30.9.

Ostin chilin siemeniä, Hungarian Yellow Wax Hot. Heräteostos. Ei mun pitänyt enää jatkossa viljellä chiliä. Tämän vuotinen chili on vielä hengissä kasvihuoneessa, kannan sen varmaan ennen pakkasia sisälle, vaikka ei pitänyt!

 

3.10.

Keitin tomaattikastiketta, osa syötiin osan pakastin.

Vaikka muka keräsin kasvarista kaikki tomaatin raakileet pois kauan sitten, niin vieläkin sieltä löytää muutamia kypsiä tomaatteja, onhan siellä raakileitakin.

Kävin etsimässä aronian marjoja, mutta kaikki oli kadonnut, ennen ei ole linnut siellä syöneet. Mun aroniapensas ei ole vielä muuttanut tänne, mutta poika taitaa raivata sen kohdan ennen kevättä nautojen laitumeksi, taidan haluta aronian tänne, mutta miten siirto onnistuu keskellä talvea? Nyt ollaan sitten ilman aronian marjoja.

 

4.10.

Istutin vedessä juuria kasvattaneet kaksi Evakko-tomaatin pistokasta samaan ruukkuun. Istutin 7 apostolinmiekan viuhkaa samaan ruukkuun. Ne ovat olleet vedessä kauan, ehkä puoli vuotta, ehkä kauemmin, juuret olivat takertuneet toisiinsa kiinni, erottelin ne.

Tomaatteja kypsyy kasvihuoneessa, vaikka ei ole lämmitystä, ei peittoa. Miksi piti niin aikaisin kerätä raakileet sisälle, olisi ollut kasvarissa parempi. Käyn syömässä niitä siellä.

Mies poimi ämpärillisen puolukoita.

 

Nyt kuunvaihteen tienoilla olen alkanut myös ottamaan pakastimesta kesän satoa, mustikoita aamupuuron päälle, ettei joka aamu ole puolukkahilloa. Myös vanhaa omenasosetta on syöty. Omat sipulit on loppu, tai ei niitä kaikkia ole syöty, ovat etikkasäilykkeissä kellarissa.

 

5.10.

Pakastin mieheni poimimat puolukat.

 

6.10.

Pakastin mieheni poimimat puolukat.

Söin kasvarissa tomaatteja.

Leikkasin kaikki persiljat ja pakastin. Saavat kasvaa uutta, jos jaksavat, talvehtivat, jos talvehtivat.

Ajattelin kaivaa lapiolla maasta yhden niistä maa-artisokka pehkoista, jotka kesällä istutin. Siis tiukkaan juurtunut ämpärillinen paikkaansa. Kun otin kiinni versoista, ne irtosivat ilman lapiota. Joku myyrä oli syönyt suurimman osan mukuloista. Nostin jäljellä olevan saaviin, saa olla siinä pakkasiin asti, vien sitten kellariin, jos siellä olisi vähemmän myyriä tai laitan vaikka kannen päälle.

Kannoin ruukuissa olevat perennat kasvariin, etteivät enää kastu lisää sateissa. Pionin vein kellariin.

Kippailin kuihtuneita kesäkasveja kasvariin kasvualustan jatkeeksi. Jo joskus kuukausi sitten kippaamani krassi kasvaa kasvarissa uutta versoa tai sitten siemenet ovat jo itäneet.

Toin vajasta sekalaiset siemenet paperikassissa sisälle kuivumaan. Mitähän niilläkin teen.

 

$€