Taas vaihteeksi pätkä muistikirjastani.

 

16.9.2021

Poimin vähän aronioita Esikoisen pihasta.

 

17.9.2021

Siivosin eiliset aroniat ja laitoin pakastimeen.

Keitin viimeiset pavut.

 

18.9.2021

Aamulla kuurassa.

Sienestämässä: haaparouskuja, kangasrouskuja, karvarouskuja, tatteja, suppilovahveroita, yksi kantarelli.

 

20.9.2021

Käänsin lapiolla kasvimaata.

Keräsin kasvihuoneesta tomaatteja, vihreitä, sellaisia vähän vaalenneita.

 

23.9.2021

Hain metsästä kuusenhavuja, männynoksia, jäkälää ja pihlajanmarjoja. Vien ne joskus tässä isän haudalle. Löysin komian herkkutatin ja vähän kuusilahokkaa, rouskut olivat varsin kuivahtaneita ja hyvätkin jätin sinne, jospa sateessa kastuisivat, ei ne kuivahtaneet miksikään muutu, mutta jospa kasvaisi vielä uusia, onhan nyt sienikausi vasta hyvässä alussa, jouluun on aikaa. Niin melko tasan neljännesvuosi, ehtii siinä suppiksia keräämään ja muita myöhäisiä sieniä.

Vein täältä kamarista kolme enkelin siipeä tupaan ja toin tilalle kolme pelakuuta, koska täällä on jatkossa viileämpi, kyllä luonnonvaloakin vähemmän.

Edelleen verannalla olleet oleanterit nostin tuulikaappiin. Minne ne sitten laitan, kun tuon laakeripuut siihen paikkaan. Kuten aina, nytkin on pikkasen miettimistä, että minne kunkin kasvin sijoitan talveksi. Minä en mielelläni käytä koko talvea keinovaloa millekään kasville.

 

25.9.2021

Kastelin kasvihuoneessa. Pihaletkun hana on jumissa.

Kippasin ruukuistaan pois kasvihuoneessa Micro-tomaatit, amppelisoilikin, olivat saaneet kylmää. Vanha pitsi-itilehden rontti tuli myös tiensä päähän. Ruukkuihinsa kuivahtaneet pienet samettikukat lähtivät myös. Kasvihuoneen sokkelin päällä vedessä olleet itulehdet on saanut kylmään, nehän ovat olleet vesilaseissa jo koko korona-ajan puolitoista vuotta. Ei ollut ajatusta tuoda niitä enää sisälle.

Vetäisin kaksi palsternakkaan maasta, niillä oli paksu hyvännäköinen niska, mutta jo viiden sentin päästä olivat haarautuneet moneen pikkuhaaraan. Ovatko ne kaikki sellaisia. Johtuuko siitä, että siirsin ne kesällä, koska maa-artisokka valtasi sen kasvupaikan.

Hain kellarista pulloja ja purkkeja, jospa alkaisin tekemään pakastimiin tilaa, siis keittämään mehua ja hilloa. Nyt löytyi pussi, jossa on kansia, joita olen koko syksyn kaivannut. Kaikki järjestyy. Käyn keräämässä Esikoisen pihasta omenia, saan aronian seuraksi. Ja sitten kaikenlaisia muita marjoja pakastimista ja miehen puolukkaämpäreistäkin voisi ottaa vähän maustetta. Puolukkahillon sekaan laitan kurpitsaa, mies toi tässä joku päivä vielä metsästä, minne hänen kurpitsansa oli luikerrellut, kaksi nättiä pikkupalleroa. Sitä paitsi en ole vielä halkaissut yhtään talvikurpitsaa. Tuossa nuo 15 Hokaido-pallukkaa ovat kuivahtamassa, ensin pitää käyttää ne keskenkasvuiset, jotka ovat ulkovarastossa kottareissa.

Keitin 4 litraa puolukkakurpitsahilloa.

Leivoin sienisämpylöitä.

Kävin hautausmaalla, dyykkasin hyviä keskikokoisia muoviruukkuja.

 

27.9.2021

Keitin kaksi maijallista mehua: 1: omena-aronia-puolukka-punaherukka ja 2: omena-aronia-puolukka-mustikka.

Viimeinen kasvispata tuoreista vihanneksista: kesäkurpitsa eteisen pöydältä, 2 munakoisoa kasvihuoneesta, kuusi pientä paprikaa pesuhuoneesta ja muutama tomaatti on kypsynyt keittiön pöydällä. Tomaatteja on vielä kasvihuoneessakin tuomatta sisälle, pienet raakileet vasten valokatetta ovat paleltuneet, mutta on myös hyviä isoja raakileita. Ja pataan laitoin mausteeksi kuivaamani timjamia.

Pakastin puolukoita 5 x litran verran, mehua varten, märkiä ja pehmeitä, ja kaksi isompaa pussillista hyviä, kuivia, puhtaita.

Kaunis aurinkoinen syyspäivä. Kastelin kasvihuoneessa mansikoita ja huonekasveja, mutta en niitä jotka saavat kuivua talvilepoon.

Hain omenoita Esikoisen pihasta.

 

28.9.2021

Keitin kaksi maijallista mehua: 1: omena, aronia, puolukka ja 2: omena, aronia, puolukka, mustaherukka, punaherukka.

Keräsin pesuhuoneesta chilejä. Pakastin 5 punaista ja 15 pientä keltaista. Laitoin kuivumaan 2 punaista ja 3 keltaista. Vielä on muutamia punaisia tulossa vihreinä. Keltaisia ei tule enää. Myös paprikoissa on muutamia punastumassa.

 

29.9.2021

Mikonpäivä, vanhaan aikaan piti olla ulkotyöt tehtynä, mutta nyt ilmastomuutoksen aikaan päivämäärää on siirretty.

Toin Esikoisen pihasta pyykkikorillisen omenoita. 31 Åkeröötä odottaa syömistä. Loput pilkoin ja tiputin siemenet pois ja laitoin pakastimeen. Nyt on jemmattuna kolmeen maijalliseen: aroniat, omenat, puolukat ja jos löytyy jotakin vielä, vanhat punaherukat on kateissa tai sitten olen jo tehnyt niistä jotakin, mutta en muista mitä olisin tehnyt, mutta en vaan löytänytkään pakastimesta. Selviää aikanaan. Jos nuo mehutarpeet mahtuvat olemaan pakastimessa, niin saavat olla vaikka talveen asti, säilyvät siellä paremmin kuin kellarissa pulloissa, mutta jos tulee pakastimeen tilantarve, vaikka lihalle, niin voin keittää nuo koska vaan.

Koska sääennuste ei lupaa kesäisiä lämpötiloja, keräsin kaikki tomaatit ja munakoisot kasvihuoneesta.

 

1.10.2021

Kävin sienestämässä.

Keitin keskenkasvuisen talvikurpitsan soseeksi, osasta tein keiton.

Leivoin sienipatonkia.

Aurinko paistoi ruskaiseen metsään, ihanan näköistä.

 

2.10.2021

Kävin sienestämässä.

Keräsin kehäkukan siemeniä.

Käänsin kasvimaata.

Nostin palsternakat maasta. Ne on ihan lyhyitä.

Tein salaatin: lehtisalaattia kasvihuoneesta, paprika pesuhuoneesta, keittiössä kypsyneitä tomaatteja.

Tänäänkin paistoi aurinko aina välillä.

 

 

$€