Nyt alan kirjoittelemaan tänne ruokaohjeita, siinäpä vasta luovuutta kysytäänkin tai sitten siinä on vain luovuutta, sillä mitään tietoa tai taitoa minulla ei ole, nuoruudessani valitsemastani elämäntyylistä ja perheasioista johtuen olen vuodesta 1985 lähtien näihin päiviin joutunut tekemään kattiloittain kotiruokaa nälkäisille kasvaville lapsille, mutta nyt he ovat lentäneet pois pesästä, tuo yksi paluumuuttaja täällä on, mutta senkään ei tarvitse kasvaa lisää.

Minulle on tullut tietynlainen kyllästyminen ruuan laittoon ja samoihin kuvioihin ja muutamiin ruokaohjeisiin. Olen koko ajan tehnyt ruuan alusta asti käsittelemättömistä raaka-aineista ja lähellä tuotetusta aineista ja nyt tuntuukin, että minun pitäisi mennä vastavirtaan yleisen mielipiteen kanssa ja katsella kaupassa valmiimpaa ruokaa ja kauempana tuotettuja raaka-aineita, sekin olisi parempi kuin täydellinen kyllästyminen ja sitä kautta siirtyminen ruokalistaan: pullaa ja kahvia, kahvia ja pullaa.

 

Kaalisalaatti

½ keräkaalista

porkkana raasteena

sipuli silppuna

Majoneesi

muna

1,25 dl öljyä

1 rkl viinietikkaa

vähän sinappijauhoa

vähän makeutusainetta

vähän pippuria

vähän suolaa

Valmistan tasalämpöisistä aineista sauvasekoittimella. Öljyllä saa paksummaksi, viinietikalla ohuemmaksi. Joskus laitan valkosipulia sekaan. Parempaan majoneesiin käytän munan sijaa kaksi keltuaista ja viinietikan sijaan sitruunamehua. Pidän miedoista öljyistä, yleensä laitan yli puolet kotimista rypsiöljyä ja loput maustettua oliiviöljyä. Minusta majoneesi vaatii makeutusta, joskus laitan makeutusaineen sijaan hedelmäsokeria. Mausteiden määrä riippuu vähän mihin salaattiin sen laitan, kaalisalaatin kastike saa olla aika mietoa, mutta italiasalaatin tyyppisiin ja juustosalaateihin laitan reippaammin mausteita. Joskus jatkan majoneesia maitotuotteilla: kermaviilillä tai jugurtilla.

2013_11_24_IMG_9999_24-normal.jpg

Tästä kaalista laitoin vain kolmanneksen tuohon määrään majoneesia. Ihan hyvää tuli ja miehetkin söivät. Eli siis meitä asuu täällä nyt kolme, minun lisäkseni mun mies ja nuorin poikani, joka palasi vuosi sitten takaisin kotiin, kun oli ollut kuusi vuotta jo välillä maailmalla, hän täytti hiljan 23 vuotta. Meillä vanhoilla ja pojalla on erilainen maku ruuan suhteen, mutta pärjäillään, juuri nyt hän käy pätkätöissä ja syö työpaikallaan lounaan.

Lopusta kaalista saattaapi tulla kypennettyä ruokaa! Kaalikeittoa? Pataa? Laatikkoa?