4.9.

Ensimmäinen kuura-aamu. Pääskyset rivissä sähkölangalla ja talitiainen hakkaa seinää. Missä linnut sitten pitävät kokoontumisiaan, kun kaikki sähköt on kaapeloitu, paitsi ei tänne metsään kaapeloida koskaan, ennemmin tulee ilmoitus, että teille ei enää pidetä linjaa kunnossa, pitäkää itse tai tuottakaa itse sähkönne, ei kaupunkilaiset voi maksaa kalliina siirtomaksuina sitä, että vedetään maakaapeleita pitkin korpia, niin tai täällähän on heidän omat mökkinsäkin, no joo.

Toin pojan puun alta omenoita.

Otin Evakko-tomaatista kaksi pistokasta vesilasiin juurtumaan. Pesin ne, ettei tulisi ansarijauhiaisia sisälle ja laitoin muovipussiin karanteeniin.

 

5.9.

Tein omenasosetta. Pakastin sen.

En ottanut päiväksi pressuja pois kurpitsoitten päältä.

Vedimme illalla lisää pressuja kurpitsoitten päälle, tuntui kylmälle, täysin selkeä taivas. Toin kasvarista muutaman keskenkasvuisen Kiinalaisenkäärmeen (kurkku) ja luultavasti syksyn viimeiset pavun palot.

 

6.9.

Kuuran valkoinen aamu.

Kurpitsat saavat olla nyt rauhassa pimeydessä yötä päivää. Avaan vasta sitten, kun ehdin kerätä ne rauhassa pois, kasvattakoot kuorta vahvemmaksi. Paitsi, että ensi yö on ennusteen mukaan lämpimämpi ja sitten tulee pari tosi kylmää yötä. Eli ne pitää kerätä huomenna jossakin välissä, kun aamun kylmyys on poissa.

Paprikat on kasvarissa peiton alla, päivällä annan niille vähän valoa.

Eilen oli vielä kesäkurpitsoitten lehdet tanakasti pystyssä, nyt vetelinä maassa.

Kasvarista löytyi muutamia tomaatteja.

 

Ja sitten peltohommat ei mennyt suunnitellusti ja tulin kotiin jo kuuden aikaan ja niinpä kiskoin pressut, muovit ja harsot pois kurpitsoitten päältä ja keräsin kurpitsat. Ne eivät olleet kasvaneet viime aikoina hyvin, oikeastaan niillä oli aika huono koko kesä. Olen vähän pettynyt, mutta kannoin tupaa kuivumaan 11 pallukkaa ja keittiöön raakileita, jotka eivät tule säilymään montaa päivää. Samalla kiskoin irti ränstyneen avomaankurkkukasvuston ja sieltä alta löytyi melkein ämpärillinen kurkkuja, neljä isoa jo keltaista ja sitten normikokoisia ja pieniä. Yllättävän paljon oli jäänyt huomaamatta silloin kun keräsin kaikki pois. Vaikka lehdet olivat pakkasen panemia, niin kurkut niiden alla olivat ihan hyviä.

 

7.9.

Tein eilen keräämistäni kurkuista etikkasäilykettä.

Keitin pienet kurpitsat soseeksi ja pakastin sen, paitsi osasta paistoin lättyjä. Silloin kun olen saanut paremman kurpitsasadon, en ole näin pieniä ottanut ollenkaan talteen, mutta hyvän näköistä sosetta niistä tuli.

IMG_8013.jpg

IMG_8016.jpg

8.9.

Raivasin rinteen pöheikköä.

IMG_8022.jpg

$€