31.10.

Siirsin äitin keittiöstä pelakuut viileään peräkamariin. Siivosin ja järjestin huonekasvit talviasentoon. Kiinanruusussa on kaksi nuppua, mahtavatko jaksaa aueta tässä pimeydessä. Peräkamarissa on nyt kasveille enemmän ikkunapaikkoja, koska siirsimme H-poikani kanssa äitini pakastimen ja huonekaluja eri järjestykseen. Meinasin heittää viimevuotisen amarylliksen kompostiin, mutta otin kuitenkin pirteän sipulin talteen. Tuossa se on pöydällä ilman multaa.

 

3.11.

Istutin talvivalkosipulit maahan.

Enkelisiivet ovat pudottaneet melkein kaikki lehtensä. Valon puute, pilvinen pimeys. Sähkön säästö, ei hömppäkasveille valoja. Ei ole kyllä vielä millään kasveilla lisävaloa. Tomaatin talvisäilytystaimet ehkä tarvitsevat jotakin apua pikapuoliin.

 

4.11.

Poimin kantarellejä, mies suppilovahveroita.

20221104_161126%20%282%29.jpg20221104_161122.jpg

Otan päivittäin lehtikaalia pakastimesta ja kuivaan puuhellan päällä, takassa tai leivinuunissa.

Äitin peräkamarissa mun laakeripuussani on paljon kellastuneita lehtiä. Liian vähän valoa.

 

6.11.

Keräsin ämpärillisen suppilovahveroita.

20221106_141213%20%282%29.jpg

Highway suppisten luo

7.11

Keräsin ämpärillisen suppiksia.

*

Taitaa M-pojallakin olla omavaraisuusgeenejä, miniän somepäivityksessä luki näin: Mieheni toi mulle illallisen. Oman maan perunat ja porkkanat, oma tekemä kurkkusalaatti, oman lehmän liha, joka paistettu omassa leivinuunissa, joka lämmitetty oman mettän puilla. Kysyin et kui toi raejuusto? Se ei kuulemma oo, mut vois olla hyvinki mielenkiintoista kokeilla valmistusta. Se sitte seuraavaksi. Meijän taloudessa kun tota raejuustoa taitaa mennä aikamoisia määriä ja mies tykkää kokeilla ja sohlata kaiken näköistä. Eilen kyselin siltä, kun terassia laitettiin talvikuntoon, että varmaan on nurkissa sitten hiiliä savustuspönttöön talvea varten, kun hiiliä valmisteli kesällä. Sellaset hiili/terva/varmaa pontikka pöntöt sillä on tuolla. Ei kuulemma oo. Jokunen aika sitten kun tulin kotiin töistä, niin haistoin, että nyt haisee liha, mutten tienny mikä liha. Oma ampumaa kyyhkystä nokkani eteen laitti. Olin ylpeä omasta metsästys/lintu koiranpennustani. Iskän kanssa ekalla "jahdilla" mut koira kuulemma oli päiväunilla sen aikaa. On tää kyllä hienoo olla juntti.

H-pojalla taas tuottaa aurinkopaneelit ensimmäistä viikkoa sähköä valtakunnan verkkoon. Tuskin paljoa tuottaa, kun on näin pimeää. Poika tulee suunnilleen toimeen sähkökatkojen aikaan, jos aurinkopaneelit tuottaa 5 kilovattia ja aggregaatista saa ulos 8 kilovattia, niin saattaa riittää pakkasellakin vesiputkien sulana pitoon.

 

Se heiltä, ei meiltä.

 

$€