ne siitä punastuvat.

IMG_8434.jpgIMG_8435.jpg

 

22.9.

Keitin tomaattikastiketta, pakastin ja syötiin.

Kannoin mieheni perunat kellarin portaikkoon ja jäivät siihen ämpäreihin. Syödään mahdollisimman pian pois.

Luumut on kypsiä, söin niitä.

Mulla on vajassa saavi sekalaisia siemeniä. Ravistelin siellä kuivuvia kasvien versoja ja heitin osan versoista pois ja heittelin sinne lisää kuivumaan.

Miehen poimimat puolukat vietiin tytölle.

 

23.9.

Tämän päivän puolukat päätyivät pakastimeen.

Keräsimme luumuja yhdessä, silti osa tippui pöheikköön, kun ne luumut eivät kasva missään tasaisella hoidetulla paikalla. Saatiin niitä iso kulhollinen, kyllä nyt vaihtuu ummetus ripuliin.

Keräsin siemeniä: silkkiunikko, kehäkukka, harmaamalvikki, yrtti-iiso, askileija, aitokissanminttu, sinihohdeputki, sikuri.

Hupsista, en ole muutamaan päivään käynyt tarkemmin katsomassa lehtikaaleja, kun tumman vihreinä kasvimaalla olivat, niissä olikin paljon toukkia. Miten toukat näin kylmällä säällä pärjäävät. Toin kaikki suunnilleen hyvät lehdet sisälle, pesin ja pakastan, osasta teen huomenna soppaa. Toukkaiset lehdet kasasin ja peitin mullalla. Elävänä tulivat haudatuiksi. Olisin halunnut pitää vihreät lehtikaalit koko syksyn kasvimaalla, harmittaa. Toisaalta satoa tuli aivan tarpeeksi.

Yksi maa-artisokka on kaatunut, myyrä oli syönyt sen juuria.

Siivosin pihassa: saksankirveli, köynnöspinaatti, isohirvenjuuri, auringonkukat.

 

$€