Taas vaihteeksi kävin läpi muistikirjani ja vihkoni. Tällaisia merkintöjä löytyi:

 

28.8.2021

Purkitin keittiössä kuivumassa olleet: timjami ja sellerin lehti.

Otin pihakäyttöön sinisen ruutuvihon, koska tässä rengasvihossa (A5/150 Tokmanni) on jäljellä enää kolme lehteä.

Taidan alkaa kerätä yhteen kesän juttuja, siitä tulee kasvukauden tilinpäätös, joka valmistuu joskus toivottavasti ennen joulua, ja sen pohjalta voin suunnitella jatkoa.

Keräsin siemeniä: harmaamalvikki, punainen tarhamaltsa (kummitytölle), maarianohdake, kehäkukka.

Leikkelin kuihtuneita perennoita, perkasin.

Aloin kääntämään ensi kevääksi kasvimaata, raahasin kaksi väinönputken juurakkoa rinteeseen, otin yhden kesäkurpitsan pois, siinä ei ollut enää uusia tulossa.

Pääskysellä on vielä pesässä poikaset, mitenhän ne selviävät ennen talvea Afrikkaan.

Todella paljon perhosia, pääasiassa amiraaliperhosia, mutta myös nokkosperhosia, kaaliperhosia ja ohdakeperhosia ja varmaan muitakin seassa.

Kuivaava sää: aurinko paistaa ja tuulee.

Toin kasvihuoneesta isoimman munakoison tähän mennessä ja tein siitä moussakan.

 

29.8.2021

Hain illalla ämpärillisen herkkutatteja metsästä.

 

30.8.2021

Leikkasin basilikat ja tillit maan rajasta. Laitoin pakkaseen: basilikan lehdet ja latvat, tillin lehdet ja nuput samaan ja varret erikseen. Basilikan kannot voivat vielä kasvihuoneessa kasvaa lehtiä. Siellä on myös muutama basilika, joita en leikannut, koska toukat olivat syöneet niiden lehtiä. Voin niistä saada vielä vähän ruuanlaittoon.

Illalla hain kolme kovakuorista kesäkurpitsaa pois, niissä kasveissa ei ollut enää uusia alkuja, muut kesäkurpitsat peitin lakanoilla. (ei vielä mitään hallaa tullutkaan)

 

31.8.2021

Keräsin pihlajan marjoja, laitoin ne pakastimeen.

Keräsimme luumuja, niitä en säilö millään tavalla, luultavasti, sillä pakastimessa on viimevuotisia. Yritämme nyt syödä tuoreena mahdollisimman paljon.

Ensi yönä on vielä lämmintä, sitten loppuu elokuu ja sääennusteen mukaan sää viilenee paljon ja tulee hallaöitä.

 

1.9.2021

Nyt sääennuste on sellainen, että on kylmää to, pe la, su ja ma, eli viisi päivää, mutta sitten lämpenee, joten en taidakaan kerätä talvikurpitsoita pois, vaan peitämme ne pressulla ja pari kesäkurpitsaakin voisi peittää kunnolla. Pitääkö niille antaa päivisin vähän valoa. Kasvihuoneeseen vien paprikoitten, chilien ja munakoisojen päälle harsoa.

Hain metsästä vähän sieniä: herkkutatti, lehmäntatti, punikkitatti, sillihapero, koivuhapero. Paistoin ne.

Keräsin Esikoisen pihasta omenoita ja aronian marjoja. Keitin illalla soseita: omena-aronia ja omena-aronia-luumu. (eli niitä luumuja päätyi nyt kuitenkin talven varalle) Jäähtykööt soseet yön verannalla ja aamulla laitan pakastimeen. Osan vien äitilleni.

Ja illalla toteutin em. hallaan varautumissuunnitelmani.

 

2.9.2021

Ei ollut hallaa, vielä. Aamulla hallapeitteet pois.

Paistoin keltaista avomaankurkkua. On se paistettuna syötävää, muttei mitään hyvää.

Tein ensimmäisen kerran tänä syksynä omenapaistosta, sitä äitini klassikkoa.

Keräsin Esikoisen pihasta ämpärillisen aronian marjoja, laitan ne nyt pakkaseen.

Kävin poikien (Esikoisen Esikoinen 8 vee ja Esikoisen Väliveli 5 vee) kanssa sienestämässä, saimme ämpärillisen. Heille jäi taas kaksi täydellistä herkkutattia, kuten eilenkin. Nyt mukana on myös kangasrouskuja, keitän ne illalla. Myös kaksi mustarouskua, saako niitä nykyään syödä, laitan ne mukaan. Ja valkoinen sieni, valkoisia sieniähän ei saa syödä kuin kaupan hyllyllä olleita, tämä oli lehmien laitumesta, eikä siis valkoinen kärpässieni.

