Mitä vetelyyttä tämä on. Käyn läpi tammikuun päiväkirjaani ja tänne tarkoitettuja teksteja on julkaisematta. Syytä en tiedä.

Tässä ensimmäinen bujoilusta, vähän vanhentunut, mutta olkoot.

Bujon tyyliä ja tapaa pitää aina välillä muokata tarpeen mukaiseksi. Minulla on allakka, jossa on pystysarake kellonaikoineen joka päivälle, sitten on Bujona pistekirja ja kolmantena on luonnoskirja, jota sanon isoksi bujoksi.

Minähän en tee bujoa pitkälti eteenpäin, vaan lähistöllä kirjassa on aina odottamassa tyhjä sivu, jos vaikka iskee idea päähän tai ilmaantuu todellinen tarve selvitellä jotakin asiaa. Joulun aikana mulla oli eri systeemi, mutta nyt siirryn hyvään entiseen: kuukauden alkuun muutamia sivuja tilastoita, träkkereitä ja to-do-listoja varten. Sitten aukeama jaettuna kahdeksaan ruutuun, siinä on viikon päiville oma ruutunsa kullekin, siihen tulee muistettavat, viimeiseen ruutuun viikon numero ja jotakin koko viikkoa koskevaa. Viikkoaukeamaan otan tiedot allakasta, johon kirjoitan tulevan kuukausienkin päähän. Sinne kirjoita kaiken mahdollisen, joita sitten viivailen yli, myös äitin ja lasteni asioita, jotka vaikuttavat elämääni, kuskaan äitiä lääkäriin tai hoidan lastenlapsiani. Bujooni kirjoitan huomisen päivämäärän illalla päivälokiin seuraavaan tyhjään kohtaan ja katson viikkoaukeamasta, että mitä siellä on ja sitten mietin hetken, mitä muuta. Siitä sitten rastitan päivän aikana toteutuneet ja muille teen tarvittavat merkit. Samaan listaan voin kirjoittaa jatkoksi lyhyitä muistiinpanoja. Niin bujo etenee viikko viikolta, viikkoaukeaman teen sunnuntaina seuraavalle tyhjälle aukeamalle. Koska päivälokiin laitan aina jatkoksi huomisen päivämäärän ei jää tyhjää väliin, eikä tule ahdasta. Jonakin päivänä voi olla vain yksi merkintä ja toisena yli sivun. Päivät eivät ole samanlaisia.

Tuo allakka bujo systeemi toimii hyvin, mutta kun mulla on se isompi kirja, luonnoslehtiö, johon kerään kaikkea enempi vähempi tärkeää, niin siihen olen tähän asti piirtänyt aukeamalle viikon päiville sarakkeet, mutta nyt taidan luopua siitä, sillä niissä on ollut välttämätöntä vain sääennusteen seuranta, ja alan laittaan ne nyt allakkaan, joka on mulla aina mukana. Nyt teen tuohon isoon kirjaankin järjestyksessä käyttäen luovuuttani. Se tulee toimimaan ilman sääntöjä. Siinäkin on ollut se, että toisena päivänä tuhertelen paljon ja sitten aina ei tule mitään, niin mitä ne tyhjät sarakkeet siellä tekee. Tuo kirja on vähän päiväkirja, kaikki mitä siihen liimailen, kertoo siitä päivästä: paloja tuotepakkauksista, lehtiartikkeleja, kuitteja, mutta ei kuitenkaan mitään todella tärkeää, hääkutsut ja kiitoskortit menee muualle. Tuohon luonnoskirjaan kirjoitan muistiinpanoja, jos puhun puhelimessa pöytäni ääressä, siinä voi lukea vaikka: tytön koira käytettiin rokotuksella, tuolla tiedolla ei ole minulle mitään merkitystä, mutta puhuessani kirjoittelen ja piirtelen.

Vuodenvaihde ei aiheuta mitään bujossani, en aloita uutta kirjaa, en tee vuosilukuaukeamaa, kirjoitin vain sivun yläreunaan isolla 2020. Voin piirtää bujooni, mutta yleensä en tee niin, teen taiteen muualle ja yritän pitää bujon sellaisena, että sieltä löytyy tietyt tiedot hyvin ja siinä käytän apuna eri värisiä kyniä.

Eikä ole kuvaa bujostani, koska siinä ei ole etukäteen koristeltuja sivuja näyttää, vaan pelkkää henkilökohtaista asiaa.

$€