adventti.jpg

 

Nyt on vähän erilainen joulunvalmistelu, kun minun isompi pakastin hajosi syksyllä juuri siinä vaiheessa, kun aloin täyttämään sitä. On siis vain pienempi käytössä ja omenasosevarastokin on äitin pakastimessa kymmenen kilometrin päässä. Minulla on ollut tapana tehdä paljon jouluruokia valmiiksi pakastimeen, joko täysin valmiiksi tai vaikka laatikoita puolivalmiiksi. Mutta nyt mennään eri kaavalla. Ostanko laatikoita varten soseita, vai valmiita laatikoita, riippuu vähän siitä, että olenko Kaagelbergin (3v) ja Veegelbergin (1v) kanssa aatonaattona, niitten äiti, eli tyttöni, on silloin töissä ja taisi olla perhepäivähoitajalla vapaapäivä, sitä pitää vielä selvitellä. Muuten tällä kaavalla juuri aatonaatto on se kiireisin päivä. Koska me kokoonnutaan meillä joulupäivänä kaikki viisi pariskuntaa ja neljä pikkulasta, pidän aaton vanhanaikaisesti siivous ja ruuanlaittopäivänä, kuusi tuodaan sisään vasta iltapäivällä. Niin meillä oli aina silloin, kun olin lapsi. Joulupäivä oltiin hiljaa kotona ja tapaninpäivä oli kyläilypäivä. Nyt aatto on juhlapäivä, joulupäivä kyläilypäivä ja tapaninpäivänä täytyy päästä jo kauppaan alennusmyynteihin ja vaihtamaan lahjoja tai muuten vaan shoppailemaan. Joulu on siirtynyt vuorokaudella aikaisemmaksi, nykyään on aina niin kiire. Sama pätee ihan kirkolliseen jouluunkin, ei minun lapsuudessani aattona kirkossa ollut mitään jumalanpalvelusta, aamulla vasta.

Mitä pakastimeen tulee, niin suunnittelen tänne sisälle paikkaa sille, mitä pitää heittää ulos. Vanha oli kellarissa, mutta jos ostan uuden ison säiliöpakastimen, niin sitä ei viedä kosteaan kellariin. Toisaalta nyt minulla on tilaisuus miettiä tulevaa pakastimen käyttöä, tarvitsenko paljon vai vähän, minkä mittaisen ostan. Vaikuttavia asioita on monia, paljonko keräillään syksyisin ruokaa metsistä, viljelläänkö pakastettavaa itse, jemmataanko syksyn satoa lapsillemme, joilla on itsellä pienet tilat ja kaikkea sellaista voi tässä nyt miettiä ennen kuin menee ostamaan uutta pakastinta.

Mutta nyt vähitellen voi alkaa virittäytymään joululuun, olen yrittänyt pitää jarrut päällä ja koristelaatikot pihavarastossa.

$€