24.9.

Kaadoin nelimetrisen kuusen meen pihasta, karsin ja vietiin siitä havuja isän haudalle. (on siihen haudattu myös mun veljet, mummu ja pappa, sekä täti)

Mies poimi pari ämpärillistä puolukoita liiterin takaa, (ei ne aivan täysiä olleet), vietiin ne tytölle.

Raivasin saunan päädystä pois tomaattien tukirakenteet ja loput peitteet.

Haudalla enkelinsiivet eivät olleetkaan paleltuneet juuriaan myöden, tietysti kaivoin ne lapiolla maasta ja toin kotiin. Ei se täysin varmaa ole, että ne lähtevät kasvamaan.

 

25.9.

Lajittelin kypsyviä tomaatteja. Ne on tuvassa. Sanotaan, että kypsytetään pimeässä, nuo ovat täydessä valossa.

 

27.9.

Keitin yhden pienen kurpitsan raakileen pataruuaksi. Muut kurpitsat siirsin tuvasta makkariin, ne ovat Keltainen Hokkaido lajiketta. Niin, on tuvassa kolme pientä kovaa pallukkaa, myskikurpitsaa, se lajike jäi mulle vähän arvoitukseksi.

Tein omansosetta, toin omenat pojan puutarhasta, puiden alta. Siellä tuli huonosti omenoita, Valkeakuulasta ei ollenkaan, joten nyt sose pitää tehdä Kanelista, Åkeröstä ja Antonovkasta.

Järjestin keräämäni siemenet, osan annan kummitytölle. Kaikki eivät ole puhtaaksi puituja ja seulottuja, mutta näillä mennään.

Tällaisia löytyi: akileija, keltasauramo, liperi, saksankirveli, ahdekaunokki, yrtti-iiso, aitokissanminttu, mummonpalsami, kehäkukka, hunajakukka, myskimalva, idänunikko, ukontulikukka, krassi, väinönputki, helokki, päivänsini, harmaamalvikki, silkkiunikko, kurkkuyrtti, puna-ailakki, vuohenherne, pillisipuli, palavarakkaus. huiskilopietaryrtti, valkoinen lehtosinilatva, neidonkieli, päivänkakkara, rikkaporkkana, härkäpapu, isohirvenjuuri, punainen tarhamaltsa, maraljuuri, valkoailakki, Potattomatti-tomaatti, pikkusamettikukka, hyvänheikinsavikka, iisoppi, sikuri.

 

28.9.

Kävin läpi kaikki kypsymässä olevat tomaatit ja lajittelin kypsyyden mukaan, huonot heitin pois.

Aloitin ruukkujen ja muun tavaran järjestämisen pihavajassa. Sain idean, että miten saan niille lisää tilaa varastosta, sitten niitä on kahdessa paikassa, mutta olkoot. Ehkä jotain voin laittaa sekajätteeseenkin.

 

29.9.

Näin unta, että pakastin omenasiivuja silmälasikoteloon. Nätisti asettuivat toistensa lomaan jonoon.

Tein tomaattikastiketta, mukaan paprikaa, sipulia ja timjamia. Pakastin sen.

Siirsin kypsyvät tomaatit tänne kamariin tuvasta, ahdasta tuli, mutta näillä mennään kunnes loputkin punastuvat, (tai pehmenevät, höh).

Siivosin tuvan ison ikkunan huonekasvit. Aaroninparta lähti pois, katson jos saan siitä yhden ruusukkeen kasvamaan. En oikeastaan tiedä miksi se meni niin huonoon kuntoon kesän aikana.

Mulla on olut vuosikausia oleantereita, mutta kukkia en ole saanut paljon katsella, sillä nuput eivät aukea. Syytä en tiedä. Nyt on yksi kukka auki. Nuppuja on vaikka kuinka monta.

IMG_8451.jpg

 

$€