Nyt on sopiva hetki kaivaa esille kesän ja syksyn aikana kuivatuksi tulleet yrtit ja sienet. Paitsi, että suppilovahveroista on nytkin uunin päällä kuivumassa, ja luultavasti haen vielä lisää, ei tarvitse pitkälle kävellä, kunhan menee ulos.

20211018_112208%20%282%29.jpg

 

Tuossa kuvassa on vasemmalla nokkosjauhetta, jonka olen tehnyt nokkosesta, jotka olen ennen kuivamaan laittamista kastanut kiehuvaan veteen. En tiedä mitä siinä käsittelyssä katoaa, mutta väri säilyy hyvin ja kuivuvat nopeasti, vaikka niput ovat vettävaluvia ripustettaessa. Vasemmalla takana on muovipussissa vanhaa aitoa piparminttua, mutta en tiedä vieläkö sitä voi käyttää. Uutta en ole kuivannut, koska vanhakaan ei ole tullut käytetyksi. Keskellä nimettömässä purkissa on montaa lajia luonnonyrttiä sekaisin, ainakin maitohorsmaa ja siankärsämöä. Sen purkin takana vihreissä purkeissa on suppilovahveroita. Punakantisessa purkissa ja sen päällä olevassa purkissa on laakerinlehtiä. Niistä mulla on pikkasen ylituotantoa, vaikka käytän paljon ja yhteen kolmesta laakeripensaasta jouduin laittamaan myrkkypuikon, koska oli niin paljon kilpikirvoja, että en saanut niitä mekaanisin keinoin pois.

20211018_122510%20%282%29.jpg

Oikealla on tekeillä mun taideteospurkki. Pohjalla on luumunsiemeniä, sitten on saksankirvelin ja kurpitsan, välissä on suopursun lehtiä ja kehäkukan kukkia. Tuohon löytyy vielä täydennystä. Edessä on lehtikaalia ja oikealla sellerin lehtiä. Ilman purkkia leveilevät väinönputken lehdet. Otin ne vasta syksyllä kuivumaan ja ne maistuvat niin voimakkaalle, että taidan pitää kuivakukkina, en ole mitenkään väinönputken tuttu. Jos ovat vielä keväällä hengissä niin voisin tutustua heti keväällä varovasti, voisivat olla silloin miedompia.

Kaikkiaan kaapeista löytyi seuraavia: nokkonen, mäkimeirami, ranskalainenrakuuna, venäläinenrakuuna, iisoppi, koivu, suppilovahvero, laakeri, sellerin lehti, rosmariini, salvia, timjami, oregano, yrtti-iiso, lehtikaali, aito piparminttu, väinönputki ja sekalainen purkki, jossa luonnonkasveja

Osan murskasin ja tein sekoituksia: toinen on jokapaikan seos ja toinen mausteisempi. Koivun ja yrtti-iison lehdet jäivät kokonaisiksi, jospa teen joskus teetä. Olen kovin laiska hauduttamaan teetä, juon aina vaan vettä. Ruuan kanssa kylmää vettä ja silloin kun on niinsanottu kahvihetki, juon kuumaa vettä. Nyt syksyllä olen joskus juonut aroniasekamehua. Sen taas juon laimentamattomana ja veden sitten eri kiposta perään. Laakerin lehdet pidän myös kokonaisina. Kuivaamistani suppilovahveroista teen jauhetta, mutta en nyt vielä käytä sitä, kun kuitenkin tulee haettua tuoreita metsästä, mutta sitten kun maa on jäässä tai lunta sienien päällä.

Mulla on yrttejä myös pakastimessa, enkä ole vielä inventoinut, että mitä sinne on kasvukauden aikana kertynyt. Muuta ei ole sieltä syönyt kuin pestoa, siinähän on rasvaa seassa niin ei säily kauaa, ja tilliä olen ottanut kalaruokiin.

 

 $€