Tänään on mummuni kuolinpäivä, hän kuoli 1968, olin silloin 10-vuotias, mummu asui meillä ja kuoli meillä.

Miksi sekä juhannus- että jouluaatto ovat vaikeita. Pitäisi jo tajuta, että mennyt aika meni jo, se ei ole nyt. Nyt ei tarvitse olla rannassa harjattuja mattoja lattiaan, vaikka äitillä aina oli. Aattona vaihdetaan puhtaat lakanat sänkyihin, tämä menee paremmin, tungin äsken lakanat koneeseen, toivottavasti kuivuvat illaksi kesätuulessa. Ikkunoita en pese, kaikki muut ovat huonekasvien peitossa paitsi keittiön ikkuna, ja sitä on turha pestä sillä lätkin siihen paarmoja ja kärpäsiä hengiltä ja jokaista jää leima. Koko kodin konmaritusta ei ehdi yhdessä päivässä tehdä, eilen olisin kyllä voinut aloittaa, mutta enpä aloittanut ja toissa päivänä olin vielä pellolla. Lattiat pitää pestä, mikäs siinä, pesen ne ennen saunaa. Luulisi, että se on täysin mun oma asiani, siivoanko vai en, mutta ei se vaan niin ole, juhla tulee vain raatamalla: siivoamalla ja tekemällä ruokaa. Pitääkö olla kotona juhannus, eikö voi paiskata oven kiinni ja lähteä jonnekin. No, mihin sitä menisi, ja onhan aina ennenkin oltu juhannuksena kotona, jos nyt illalla käyty jossakin juhannusjuhlissa, vaikka seurakunnan. Pitihän ennen olla aina kotona hoitamassa karjaa. Niin, että pitää tehdä ruokaakin. Mitä ruokaa kuuluu olla juhannuksena. Ennen oli aina uunijuustoa ternimaidosta, mutta nyt ei ole lehmää, eikä Esikoisen emolehmien perässä juosta kiulu kädessä, se on hengenvaarallista voi tulla sorkka otsaan. Meillä ei grillata, eikä syödä ulkona. Mutta sisällä voisi lämmittää makkaraa paistinpaanulla, samalla tavalla kuin yleensä pari kertaa viikossa. Niin, uudet perunat ja silli, siinä se on. Paitsi, että uudet perunat voi olla vihreitä ja vetisiä. Silliä en syö, se on niljakasta, limaista. Mies kävi katsomassa, että saunan päässä mun pussiperunoissa on syötävän kokoisia perunoita. Kai niitä sitten pitää syödä. Sen jälkeen, kun äitini sai 50-vuotislahjaksi pakastimen vuonna 1976, juhannuksena oli jäätelöä. Olihan se ennen niin, että juhannuksena ei ollut vielä uutta satoa kuin raparperia ja ensimmäisiä mäkimansikoita, sitten oli uusia perunoita, jos jollakin oli ollut kevättalvella aikaa ja voimia laittaa pussiperunoita kasvamaan.

Kirjoitan tähän muistikirjaani aina kun istahdan lepuuttamaan jalkojani.

Kello on 12.30, mies lähti pyöräilylle, mä saan rauhassa tiskata ja luututa. No, toi mies ennen syöntiä juhannuskoivut ja teki vihdan, oli laittanut hajusteeksi mukaan yhden mustaherukan oksan. Sitä ennen hän raivasi pihaa, kunnes tuli niin lämmin, että raivaussaha lakkasi käymästä. En saanut aamulla hellaa vetämään savua ulos. Niin käy aina helteillä, yllättävän kauan nyt on vetänyt. Siis piti lämmittää vesi pihasaunan padassa ja kantaa sieltä.

Kello 13.43, radiossa soi Beritin Keurusselän sini ja perään tulee Yyteri twist, just joo. Mies toi tullessaan mulle luonnonkukkia, isoja kurjenkelloja ja päivänkakkaroita. Otin tikun pois hänen sormestaan. Löysin vanhan valkosipulidippipussin, sekoitin sen kermaviiliin. Isoja paarmoja sisällä.

Kello 14.30 hain vettä uudelleen, tiskaan nyt ruuanvalmistusastiat, kattilat ja kulhot. Täällä on kärpäsiä ja hyttysiä.

Kello 16.30 mies meni saunaan, hän lämmittää meillä aina saunan, nyt jopa harjasi vanhoja vihdanlehtiä pois. Mä hain kuumaa siivousvettä. Sanoin, että voin vaikka tulla nyt saunaan ja jatkaa siivoamista sen jälkeen illalla. Johon mies sanoi, että voin jatkaa vaikka juhannuksen jälkeen, ei kukaan tule meille katsomaan. Sanoin, että mitä mä sitten illalla teen, jos en siivoa. Mies meni saunaan. Luutuan nyt kuitenkin ennen saunaan menoa makkarin, tuvan ja keittiön lattiat. Siivoan sitten myöhemmin vessan, eteisen ja tuulikaapin. Verannan siivosin jo toissaillalla. Mies kantoi siitä pois vanhat Pintoksen naulalaatikot ja muut rakennustarvikkeet, ei niiden siinä tarvitse olla, vaikka liiteriä rakennammekin. Minä sitten luutusin lattian ja laitoin mummonpalsamit pöydälle.

Taidan kirjoittaa nämä muistiinpanoni tästä muistikirjasta pilveen illalla, voin sitten toisella silmällä katsella telkkarista kotimaisia elokuvia, niitä samoja, jotka on tullut nähtyä jo viisi kertaa. Tulipa huono sanonta, jos toisella silmällä katselen kirjoittamistani, niin enhän sillä toisella näe mitään, joten pitää laittaa parempi sanamuoto, vaikka vilkuilen telkkaria vähän välillä.

Ei kun hommiin ja saunaan ennen ko mies tulee sieltä pois. Muuten lakanat on vielä liehumassa ulkona narulla.

IMG_5970.jpg

 

$€