Puhuttiin äitin kanssa jouluruuista ja muisteltiin vanhoja, vaikkakin äiti ei ole joulusta innostunut.

Tuota taatelikakkua (ks. edellä), jossa taateli keitetään ei ennen tehty, vaan silloin tehtiin hedelmäkakun tyylisiä kakkuja, joihin laitettiin sukaattia, rusinoita, luumunpaloja ja taatelia, ehkä joskus säilykekirsikoitakin. Laitettiin mitä milloinkin, mutta kuivakakut olivat kuitenkin aika tärkeitä jouluna.

Mutta makeista leivonnaisista niiden edelle tärkeydessä menivät pullat ja piparit. Pikkuleipiä tehtiin useaa laatua. Pipareita sanottiin siirappileiviksi. Jo lapsena koristeltiin niitä sokeri-vesikuorrotuksella. Toinen yhtä tärkeä pikkuleipä oli vaaleat tähdet, jotka voideltiin munalla ja keskelle ripoteltiin mantelijauhetta, joka kierrettiin mantelimyllyllä kokonaisista manteleista. Lisäksi saattoi olla muita pikkuleipiä, ainakin herrasväenleipiä, jota sanottiin nimellä kaksiyhteen. Myös ruispikkuleipiä tehtiin ja suklaaleipiä.

Pullaa meillä syötiin yleensä paljon, kahvin kanssa ja muuten vaan välipalaksi kylmän maidon kanssa. Jouluksi tehtiin erityisen hyvää pullaa, paljon voita ja sokeria ja kardemummaa tietysti. Me leivottiin monen mallisia kiekuroita ja spiraaleita. Kypsien pullien päälle laitettiin sokerivettä.

Joulutorttuja varten tehtiin itse voitaikina tekniikalla: kauli, taita, käännä, kauli, taita, käännä, kauli…Se taikina ei kohonnut yhtä hyvin kuin nykyajan kaupasta ostettu teollinen taikina. Luumusose varmaan ostettiin, en varmuudella muista, olisiko äiti joskus keittänyt kuivatuista luumuista sosetta?

Äiti leipoi jouluksi monenlaisia limppuja, niitä oli helppo säilyttää jo ajalla ennen pakastinta. Ainakin piimälimppua ja perunalimppua oli jouluna äidin tekemän hapanleivän ja kakon (ohraleipä) lisäksi.

Joskus kymmenkunnan ikäisinä alettiin siskon kanssa tekemään jouluksi kaakaokökkäreitä, siis riisimuroja liimattiin kookosrasvalla yhteen ja kaakaojauhetta ja tomusokeria mausteeksi. Niistä oli klassikkomme lisäksi joitakin muunneltuja kokeiluversioita.

Puuttuuko tästä jotakin. Äiti ei tosiaankaan innolla jouluja muistellut, ei nyt, eikä ole sitä tehnyt ennenkään.

Mitä karkkeihin tulee, niin aivan lapsuudesta en muista suklaata, mutta me lapset saatiin joululahjaksi rasiat hedelmämarmeladia ja se oli tosi namia. Saattoi olla suklaalevy, josta tarjottiin vieraille, mutta konvehteja meille ostettiin vasta, kun olin liki rippikouluikäinen, niin muistaisin.