Muistiinpanoja kirjoittajapiirin oppitunnilta:

Etäännyttäminen muistelussa

 

Tarinaa voi etäännyttää, jos se koskettaa liikaa. Voi vaihtaa näkökulmaa tai muuttaa minän häneksi, vaihtaa paikkakuntaa ja aikaa tai henkilön ikää. Tarinaan voi lisätä fiktiivisiä aineksia ja kuvitteellisia henkilöitä. Tilanteen pystyy näkemään objektiivisemmin. Kipeistä asioista kirjoitettaessa pitää etäännyttää useaan kertaan. Silloin, kun tapahtuu jotakin suurta, varsinkin huonoa, tunteisiin menevää, kannattaa kirjoittaa heti terapiamielessä ja tehdä muistiinpanoja ja sitten myöhemmin voi siitä materiaalista etäännyttää. Äskettäin tapahtuneesta asiasta kirjoittaessa tekstistä tulee liian pateettista ja uhriutuvaa, joka on raskasta luettavaa.

Muistelun ei tarvitse olla kronologisessa järjestyksessä. Esim kymmenvuotiaana muistelin aikaa viisivuotiaana. Voi kirjoittaa aihepiireittäin: ruoka, nälkä, koulu, yms.

Muisteluihin kannattaa laittaa tarinallista kerrontaa elävöittämään tekstiä. Kenelle kirjoitat? Oma sakki, julkinen. Kannattaa ottaa huomioon yleiset asiat, kuva sen ajan tilanteesta: kuntahallinto siihen aikaan, maailman uutiset, yms. Muistele: Suomen historia lapsuudessani. Radio-ohjelmat, urheilukilpailut, vaalit, Sylvi Kekkonen on kuollut, merisää, mietelause, Tarvajärven laatikkoleikki, kuuluteltiin matkalla olevia ihmisiä, metsäradio maanantaisin, ohi-on-marssi, puskaradio = kansanradio. Pelättiin katovuosia, menneisyys vaikutti vielä voimakkaasti. Kulkukauppiaat, helppoheikit, tinuri, nappikauppias, kalakauppias. Paikan antaminen yleisissä kulkuneuvoissa. Mitä tapahtui syntymävuonnani. Sputnik, Dallas, Kennedyn murha.

Arvomaailma muuttuu. Kerro muisteluissa sen ajan arvomaailmasta, ettei tule väärinkäsityksiä.

Itsekkyys on lisääntynyt, on olemassa vain minä.

 

$€