Maailmanloppu on pitänyt tulla aina silloin tällöin. Katselin Pasi Turusen jehovantodistajiin kriittiseti suhtautuvaa kirjaa, en sitä läpi lukenut, kun ei jehovantodistajien historia kokonaisuudessaan kiinnosta ja tuossa kirjassa oli todella vähän opin leviämisestä Suomessa. Meidän suvun kannalta tärkeä on vuosi 1941, jolloin äitin isä vaihtoi uskontoa jehovantodistajaksi. Paljonko se on vaikuttanut äitini sukuun ja minuun? Sen haluaisin selvittää!

vartiotorni.jpg

Mutta sellainen tuli mieleen, että paljonko nuo maailmanlopun vuosiluvut ovat vaikuttaneet yleiseen ilmapiiriin. Muistan vuodet 1970-75 hyvin ahdistavina, olin silloin kylläkin murrosikäinen ja vähän kaikki asiat oli hukassa, mutta silti. Sen lisäksi, että maailmanloppu oli tulossa 1975, oli muutenkin maailmanlopun meininki, saastuminen uhkasi ja varsinkin roskaantuminen, ympäristön tuhoutuminen vain tapahtui, ei ihmisillä ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Me koululaiset kerättiin jäätelöpaperit ja käytetyt kondomit pois teiden varsilta siivouspäivänä keväällä, muuten sitten odotettiin loppua, kuka milläkin tavalla uskoi sen tulevan. Myös jotkut herätyskritilliset yhteisöt saarnasivat näkyvästi Jeesuksen toista tulemusta: "Oletko valmis, Jeesus tulee pian". Jeesuksen paluusta puhuttiin paljon ihan luterialisessakin kirkossa. Oliko tuo kaikki tarttunut jehovantodistajilta? Ympäristövouhutuskin oli lohdutonta ja elettiin pakon edessä, me hukutaan saasteisiin, kukaan ei käskenyt lopettaa saastuttamista, koska sen teki joku muu kuin tavallinen ihminen. Nykyään syyllistetään tavallinen kuluttajaa jokaisesta päätöksestään. Joten on menty toiseen laitaan. Yksi suuri synkistäjä tuolloin oli öljykriisi, sen lisäksi, että öljyn hinta nousi nopeasti moninkertaiseksi, arvioitiin öljyn loppumista parissa vuosikymmenessä, ja nyt aina vaan sitä on. Silloin ei, ainakaan julkisuudessa, puhuttu mistään vaihtoehdoista, vaikka meillä kotona kannettiin klapeja sisään, muuta lämmitystä ei ollut, en minäkään muuta tajunnut ajatella. Öljyn loppuminen oli melkein sama kuin maailmanloppu. Niin ja tietysti ruoka loppui ihan pian, Rooman klubin arvio oli lohduton, vaikka ne nälkään kuolevat olivat kaukana Afrikassa ja Aasiassa, se huolestutti silti, vaikka meillä oli ongelmana maatalouden ylituotanto. Ja sitten oli vielä se yksi suuri mahdollisuus maailmanlopulle, ydinsota. Oli varmaa, että maailma tuhotaan kokonaan ydinaseilla, siitä ei olut täysin varmoja tapahtuuko se jo vuonna 1975. Mahdollisesti.

img184.jpg

Tämä punainen sivu on tuolta ajalta, vuotta en tiedä.

Ja aina vaan Tellus pyörii akselinsa ympäri, saastuu ja muuttuu. Nyt olen jo ihan varma, että oma kuolema tulee ennen maailmanloppua, milloin se tulee, sitä en tiedä, joten valmiina pitää olla kuitenkin.


$