 

3.9.2021

Sääennusteen uhkauksista huolimatta yö oli lämmin, mutta nyt on kylmempi päivä kuin eilen. Kannattaako tänään ottaa ollenkaan peittoja pois kurpitsoitten päältä. (en ottanut)

Kannoin viimeisetkin kylmänarat ruukuissa kasvavat kasvit kasvihuoneeseen, siellähän on nyt täydempää, kuin ennen kuin otin kurkut pois.

Kova tuuli. Iltapäivällä tuli sadekuuroja.

Tein tattisipulipiirakkaa ja tomaattikastiketta, kypsensin tomaatit uunissa.

Toin kasvihuoneesta pois kaikki kuusi varsiselleriä, laitoin lehdet kuivumaan puuhellan lämpöön ja varret pilkoin ja pakastin. Olen ottanut niistä kesän mittaan lehtiä. Ulkona on vielä varsisellereitä.

Katkoin talvivalkosipuleista kuivuneet varret pois. Kuukausi on aikaa miettiä, että paljonko päätyy maahan ja paljonko syödään.

Vaihdoin ananassalvialle isomman ruukun. (nytkö on ruukunvaihdon oikea aika) Minne laitan sen talveksi.

Otin Potattomatista (tomaattilajike) varkaan pistokkaaksi, laitoin ruukkuun multaan ja toin keittiöön juurtumaan.

Kasvihuoneessa on ollut harso koko ajan, kaksi vuorokautta, paprikoitten ja osan munakoisoja päällä. Nyt laitoin ne uudelleen ja otin chilit pöydältä alas ja nekin pääsivät harson alle. Toin enkelinsiiven sisälle lämpimään. Kasvihuoneessa on paljon kasveja ja huonekasveja ilman harsoa

Hallan enteet ilmassa: ensin satoi hallanvihoja (= pieniä kuuroja), illansuussa tuuli tyyntyi ja taivas selkenee, lämpötila on jo alle kymmenen, vaikka aurinko paistaa vielä korkealta. Ennusteen mukaan aamuyöllä on tuntuu-kuin-lämpö +1 lähimmällä ilmatieteenlaitoksen mittauspisteellä kahden metrin korkeudessa, se tarkoittaa, että meillä voi olla aamulla kuuraa maassa.

 

4.9.2021

Ei ollut aamulla kuuraa. Hyvä. Oli vähän pilviä, vaikkei pitänyt. Hyvä, että oli.

Otimme hallapeitot pois kurpitsoitten päältä, saavat välillä vähän valoakin.

Siivosin makuuhuoneen huonekasvit ja laitoin vähän uuteen järjestykseen.

Kasvihuoneen huonekasvit: vaihdoin ruukkuja, leikkasin, siivosin lehtiä pois. Osasta saa vielä kirpparikelpoisia.

Laitoin eilen tekemäni tomaattikastikkeen pakkaseen. (se on hyvää)

Tein kesäkurpitsa-varsisellerisosekeittoa ja paistoin rouskuja.

 

5.9.2021

Nyt oli halla, syksyn ensimmäinen kuurainen aamu. Kauransängellä oli syömässä toisella puolella taloa teeriperhe ja toisella kurkipariskunta.

Kahdeksan aikaan aurinko tuli pilven takaa ja alkoi lämmitään kasvihuonetta. Kurpitsoitten peitot on kuurassa vielä.

Kävimme metsässä, mies poimi vähän pieniä puolukoita ja mä täytin ämpärini sienillä, mies laittoi tulomatkalla ämpäriinsä puolukoiden päälle lampaankääpiä, kumpikin siivosimme saalimme.

Nyt on purkeissa: herkkutatti 3, punikkitatteja 1, kehnäsieniä 1 ja lampaankääpiä 1, pussissa on pikkurouskuja, huomiseksi on rouskuja ja tatteja ruuaksi, miehen lampaankäävät on vielä kattilassa kuumina.

Otin neljä hallan tuhoamaa peittämätöntä kesäkurpitsaa pois ja käänsin maata siitä kohtaa.

Kurpitsojen ja kesäkurpitsoitten lehdissä on hallan merkkejä, vaikka oli peitteet päällä. Mieheni kurpitsa, joka menee metsässä rinteessä pihlajien välissä ja oli ilman peitettä, ja on silti aivan hyvän näköinen.

 

6.9.2021

Vähän lämpimämpi yö.

Nostin sienipurkit pakastimeen.

Pilkoin omenoita, tiputin vain siemenet pois ja pilkoin, pussitin ja laitoin pakastimeen sekamehun tekemistä varten.

Järjestelin kasvihuoneessa.

Tein tomaattikastiketta, siinä on chiliä mukana, pakastin sen.

Noukin punaherukoita, laitoin ne pakastimeen.

Laitoin huonekasvien pistokkaat multaan ruukkuihin, paitsi ne enkelinsiiven pistokkaat, joissa ei ollut vielä ollenkaan juuria.

 

 

$€