Lehti muistikirjastani

moskova351-normal.jpg

 

Olen kirjoittanut vuodenajat erikseen, ja sitä olen ajatellutkin, vuodessa on erilaisa aikoja, joiden paikan määrää kylläkin vuodenajat. Yritän elää niin, että vuoden juhla-ajat tulee jotenkin huomioitua ja mielellään myös sunnuntait, muuten karjatilan arjessa ei ole viikkorytmiä ja sitä ihminen kaipaa, tietysti myös hiljentymistä, johon sunnuntain jumalanpalvelus tarjoaa hyvän mahdollisuuden, silloinkin kun sen kuuntelee kotona. Mutta henkeni kaipaa myös pikku elämyksiä. Vaikka elän metsässä tarjoaa luonto minulle elämyksiä, niitä minun on vaikea välittää eteenpäin, upeimmat valoilmiöt, kimallukset tai pimeys jäävät minulta kuvaamatta taidon ja tekniikan puutteessa ja sanoin niitä on vaikea kuvata, ei tietenkään mahdoton.

Vuoden kierto on minulle tärkeä asia. Nytkin on todella kaunista kun aurinko paistaa päivällä ja tähdet ja kuukin yöllä, pilvetön taivas ja pakkanen. kaunista on, mutta en tästä täysillä nauti, sillä kaikki jäätyy, jähmettyy ja paukkuu rikki, varpaat palelee ja pitää pitää paljon vaatteita, uuni syö ison kasan halkoja ja silti pitää nukkua kolmen peiton alla tiukasti miehen kainalossa ettei palele.

Tietysti on ihanaa, sitten kun kevätaurinko sulattaa lumen ja maan, mutta silti en pidä varhaiskeväästä, koska kaikki menneen syksyn kuolleet kasvit tulevat ensimmäisenä esiin, vasta sitten on kiva kevät, kun puut ja maa vihertää. Alkukesällä sitten kaikki räjähtää täyteen kasvunvoimaansa ja kasvu on niin nopeaa, etten kaikkea ehdi huomata, putoan vauhdista. Eniten pidän loppukesästä ja syksystä, on paljon erilista satoa ja kasvien värimaailma moninaisen lämmin. Talven tuloa en pelkää, mutta haluan venyttää syksyä ja satokautta mahdollisimman pitkään. Syystalvi on synkkää, mutta tammikuun puolivälissä yleensä hoksaan, että kevättä kohti mennään.

Aivan oikein nyt pitää tehdä viljelysuunnitelma peltojen lisäksi harrastuskasveille, vaarana on, että innostun liikkaa, pitää muistaa, että kasvien hoito kuitenkin vaatii jatkuvaa säännöllisyyttä, jopa useasti päivässä. Selailen siemenluetteloita.

 

SE