Jeesus-lapsi ja Joulupukki ovat melkotavalla erimaailmoista kotoisin, mutta on heillä yhteistäkin. He molemmat ovat mies-puoleisia henkilöitä, jos nyt sitten ovat ollenkaan henkilöitä. Usko heidän olemassaoloonsa järkkyy, maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät usko joko Jeesuksen tai Joulupukin olemassaoloon tai eivät usko kumpaankaan. Jeesus ja Joulupukki ovat molemmat kotoisin syrjäiseltä seudulta, Jeesus syntyi Beetlehemin pikkukaupungissa, eikä missään merkittävässä suurkaupungissa. Joulupukki taas on kotoisin epämääräisestä paikasta napapiiriltä tai Korvatunturilta. He molemmat ovat lasten ystäviä, lahjojen antajia ja heillä on yliluonnollisia kykyjä.

Heillä on myös paljon eroja, tavallaan he ovat toistensa vastakohtia. Jeesus syntyi köyhään kotiin ja eli vaatimatonta elämää. Joulupukki ostaa tai valmistaa kaikki maailman joululahjat, joten hän on rikas, hän on absoluuttisen mammonan perikuva ehtymättömän tavaravarastonsa kanssa.

Joulupukki on varsin näyttävä ilmestys loistavanpunaisessa asussaan. Hän on suuri, lihava ja äänekäs kyselijä. Hän liikkuu vauhdikkaasti poronsa lisäksi kaikilla maailman kulkuneuvoilla. Jeesus on huomaamaton harmaassa viitassaan, kävelee sandaalit jalassa, korkeintaan istahtaa ystäviensä veneeseen tai ratsastaa lainatulla aasilla, omaa kulkupeliä hänellä ei ole.

Jeesuksesta tuli lapsena pakolainen, perhe joutui pakenemaan vieraaseen maahan. Joulupukki taas on kaikissa maissa kuin kotonaan, maailmankansalainen, joka ei erityisesti kuulu mihinkään kansaan, ei missään vieras, muttei mistään kotoisin. Joulupukki tunnetaan ja tunnistetaan hyvin, hän on näkyvä. Jeesus on keskuudessamme, mutta emme tunne häntä. Vastasyntynyttä Jeesustakaan ei tunnistettu profetioiden lupaamaksi vapahtajaksi.

Joulupukki antaa lahjoja kilteille, Jeesus antaa armoaan tuhmille. Kiltti, hyvä ihminen ei voi saada Jeesukselta mitään, vain kurjat, tuhmat, syntiset voivat saada armoa. Mutta armo on kaikkien saatavissa tasapuolisesti, kunhan vain tajuaa tarpeensa. Joulupukki on sen sijaa täysin epäoikeudenmukainen, hän ei anna maailman kurjimmille nälkäisille lapsille mitään ja kaiken komeimmat kalliimmat lahjat saavat rikkaimpien perheiden lapset, joilla jo muutenkin on liikaa ruokaa ja tavaraa. Joulupukki eriarvoistaa meitä.

Joulupukin apulaiset kulkevat kyttäämässä ovatko ihmiset kilttejä, hänellä on vakoilujärjestelmä, joka tekee ihmisistä epärehellisiä silmänpalvojia. Ollaan kilttejä, kun tonttu kurkistaa ikkunasta. Lahja ei ole oikeastaan lahja, vaan palkka kilttiydestä. Joulupukille kirjoitetaan toivomuskirjeitä ja sähköposteja suuressa uskossa, että toiveet toteutuu. Kun lahjaa ei tulekaan, on pettymys suuri, lapset pettyy, aikuiset suuttuu. Miten tilanne siitä kehittyy, riippuu perheestä.. Jeesus taas näkee koko ajan kaiken, hänen katseeltaan ei voi mennä piiloon, eikä voi tehdä mitään häneltä salassa. Jeesukselle toiveet lähetetään rukouksen muodossa, niihin tulee vastaus, mutta vastaus voi olla sellaisessa muodossa, että me ihmiset emme aina tajua niitä rukousvastauksiksi, emmekä ymmärrä mikä on meille parhaaksi.

Jeesus on läsnä aina kaikkialla. Joulupukki vain jouluna, hänkin liikkuu monissa paikoissa, mutta yksi paikka on mihin hän ei mene, joulupukki ei voi mennä kirkkoon, hautausmaallakin hän on vähän epäilyttävä. Kuka laittoi tonttulakin Jeesus-lapsen päähän? Kuka vei tontuksi puetun lapsensa kirkkoon?

Jeesus pesi palvellen opetuslastensa jalat, mutta joulupukki on pomo ja johtaja pajassaan, missä alipalkatulla lapsityövoimalla teetetään leluja ja turhakkeita hyväosaisille.

Jeesus-lapsi tulee taivaan kirkkaudesta, joulupukki tulee kaamoksen päivättömästä pimeydestä. Jeesus voi Hengellään luoda ihmisen sydämeen taivaallisen jouluilon, Joulupukki voi tuoda pään sekoittavaa jouluviinaa. Onko Pukki itsekin humalassa?

Hyvää joulua tasapuolisesti kaikille teille, jotka avaatte ulkomaan rihkamaa isoista paketeista ja teille, jotka hiljennytte katsomaan seimen lasta.

Hyvää kaamosta teille, jotka ette vietä joulua.